Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zes misverstanden over turbo’s

Zes misverstanden over turbo’s

Deze Turboweek wordt mede mogelijk gemaakt door Commerzbank

Over turbo's is al veel gezegd èn geschreven. Toch zijn er nog altijd heel wat misverstanden onder beleggers over deze beleggingsproducten. Daarom weerleggen wij hier zes misverstanden over turbo’s van Commerzbank.

1. Turbo’s zijn niet per eenheid te verkrijgen

Beleggers verwarren de karakteristieken van turbo’s vaak met die van opties. Een standaard optiecontract bestaat uit 100 eenheden. Als u één optiecontract aangaat, (ver)koopt u dus daadwerkelijk 100 stuks.

Turbo’s zijn verhandelbaar per eenheid. Op het moment dat u 50 turbo's aankoopt voor 2 euro per stuk, betaalt u dus 100 euro.

2. Een belegger in turbo's profiteert niet van dividenduitkeringen van de onderliggende waarde.

Turbo's keren geen dividend uit, ook niet als er door de onderliggende waarde wel een dividend wordt uitgekeerd. Op het moment dat de onderliggende waarde ex-dividend gaat, worden de door Commerzbank ontvangen dividenden, na aftrek van eventuele belastingen, verwerkt in het financieringsniveau.

Dit betekent dat het financieringsniveau (en stoplossniveau) naar beneden wordt aangepast voor zowel de turbo long als de turbo short.

3. Commerzbank heeft er baat bij als het stoplossniveau wordt geraakt.

Beleggers denken soms dat de uitgever van de turbo geld verdient op het moment dat het stoplossniveau wordt bereikt. Ze vergeten daarbij dat de uitgever van de turbo een stuk financiert van de onderliggende waarde (het financieringsniveau) van de turbo bij het aanschaffen van het instrument.

U kunt met een belegging in turbo’s nooit méér dan uw inleg verliezen. Voor de uitgevende instelling bestaat er een risico dat de onderliggende waarde plots voorbij het stoplossniveau, maar ook voorbij het financieringsniveau gaat.

Daarnaast worden over het gefinancierde gedeelte financieringskosten in rekening gebracht. Op het moment dat het stoplossniveau geraakt wordt, wordt het product verkocht en loopt Commerzbank zijn financieringsinkomsten mis.

4. Eenmaal gekochte turbo's zijn niet meer te verhandelen.

Commerzbank verzorgt de liquiditeit van haar beursproducten, en neemt de rol op van marketmaker. Dit wil zeggen dat Commerzbank onder normale omstandigheden en functioneren van de technische systemen voor elk beursproduct een bied- en laatprijs voorziet waartegen een beursproduct verhandeld kan worden.

U kunt zelf controleren hoe goed Commerzbank haar werk doet. Zo afficheert Euronext een liquidity indicator voor elk beursproduct, die aangeeft wat het percentage is dat een uitgever prijzen geafficheerd heeft voor een bepaald product.

Via de ISIN-code kunt u een beursproduct opzoeken bij Euronext, om vervolgens dit cijfer te raadplegen. Aangezien de beursproducten van Commerzbank verhandelbaar zijn via een beurs, is het ook mogelijk dat er een betere uitvoeringsprijs verkregen kan worden van een andere partij die stukken wil kopen of verkopen.

5. Ik kan mijn turbo niet meer verkopen als het stoplossniveau geraakt is.

Indien een (gewone of classic) turbo uitgestopt is, wordt de positie afgesloten, en wordt de restwaarde berekend. Deze (mogelijke) restwaarde wordt automatisch uitgekeerd op uw rekening.

Het kan echter een aantal handelsdagen in beslag nemen voordat u deze restwaarde effectief op uw rekening gestort krijgt. Daarom kunt u er ook voor opteren om turbo’s te verkopen in de markt tegen de restwaarde van het product.

Dit zal over het algemeen enkele minuten na het bereiken van het stoplossniveau mogelijk zijn, namelijk de tijd die de marketmakers van Commerzbank nodig hebben om de positie af te wikkelen in de markt, en de restwaarde te berekenen.

U moet wel rekening houden met eventuele transactiekosten. De restwaarde recupereren via de beurs is enkel mogelijk gedurende de dag waarop de turbo het stoplossniveau heeft bereikt.

6. Met een belegging in turbo's loop ik geen valutarisico.

Commerzbank heeft verschillende types van turbo's, elk met hun bijzondere kenmerken: classic, best en limited turbo’s. Noteert de onderliggende waarde in een andere valuta dan de euro, dan moet u rekening houden met wisselkoersschommelingen.

Een stijging van de vreemde munt is positief voor uw turbo genoteerd in euro en vica versa.

Commerzbank heeft ook een quanto turbo-variant. Met een turbo die quanto is, kunt u beleggen in een buitenlandse onderliggende waarde zonder rekening te houden met de wisselkoersschommelingen. Commerzbank dekt hierbij het valutarisico in.

Zo kunt u beleggen in goud of zilver, zonder rekening te houden met de euro-dollar wisselkoers. Zo is het net alsof deze onderliggende waarde in euro noteert. De quanto turbo voorkomt dat u zich blootstelt aan een valutarisico, en maakt het dus eenvoudiger om de performance van een turbo in verhouding tot zijn onderliggende waarde te volgen.

Het is Turboweek
Lees hier alle artikelen over turbo's 


Op de Nederlandse markt onderscheidt Commerzbank zich met verschillende beursproducten op tal van onderliggende waarden, competitieve spreads, een uitgebreid aanbod van services, handige tools, aandacht voor educatie met de Commerzbank Academy en tal van online èn offline events.

Wilt u binnenkort een evenement van Commerzbank bijwonen? Klik hier voor een overzicht van events.

In de Commerzbank Academy vindt u heel wat informatie over deze hefboomproducten: brochures, factsheets, video’s, informatiepagina’s, begrippenlijsten, vraag en antwoord, een gratis telefoonnummer en andere contactmogelijkheden.


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. aug '22 Goed risicomanagement voor meer rendement
  2. apr '22 Azerion, een veelbelovend Amsterdams techbedrijf
  3. dec '21 Bij pensioenbeleggen kun je niet zelf kiezen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links