Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De uitdaging...

Schrijf uw eigen technische analyse voor 2017...

Niet alleen de AEX staat voor een uitdaging met de voortzetting van de stijgende trend in de komende tijd, maar ik wil u als trouwe lezer danwel reageerder ook uitdagen.

De afgelopen jaren heb ik u in de laatste maand de kans gegeven om uw eigen visie op papier te zetten en die te laten plaatsen op de site van IEX in plaats van mijn column. Ook in januari zou ik graag weer enkele van uw ingestuurde visies op de site willen laten zetten.

Een prachtige gelegenheid om uw visie publiekelijk te maken. Iedereen mag zijn visie insturen, vaste reageerder,s vaste lezers of de af-en-toe lezers. Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan uw inzending verbonden.:

  • het moet uw onderbouwde visie zijn voor 2017
  • het moet een visie zijn op basis van technische analyse
  • u moet er een grafiek bijsturen ter onderbouwing van uw visie
  • en u moet er een mooie foto van uzelf bijvoegen die in plaats van mijn hoofd geplaatst zal worden op de betreffende dag

Uw visie mag in de lijn van mijn visie zijn, maar ook totaal tegenstrijdig, als het maar om een goed onderbouwde visie is op basis van technische analyse.

Wie durft?

Als laatste wil ik diegenen waarvan de visie wordt geplaatst ook uitnodigen voor een lunch in Amsterdam. Dus klim in uw pen, pak u liniaal, trek uw lijnen en stuur uw analyse op voor 31 december 2016 naar redactie.iex@iexmedia.nl. De IEX-redactie zorgt ervoor dat uw analyse bij mij terechtkomt.

Wie-o-wie durft deze uitdaging aan? Prachtig als enkele vaste dagelijkse reageerders dit jaar nu wel eens durven en zich niet verschuilen achter opmerkingen als:

  • "ik heb niet zoveel met TA"
  • "dit is echt de top"
  • "de moeder der moeder der moeder van alle crashes gaat nu starten"

Mocht u de F1 rijden op het forum, graag duidelijke taal begrijpen die iedereen begrijpt. Onderbouw uw mening (geen fundamentele analyse en geen macrovisie) en stuur hem in...

Ik dank u alvast hartelijk voor het aangaan van deze uitdaging!

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twijfel in de markt

Terug naar de uitdaging waar de AEX voor staat. Ofwel de weerstand van 458. Eens te meer blijkt deze weerstand een zeer krachtig niveau te zijn. De vijfde dag dat de AEX bivakkeerde in de buurt van deze weerstand zorgde voor een neerwaartse draai in de markt.

Tot gisteren was er sprake van vier kleine candlestickbody’s rond de 458 die zorgden voor twijfel in de markt. Deze vier voorafgaande dagen werden ingezet na de afronding van een stijgende driehoek in het zeerkortetermijnbeeld boven de 453-puntengrens.

De AEX vormde medio vorige week een opwaartse gap waarna de index dicht in de buurt van de 458 wist te blijven. Ook werd dagelijks de 458 intraday gebroken. Gisteren wist de AEX deze weerstand niet te breken en stokte bij een intraday-top van 456,60.

Snel naar beneden

De openingsgap werd nog wel opgevuld maar daarna ging het snel bergafwaarts. Doordat de eerdere opwaartse gap tussen de 454,10 en 454,75 volledig werd opgevuld, ontstonden de contouren voor een diepere terugtest.

Ik verwacht dat deze terugtest beperkt zal blijven en de opwaartse druk richting de 458 weer snel kan worden opgevoerd. Ik zie deze terugtest als een aanloopje voor de opbouw van kracht voor de uiteindelijke doorbraak van de 458-puntengrens.

Met de opvulling van de gap ontstond meer neerwaartse ruimte richting in eerste instantie het oplopende 50-daags gemiddelde van 451,70. Dit gemiddelde werd gisteren flink onder druk gezet, en de druk zal vandaag verder worden opgevoerd.

Daaronder ligt verder nog de dubbele tweezers-bodem bij 447,30 als volgend steunpunt. Ook komt aan de onderkant de sinds februari stijgende bodemlijn (langs de bodems van 378,50, 410 en 437,60) snel naderbij. Die ligt nu bij 445,30 met vlak daaronder het parallel oplopende 200-daags gemiddelde bij 444.

Bodemzone bij 437,60

Opnieuw een belangrijke steunzone in het kortetermijnbeeld. Toch zal mijn visie in het middellangetermijnbeeld pas verzwakken zodra de AEX onder de viervoudige bodemzone rond de 437,60 terechtkomt en hier structureel onder sluit.

Dit is tevens de onderkant van de huidige nog steeds in stand zijnde zijwaartse consolidatiefase sinds juli. Deze fase is 20 punten breed en kent als buitengrenzen de 437,60 en 458. Pas een beweging buiten deze grenzen zorgt voor de start van de volgende fase.

Ik acht de kans nog steeds groot dat op korte termijn de bovenkant opwaarts wordt gebroken en de AEX zijn weg vervolgd richting mijn volgende doelzone van 475 tot 485. Een test van deze zone is nog steeds mogelijk in de komende weken richting het einde van dit handelsjaar.

De tijd dringt

De opwaartse trends zijn intact en hogere koersen realistisch. De tijd begint echter wel te dringen, vooral kijkend naar de lengte en duur van de huidige zijwaartse consolidatiefase.

De vijfde keer was dus nog geen scheepsrecht tot op heden en we moeten nu eerst bezien tot hoever de AEX kan terugvallen tijdens deze (naar mijn mening) beperkt blijvende terugtest.

We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op een plotseling positieve omkeer en de vorming van een eventueel bodempatroon.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 29 november 2016 09:13
    quote:

    JoostVLS schreef op 29 november 2016 06:46:

    [...]

    Je kind aan het spoken geweest vannacht :( ?
    Viel eigenlijk wel mee, maar hij werd wel wakker en daarna kon ik niet meer in slaap komen en ging ik liggen malen over hoe het nu toch met de Mrsplms zou zijn nu ze ineens op de berenboot zitten en whisky drinken in plaats van cockteels en over hun visie op de wereldproblemen, ohw, ohw, ohw... en toen kon ik het niet laten op m'n telefoon ff te kijken of het al zover was dat ze hun licht hadden laten schijnen. En YES! :-)

    Goeiemorgen ieder en een mooie dag gewenst...
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 29 november 2016 09:15
    quote:

    fred optie schreef op 29 november 2016 07:21:

    [...]

    Ik bereken iedere dag mijn rendement. Netto. Kijk gewoon op mijn bankafschrift en en tel dat op. Daar zie je de bedragen inclusief kosten.
    Zie je wel! Fred doet altijd zo nonchalant over een paar euro winst of verlies, geen idee hoeveel, genoeg voor een potje verf meer niet, maar ik heb echt geen idee... geeft ie eindelijk toe het gewoon iedere dag te checken... :-))
326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links