Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verdienen met uitbraak AEX

Optie- en turbostrategie op de AEX

Sinds Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten is verkozen, is het feest op de financiële markten. Geen malaise, maar juist een ware beurshausse op Wall Street. Europa blijft tot nog toe achter, maar ik ga met een strategie inspelen op een mogelijke uitbraak boven de jaartop van de AEX.

Bekijk deze video voor tekst en uitleg:

 

De S&P 500, Dow Jones, Nasdaq en de Russell 2000 wisten allemaal een nieuwe all time high te noteren. Het was zelfs de eerste keer sinds 1999 dat deze vier graadmeters op dezelfde dag een recordstand bereikten.

Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Europa blijft achter

Wanneer u voornamelijk op de Europese markten actief bent, heeft u minder reden tot feestvreugde. De AEX bevindt zich al maanden in een zijwaarts patroon en is niet vooruit te krijgen.

Grafiek Russell 2000 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit patroon is toch vrij opvallend aangezien de euro erg verzwakt is ten opzichte van de dollar, maar dit lijkt de indices vooralsnog weinig te beïnvloeden. Sterker nog, als ik de AEX en S&P 500 beide in dollars plot, wordt het verschil in performance helemaal duidelijk.

Grafiek Russell 2000 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Profiteren van uitbraak

Toch ben ik van mening dat het tij voor de Europese beurzen gaat keren in de nabije toekomst. De dalende euro, Fed-voorzitter Yellen, de eindejaarsrally of een herstel van de olieprijs; allemaal factoren die zouden kunnen helpen.

Samen met Tycho Schaaf kom ik daarom met een strategie om van een uitbraak te profiteren. Wij kopen AEX calls 470 voor de maand januari. Deze optie noteert tegen een delta van ongeveer 0,3, wat betekent dat voor elk punt dat de AEX stijgt, de optie met 0,30 euro in waarde toeneemt.

Optiestrategie op de AEX Index
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Toch is het meestal niet aan te raden om los opties te kopen. Om ons risico in te dekken, gaan wij daarom op hetzelfde moment een turbo short-positie op de AEX innemen. Daarmee dekken wij het risico aan de onderkant af; sterker nog, wij verdienen geld wanneer de AEX hard daalt door de gamma van de opties.

Vanuit de basis zetten wij de positie delta-neutraal op.

Risico afdekken door een turbo short op de AEX Index
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Hand aan de knop

Het managen van deze positie is essentieel. Wij gaan de turbopositie namelijk dichtzetten op het moment dat de AEX lijkt te gaan uitbreken. Dit doen wij rond een stand van 466 tot 467 punten en zal resulteren in een verlies op de turbopositie.

Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit verlies wordt deels gecompenseerd door de waardestijging van de gekochte callopties. Het is wel van belang om het risico te verkleinen door het schrijven van een call met een hogere uitoefenprijs dan de gekochte januari-call. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat de index afketst op het weerstandsniveau.

De insteek is om een calloptie te schrijven met uitoefenprijs op 485 punten. Op deze manier willen wij een premie ophalen en het verlies aan tijdswaarde (theta) minimaliseren. Op dat moment zijn de calls met hogere strikes in waarde opgelopen en is het aantrekkelijker om ze te schrijven dan in de huidige situatie.

Hiermee wordt het gerealiseerde verlies van de turbo’s beperkt en blijft er meer dan voldoende opwaarts potentieel mocht de uitbraak doorzetten.

Belangrijk om op te merken is dat het een strategie voor de korte termijn is. Mocht de AEX half december nog steeds geen aanstalten maken om door te breken, sluiten wij de positie.

Trump, Yellen, OPEC, zwakke euro, eindejaarsrally; ze kunnen ons allemaal helpen. Wij zijn klaar voor de rally, maar mocht die niet komen, dan grijpen wij op tijd in.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maan Arkenbosch 25 november 2016 19:29
  Zo lang de Italiaanse verkiezingen niet voorbij zijn, blijft de beurs hangen. Daarna wordt het gezien de polls van de 5 Sterren beweging, kommer en kwel. Tel vervolgens de onzekerheid over de rente verhoging van deFed en je weet dat inmissels de boeken gesloten zijn. De beurs gaat als een nachtkaars uit.
 2. [verwijderd] 25 november 2016 19:40
  Ik verwacht dat we nog door de 458 heenbreken en dat we dan meteen naar de 475 +17 punten gaan. Waarom niet. De Dow staat ook all time high. Meevallers en ruime beleid van de ECB doet zijn werking. Op 8 december gaat de ECB vertellen dat ze volgend jaar nog 80 miljard per maand gaan opkopen. Dit geld komt vrij ter beschikking en dit moet ergens naar toe. Het geld klotst aan alle kanten. Sentiment geeft aanleiding voor nieuwe records.
 3. [verwijderd] 26 november 2016 12:04
  Ik ga ook uit van een behoorlijke daling, niet veroorzaakt door Italië want dat land is politiek gezien super betrouwbaar in zijn onbetrouwbaarheid, niets nieuws dus.
  Ik denk dat de VS voor de daling gaat zorgen en wel door de hertellingen en de onderzoeken die plaats gaan vinden. Ik vermoed dat de VS aan het voorsorteren is op een militair conflict met Rusland. E.e.a. blijkt al uit de demonisering van de afgelopen maanden en de snel verslechterende relatie tussen de VS en Rusland. Zo zou Rusland de computers van de democratiesche partij gehackt hebben. Joe Biden heeft al aangegeven terug te slaan mocht dit nog een keer gebeuren. Mocht blijken dat Rusland achter een vermeende fraude zou zitten dan kan e.e.a. zeer snel escaleren naar een derde wereldoorlog. Het is nog geen 21 januari en tot die tijd bepaalt de regering Obama wat er gebeurt. Ik zit liquide en heb, op aandelen van een paar startups na, geen aandelen meer.
 4. forum rang 6 handyman6 28 november 2016 12:08
  quote:

  Poppenkast schreef op 25 november 2016 19:29:


  Zo lang de Italiaanse verkiezingen niet voorbij zijn, blijft de beurs hangen. Daarna wordt het gezien de polls van de 5 Sterren beweging, kommer en kwel. Tel vervolgens de onzekerheid over de rente verhoging van deFed en je weet dat inmissels de boeken gesloten zijn. De beurs gaat als een nachtkaars uit.
  "Als een nachtkaars uit" ,of zoals ik al maanden zeg: de koers verpietert in de punt van de stijgende 3hoek/rising wedge,rond de 458,om vv omlaag uit te breken richting 425/404.
  H6
 5. [verwijderd] 28 november 2016 13:50
  Short had zeker geen slecht idee geweest. Het mooie met deze strategie is, dat ik nu gewoon in de plus sta. Mochten we enkel calls hebben gebruikt dan was dat nu een fors verlies geweest. Dankzij de turbo's short beperkten we ons risico aan de onderkant en staan we nu dus zelfs netto in de plus.

  Maar inderdaad niet zo'n mooie winst als een overnight short vanaf vrijdag.
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: turbo's

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 713,36 09 apr
  0,00
  0,00%
 2. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 3. NY-Nasdaq 100 13.845,06 09 apr
  +86,55
  +0,63%
 4. NY-Russell 2000 0,00 mrt '16
  0,00
  0,00%
 5. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare