Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dag vijf bij 458

Lukt het de AEX om snel structureel door 458 te breken?

Wat heeft de AEX een enorme moeite met de zware weerstand bij 458 punten. Afgelopen vrijdag was de vierde dag op rij dat deze weerstand onder druk werd gezet, maar nog niet structureel werd gebroken.

Een structurele doorbraak is een voorwaarde om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten richting hogere jaartoppen in de laatste weken van dit handelsjaar. Vandaag wordt dus alweer de vijfde dag dat de AEX de 458 onder druk kan zetten.

Opvallend is dat dit ook de vijfde poging is dat de AEX structureel door de 458 heen probeert te breken dit jaar. De eerste poging zorgde begin september voor de langste doorbraak tot op heden. Destijds werd een hogere jaartop bij 466,20 op de borden gezet als startpunt van een correctie van ongeveer 6%.

De andere pogingen zorgden slechts voor een een- of tweedaagse valse doorbraak in de afgelopen drie maanden.

Sterke bodem

Zolang de 458 niet wordt gebroken, blijft de huidige sinds juli aanwezige zijwaartse consolidatiefase intact. Deze fase is ongeveer 20 punten breed en valt ook binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend die in februari werd gestart bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50.

Deze bodem volgde op een drie maanden durende correctieve fase van ongeveer 100 punten vanaf de november 2015–top van 475 punten. Inmiddels is de onderkant van deze zijwaartse fase ook al vier keer aangetikt sinds juli dit jaar.

Deze onderkant ligt rond de 437,60 waarbij alleen de Trump-terugval zorgde voor een zeer kortstondige doorbraak van de 437,60-grens en de sinds februari stijgende bodemlijn. De AEX vormde die bewuste dag een intraday-bodem in de ochtend bij 436,40, een overshoot.

Let op DAX en S&P

Pas een structureel slot onder deze zone rond 437,60 zorgt voor een verzwakking in het stijgende middellangetermijnbeeld waarna een verdere verhoging van de jaartop in de daaropvolgende maanden uit het hoofd gezet mag worden. Dit is echter niet mijn uitgangspunt.

Ik verwacht dat de huidige zijwaartse consolidatie op korte termijn definitief aan de bovenkant zal worden gebroken en de volgende fase in de stijgende trend wordt gestart. Ook andere indices als de DAX zien we de druk op de meervoudige toppen van dit jaar steeds verder opvoeren.

Indices als de S&P 500 en de Nikkei zijn de volgende fase al gestart en maken al hogere jaartoppen. We moeten daarbij niet vergeten dat de langere opgaande trends intact zijn en de kans het grootst is dat een opwaarts vervolg zal plaatsvinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twijfeldagen

Zolang de 458 niet wordt gebroken, blijft de kans op een volgende terugtest aanwezig. We zien in de AEX ook de nodige twijfel bij deze weerstand. De body’s van de candlesticks zijn relatief klein waardoor meerdere doji’s zijn ontstaan (twijfeldagen).

We moeten dan ook alert blijven op de vorming van toppatronen en de vorige week ontstane opwaartse gap. Een toppatroon samen met de opvulling van het laatste deel van deze gap tussen de 454,10 en 454,75 zou een verdere terugtest mogelijk maken.

Onderliggende steunpunten zijn dan te vinden bij:

  • het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 451,70
  • de recente dubbele (tweezers-)bodem bij 447,30

Zodra de 458 structureel wordt gebroken, ontstaat voor de laatste weken van dit jaar ruimte naar mijn volgende doelzone van 475 tot 485. Hier liggen:

  • de top van november vorig jaar
  • het te berekenen 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie

Start volgende fase

Ook komt daarmee de top van vorig jaar weer in zicht, een doel dat voor de komende maanden ook realistisch blijft. Opvallend is verder dat bij 458 ook het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau is te vinden van de enorme en langdurige daling van vorig jaar tot aan de februaribodem van 378,50.

Kortom: we moeten alert blijven op de vorming van toppatronen en de opvulling van de opwaartse gap in de komende dagen die een diepere terugtest mogelijk maken voordat de druk verder wordt opgevoerd.

Toch acht ik de kans groter dat de 458 in de komende dagen structureel opwaarts wordt gebroken en de AEX de volgende fase zal starten richting de 475 tot 485 waarbij alleen een belangrijke onderliggend weerstand bij de jaartop van 466,20 is te vinden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

394 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ETFking 28 november 2016 08:48
    Goedemorgen op deze koude maar mooie dag. De europese beurzen blijven maar kwakkelen en blijven sterk achter bij de US. De opwaartse druk op de lange rentes in de US is onmiskenbaar en dat werkt ook hier door. Alleen krijgen wij niet de grote boom in overheidsbestedingen die ze daar verwachten. Al met al denk ik dat we voorlopig zijwaarts gevangen blijven zitten. Wel vreemd dat de AEX niet profiteert van de sterk gestegen dollar, want daar is de index normaal wel gevoelig voor omdat we zoveel bedrijven met inkomsten in $ hebben
  2. [verwijderd] 28 november 2016 09:07
    het is toch vangodmode los, bas al weet dat het niet gaat lukke up.

    Hoe ver gaat deze correctie aan de laars door, 1 dags vlieg.
    Maandag rood is dinsdag up vaak. Of maandag groen is dinsdag rood.

    Week lang dalen, volgende maand up donderdag, en in middag down.
    Volgende week hard up, einde jaars rally misschien als uitslag mee valt.
    Valt het tegen, rally down hard.
  3. [verwijderd] 28 november 2016 09:07
    Helemaal niks die aex maar misschien komt het inderdaad door die rendementen en moet je de aandelen zelf hebben. Die blow off top kunnen we ook wel vergeten lijkt het.

    Ook een soort cyclus op dit forum, een paar weken, maanden posten bepaalde mensen, winst dit, winst dat, dag in dag uit, denken alles te weten dan worden ze stiller en dan verdwijnen ze. Uitzondering lijkt Alex maar die handelt minder en blijft blij door steady winst op aandelen.

  4. Mrx77 28 november 2016 09:11
    quote:

    fred12345 schreef op 28 november 2016 08:54:

    Rekening houdend met de $-stijging blijft de AEX nauwelijks achter bij de topkoersen in de V.S.; het gaat om enkele procenten.
    Sinds begin 2016 is de index ruimschoots gestegen en met de dividend erbij komen we tot een heel mooi rendement.
    nauwelijks achter:
    aex 520 = dow jones 17.300 bij euro dollar 1.05
    aex 453 = dow jones 18.100 bij euro dollar 1.06

    Hoezo wij blijven nauwelijks achter....
394 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links