Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse gap

Snel opwaarts AEX-vervolg verwacht

Ik begin vandaag met een van de belangrijkste Europese indices, de Duitse graadmeter DAX. Het technische plaatje is zeer positief en ik verwacht dat de DAX in de komende maanden de aanval kan inzetten op de top van eind vorig jaar bij 11.430.

In februari werd een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet, die zorgde voor een test van de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Vanaf deze bodem bij 8700 is een stijgende bodemlijn te trekken langs de juni-bodem van 9215.

Deze opgaande bodemlijn is in tegenstelling tot bij de AEX in de afgelopen weken niet onder druk gezet. Momenteel ligt deze bodemlijn bij 9800.

Wel werd de steilere stijgende bodemlijn vanaf deze juni-bodem doorbroken. Het nadeel van deze lijn was dat hij slechts een hoger raakpunt had en zeer steil was en daarmee uiteindelijk onhoudbaar.

Dubbele bodem

Inmiddels is dit jaar een groot bodempatroon afgerond en de correctieve beweging in zowel september als de afgelopen weken zorgde voor een normale terugtest. Daarbij werd het 200-daags gemiddelde getest en een dubbele bodem gevormd rond de 10.180.

Er is in het kortetermijnbeeld een brede zijwaartse consolidatiefase te zien tussen de 10.180 en de 10.820. De meervoudig geteste bovenkant werd in de afgelopen dagen verder onder druk gezet en een opwaartse doorbaak (structureel) is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd.

Daarboven liggen nog oude horizontale weerstanden bij 10.860 en 11.055, maar ik verwacht dat dan een snelle voorzetting van de opgaande trend kan plaatsvinden richting mijn volgende middellangetermijndoel bij 11.430.

Kortom: niets aan de hand binnen de grenzen van de opgaande trends en hogere jaartoppen zijn reëel in de komende weken (maanden).

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige draai

Onze eigen AEX heeft de sinds juni stijgende bodemlijn wel onder druk gezet en intraday zelfs even doorbroken. Dit zorgde uiteindelijk voor een meervoudige bodem rond de 437,60. Een structureel meerdaags slot onder de 437,60 was nodig voor een verzwakking in de middellangetermijntrend voor de komende maanden.

Maar zover is het niet gekomen en rond het juiste steunpunt vond een zeer krachtige opwaartse draai plaats. Er hebben nu twee onverwachte uitkomsten van grote events plaatsgevonden:

  • het Brexit-referendum in juni
  • de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen

Beide events hebben niet gezorgd voor een draai in de markt, maar juist voor de vorming van hogere middellangetermijnbodems. De eendaagse beweging in juni bedroeg ongeveer 23 punten en recentelijk ongeveer 18 punten.

Een enorme volatiliteit waarbij de recente terugval daarna direct zorgde voor een krachtige opwaartse draai in de markt.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Volgende fase

Voor de komende tijd is het echter wel belangrijk dat de AEX de zware zone 457 tot 458 structureel doorbreekt, niet alleen een kortstondige doorbraak. Een dergelijke doorbraak zou de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend starten.

Mijn eerstvolgende doelen voor de komende tijd liggen bij de zone 475 tot 485. Daarbij is de 475 de top van november vorig jaar en vergelijkbaar met de 11.430-top in de DAX. Een dergelijke beweging sluit ik nog steeds niet uit richting het einde van dit handelsjaar.

Boven de toppenzone tussen 457 en 458 ligt eigenlijk alleen de jaartop bij 466,20 als belangrijke weerstand boven de markt. Een doorbraak van dit niveau is ook noodzakelijk om de huidige zijwaartse fase in het stijgende middellangetermijnbeeld af te ronden.

Zijwaartse handelszone

Sinds de zomermaanden is er namelijk een zijwaartse handelszone te zien tussen grofweg de 437,50 en 458. Enkele opwaartse uitschieters daargelaten. Er waren sinds begin september namelijk vier opwaartse doorbraken, de meest recente was de eendaagse beweging van vorige week met een intraday-top bij 459,50.

Een belangrijke steunzone in het kortetermijnbeeld (buiten de 437,60) ligt verder nog rond de 441,50 tot 442,70. Hier ligt:

  • een eerdere dubbele bodem
  • het 200-daags gemiddelde
  • de sinds februari stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld

Daarboven ligt alleen nog een klein puntje bij 449,20 en het 50-daags gemiddelde bij 450,80. Dit gemiddelde werd in de afgelopen dagen bereikt en de kans is aanwezig dat op slotbasis dit niveau opwaarts wordt gebroken. 

Opwaartse gap

Vandaag lijkt de AEX met een opwaartse gap te openen waardoor de onderkant van deze gap (451,50) het eerste steunpunt is geworden.

Kortom: de trends zijn intact, alleen beweegt de AEX al enkele maanden in een zijwaartse consolidatiefase. Maar het langere beeld blijft positief en ook hier geldt dat een opwaartse vervolgbeweging slechts een kwestie van tijd lijkt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 november 2016 08:53
    quote:

    Reigâh schreef op 16 november 2016 08:48:

    Goedemorgen :))

    Ik heb mijn shorts met verlies er uit gegooid. Ik wist het eigenlijk wel. Niks voor mij die dingen.
    ik weet niet of dat wel zo goochem is , mijn advies blijf van die olie afnet zoals ik van de drank je gaat er kapot aan
  2. [verwijderd] 16 november 2016 08:57
    quote:

    beer56 schreef op 16 november 2016 08:53:

    [...]ik weet niet of dat wel zo goochem is , mijn advies blijf van die olie afnet zoals ik van de drank je gaat er kapot aan
    Geniet maar koop met mate (gespreid)

    RDS aankoop 18 euro (Nu 23 euro) 7-8% dividend
    US SILICA aankoop 15 euro (47 euro) Paar procent dividend
    Targa Resources aankoop 47 euro (50 euro) 7-8% dividend

  3. [verwijderd] 16 november 2016 08:58
    quote:

    Alex XNL schreef op 16 november 2016 08:57:

    [...]

    Geniet maar koop met mate (gespreid)

    RDS aankoop 18 euro (Nu 23 euro) 7-8% dividend
    US SILICA aankoop 15 euro (47 euro) Paar procent dividend
    Targa Resources aankoop 47 euro (50 euro) 7-8% dividend

    dat is war anders dat is beleggen crude is levensgevaarlijk
  4. [verwijderd] 16 november 2016 09:02
    Hol in one, redbulls long gekocht,maar helaas dalen doet het. Rode lopers, drommels drommels drommels, dacht boot uop niet missen, want als je ze niet hebt mis je geld, nu verlies je geld.

    Zowel longs als short, met wat oil shorts in de tank maar helaas kan up gaan in 1 lijn niet altijd feest blijven.

    Je hoort het, NL op 2de plaats met electric auto's mini landje voorop. Duitsland en frankrijk hoor je niet.

    Oil door mandje.
489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links