Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Grote Vijf: buy, hold of sell?

De Grote Vijf: buy, hold of sell?

 

Beloofd, bij deze dan het stukkie:

 

 

Ahold Delhaize krijgt een tik op haar KW3's, die zowel een beetje teleurstelden, als een beetje meevielen. Niet zoveel bijzonders en zo hoort het ook bij wat een saaie grutter moet zijn. Het zit een beetje tegen in Amerika en een beetje mee in België en dat is het. De cijfers kunnen mij niet inspireren voor een stukkie.

Ahold Delhaize zelf wél. Net als die andere veilige, degelijke dividendaandelen met simpele business en hoge dollar-gevoeligheid uit de AEX, die het de laatste twee jaar zo goed deden. Daarvoor eigenlijk ook al. Net als in die tweet geef ik u de grafiekjes versus AEX en rente mee. Wow, wat een prachige prestaties.

 

 

 

Duur, maar wel goedkoper

Waarom geef ik die rente? Intussen vaak verteld, maar dergelijke aandelen zijn in de afgelopen twee jaar als surrogaat AAA-obligaties gaan fungeren. Dat komt door het rentebeleid van de ECB, die sinds januari 2015 onder meer monetair verruimt met (staats)obligatie-aankopen. Vandaar dat ze het zo goed deden.

Terwijl ik dit stukje tik, bevestigt Fed-voorzitter Janet Yellen tussen de regels door in haar speech voor het Congres om 16:00 uur in het Congres dat ze - ijs  en weder dienende - de rente in december verhoogt. Het zou mij niet verbazen dat daarmee de koerspret of outperformance van die vijf aandelen er op zit.

Ahold Delhaize doet nu -2,7% en op RELX na daalden de andere ook behoorlijk op hun KW3-cijferraportages. 

  • Heineken: -3,6%
  • RELX: +1,9%
  • Unilever: -3,1%
  • Wolters Kluwer: -4,3%

Die rapportages waren op zich niet slecht, maar bij zulke dure aandelen is goed niet goed genoeg. En duur zijn ze. Toch? Eens kijken. Om daarvan een idee te krijgen vis ik uit Reuters Eikon de koerswinstverhoudding voor de komende twaalf maanden op basis van de analistenschattingen: 

  • Ahold Delhaize: 15,6
  • Heineken: 17,7
  • RELX: 16,3
  • Unilever: 18,7
  • Wolters Kluwer: 14,8
  • AEX: ?

Dividendrendement

Helaas voor de AEX heb ik geen verwachte koerswinstverhouding, alleen de actuele: 20,7. Dit cijfer is helaas uit het lood getrokken, omdat zwaargewicht Royal Dutch Shell liefst 24 keer de winst handelt. Ik zei net dure aandelen, maar met de koerscorrecties van de laatste tijd zijn ze een stuk goedkoper geworden.  

Als ik toch bezig ben geef ik het dividendrendement ook nog mee:

  • Ahold Delhaize: 2,7%
  • Heineken: 2,0%
  • RELX: 2,8%
  • Unilever: 3,5%
  • Wolters Kluwer: 2,3%
  • AEX: 3,8%

Ook hier geldt weer dat het AEX-dividendrendement zich wentelt in Royal Dutch Shell. Dat keert nog altijd de volle mep van 0,47 dollar uit per kwartaal en doet 7,8% dividendrendement. Vanmiddag kwam ik er juist achter dat dit historisch gezien niet zo raar is bij Olies. Vandaar dat ze daar ook niet zo snel panikeren.

Neemt niet weg dat De Koninklijke onder een olieprijs van 60 dollar Een Groot Probleem heeft. Wie ben ik, maar ik zou het niet erg vinden als Shell het komende jaar het dividend bijvoorbeeld halveert, als die olieprijs moeilijk blijft doen. Dat is alleen aan de aandeelhoudersvergadering.     

 

 

Koopmomentje?

Ik dwaal nu wel af, want dit stukkie ging over Ahold Delhaize, Heineken, RELX, Unilever en Wolters Kluwer. Zo een paar losse gedachten:

  • Met het oplopen van de rentes worden ze inderdaad misschien minder aantrekkelijk
  • Daar staat wel weer een hogere dollar tegenover
  • Oplopende rentes duiden ook op een betere economie en daar kunnen deze fondsen ook van profiteren

Als langste termijnbelegger haalt u hier uw schouders over op, want u zit er voor het dividend in en niet de koers. Belegt u veel korter of handelt u voor koerswinst, dan wordt het misschien tijd eens op te schuiven. Misschien zijn financials een alternatief. Daar schreef ik vorige week nog over.

Toch stel ik mijn mening een beetje bij. Waarom zou u ze weg doen?  En en kan ook. Misschien is het zelfs een mooi koopmoment na die correcties, als u ze niet hebt. Want stel dat het economisch momentum uitblijft  - zo gaat het al sinds de crisis - en de rentes toch weer richting vriespunt dalen? Dan zit u goed met deze vijf.        


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Economische Vluchteling 17 november 2016 17:13
    "Misschien is het zelfs een mooi koopmoment na die correcties, als u ze niet hebt. Want stel dat het economisch momentum uitblijft - zo gaat het al sinds de crisis - en de rentes toch weer richting vriespunt dalen? Dan zit u goed met deze vijf."

    Dit lijkt me een interessante opmerking, dit idee had ik ook. Denk dat het moment voor reflation nog niet daar is dus mogelijk is het interessant om weer in te kopen.
    Daarom afgelopen week wat Unilever en Wereldhave aangeschaft. Unilever wel nog wat duur, maar is het in de huidige omstandigheden wel waard, en ze groeien ook aardig, bovendien zal de dollar ook meewerken.

    Overigens is RDS nog altijd een zeer goede lange termijn aankoop. Afgelopen kwartaal was erg goed en goede kans dat ze het dividend voorlopig kunnen handhaven. Midden 2018, zal het effect van lage investeringen in de oliesector merkbaar worden en zal de olieprijs weer waarschijnlijk aardig omhoog gaan. Verder zitten ze tegenwoordig meer in gas wat een goede positie is voor de toekomst, en de upstream activiteiten doen het prima.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links