Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Speel met turbo's sneller in op marktbewegingen"

"Speel met turbo's sneller in op marktbewegingen"

Deze Turboweek wordt mede mogelijk gemaakt door Commerzbank

Het is turboweek op IEX. Dat betekent dat we deze week allerlei uiteenlopende onderwerpen over turbo's behandelen. Zo heeft u deze week kunnen lezen over misverstanden omtrent turbo's en over de hefboomwerking van turbo's ten opzichte van andere producten zoals opties en factors. Ook tipte John Beijer vijf volatiele aandelen met bijbehorende turbo-ideeën.

Vandaag vragen we Christophe Cox, bij Commerzbank verantwoordelijk voor onder andere turbo's, onder andere naar de voor- en nadelen van turbo's en naar de verschillen tussen een turbo en een factor. Christophe Cox

Eerder deze week hebben we al kunnen lezen over de misverstanden rondom turbo's en over de werking van turbo's. Kun je meer vertellen over in welke situaties turbo's aantrekkelijk zijn? 

"Turbo's zijn hefboominstrumenten die u voor verschillende doelstellingen en in tal van scenario’s kunt gebruiken. Zo kunt u ze gebruiken als instrument om een beleggingsportefeuille in te dekken, ook wel hedgen van uw portfolio genoemd."

"Anderzijds kunt u het hefboomeffect gebruiken om minder te investeren en toch dezelfde blootstelling naar een bepaalde onderliggende waarde toe te behouden. Deze techniek wordt ook cash extraction in een beleggingsportefeuille genoemd, of het vrijmaken van geld dat u weer kunt gebruiken voor andere beleggingsdoeleinden."

"Verder kunt u turbo’s gebruiken als portfolio leverage. Zo kunt u gedurende bepaalde tijdsperiodes een beleggingsportefeuille sneller laten reageren op zekere marktbewegingen. En ten slotte zijn het handige instrumenten om snel in te spelen op uw visie over de koersevolutie van een zekere onderliggende waarde."

"In vergelijking met opties heeft een verandering van de volatiliteit een beperkte invloed op de prijsvorming van een turbo. Bent u als optiebelegger positief of negatief gestemd over een zekere onderliggende waarde, maar zijn opties tijdelijk duur geprijsd, dan kunnen andere hefboominstrumenten zoals turbo's een alternatief zijn. Zo kunt u met een goed overzicht over de specifieke kenmerken van de verschillende hefboominstrumenten, het juiste instrument inzetten onder specifieke marktomstandigheden."

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen van turbo's? 

"U kunt eenvoudig de intrinsieke waarde van een turbo berekenen, en dus ook analyseren waar de prijs van een turbo naartoe gaat bij een zekere evolutie van de onderliggende waarde. Door de ingebouwde stoploss kunt u met deze producten nooit méér verliezen dan uw inleg."

"Met een sterke competitie op de turbomarkt zijn de spreads van deze producten zeer competitief en is het aanbod producten, maar ook de mogelijke onderliggende waarden, zeer groot. Daarbij voorziet Commerzbank de liquiditeit door gedurende de handelsdag voortdurend bied- en laatprijzen in het orderboek te plaatsten waartegen gehandeld kan worden."

"Daarnaast kunt u al vanaf een zeer klein bedrag aan de slag met turbo’s. Tenslotte zijn er long en short turbo’s, waarbij u kunt profiteren van een stijgende of dalende onderliggende waarde. 

En natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk: met welke nadelen moeten turbobeleggers rekening houden? 

"De hefboom van een turbo werkt in twee richtingen: zowel bij een stijging als bij een daling van de onderliggende waarde speelt de hefboomwerking. Hierdoor kan sneller een koersverlies ontstaan dan een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde."

"Let als belegger altijd goed op het stoplossniveau van de turbo, en kijk niet enkel naar de hefboom. Eenmaal geraakt, wordt het product gedeactiveerd, terwijl het beoogde scenario uiteindelijk wel kan uitkomen."

"Houd ook rekening met de volatiliteit van de onderliggende waarde bij het uitkiezen van een turbo met een bepaald stoplossniveau. Naast de risico's moeten turbobeleggers ook goed rekening houden met de kosten. Vergelijk de spreads, financieringskosten en gap risk-premies van de verschillende uitgevers, en houd rekening met transactiekosten."

Jullie bieden bij Commerzbank niet alleen turbo's maar ook factors aan. Wat zijn de belangrijkste verschillen hiertussen? 

"In tegenstelling tot de turbo heeft een factor een vaste hefboom. Elke dag opnieuw start het product met de vooropgestelde hefboom. Daarnaast heeft een factor geen stoplossniveau zoals bij een turbo. Bij een zeer ongunstige, intraday-koersbeweging tegen de richting in van het product, wordt een aanpassingsmechanisme geactiveerd, die een totaalverlies voorkomt. De waarde van het product kan echter wel zeer klein worden."

"Een factor heeft ook geen afloopdatum. Daarnaast is de kostenstructuur verschillend: er worden geen financieringskosten betaald, maar er worden wel kosten voor het indekken van een positie en een beheervergoeding aangerekend."

In welke gevallen kies je voor een turbo en in welke gevallen voor een factor? 

"Factors kunt u gebruiken om korte intraday trades te doen. Met één ISIN-code kunt u met een vaste hefboom dagelijks handelen in een zekere onderliggende waarde. Daarnaast kunnen factors gebruikt worden om in te spelen op een trend van een onderliggende waarde. Doordat een factor elke dag opnieuw met een vaste hefboom start, krijg je hier een rendement op rendement effect. Immers, de hefboom wordt niet afgezwakt zoals bij een turbo als de onderliggende waarde in de juiste richting gaat." 

"Met een factor is het moeilijker om de waarde van een instrument te berekenen bij een zeker koersdoel van een onderliggende waarde. Elke handelsdag wordt de performance vermenigvuldigd met een vaste hefboom, maar dit geldt niet over een langere periode. Bij een turbo gaat dit wel, omdat u de intrinsieke waarde van een turbo gemakkelijk kunt berekenen."

"Een turbo heeft ook minder last van een zijwaarts bewegende onderliggende waarde: zolang het stoplossniveau niet geraakt wordt, verliest de turbo niet veel aan waarde. Een zijwaarts bewegende markt is dan weer nadelig voor een factor, omdat deze schommelingen uitvergroot worden door de vaste hefboom van het product." 

Wat zijn de speerpunten van Commerzbank in de turbowereld? 

"Commerzbank wil beleggers in de eerste plaats goed informeren over de werking van haar beursproducten. In de Commerzbank Academy vinden beleggers heel wat informatie, onder meer brochures, factsheets, video’s, V&A, informatiepagina’s, leermodules, maar ook een gratis telefoonnummer voor vragen over de werking deze producten."

"Verder zijn we de enige aanbieder met zowel Classic, Limited als Best turbo’s alsook de Quanto-variant. Daarbij zijn er turbo's op meer dan 360 onderliggende waarden. Onze turbo’s worden via Euronext aangeboden, met competitieve spreads en bijhorende bied- en laathoeveelheden."

"Ook voorziet Commerzbank beleggers van tal van tools en services, zoals real-time koersindicaties van 8.00 uur tot 22.00 uur, maar ook van tal van gratis analyses van diverse analisten. Ten slotte is Commerzbank offline en online aanwezig op de Nederlandse markt met de wekelijkse Turbo Chat, WeekForecast, maar ook met webinars en seminars, waarbij Commerzbank haar partners uitnodigt voor duiding, inspiratie en educatie." 

Het is Turboweek
Lees hier alle artikelen over turbo's 


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. aug '22 Goed risicomanagement voor meer rendement
  2. apr '22 Azerion, een veelbelovend Amsterdams techbedrijf
  3. dec '21 Bij pensioenbeleggen kun je niet zelf kiezen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links