Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen in Trumpland

Fondsvergelijking Amerikaanse aandelenfondsen

Trump dus. Daar moeten we het de komende vier jaar mee doen. Een Amerikaanse president die zich alleen wil inzetten voor het eigen land. America first! Logisch, dat mensen van buiten bevreesd zijn voor de economische gevolgen van Trump’s beloofde isolationisme.

Om de Amerikaanse industrie te beschermen zullen producten van buiten zwaar worden belast. In China kunnen de rampenplannen uit de bureaulades worden gehaald. Het verhogen van de tariefmuren is goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven, die moeite hebben de buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden.

Voor een aantal sectoren is de keuze voor Trump om andere redenen een opsteker. Ik ga het rijtje af:

1. Energiebedrijven, die via fracking, olie en gas uit de grond halen, kunnen nog ongestoorder hun gang gaan. Ook bij de kolendelvers kunnen de remmen los. Trump wil dat Amerika voor zijn energie niet langer afhankelijk is van het buitenland (lees: het Midden-Oosten).

Milieu en klimaat hebben voor Trump geen prioritiet. Sterker, Trump beschouwt het broeikaseffect als een verzinsel.

2. Bouw- en aanverwante bedrijven, actief in de infrastructuur, kunnen mega-opdrachten tegemoet zien. Trump wil 1 biljoen dollar vrijmaken om de sterk verwaarloosde Amerikaanse infrastructuur te moderniseren.

Daarnaast wil hij een flinke muur bouwen aan de grens van Mexico. Daar staat inmiddels al een afrastering met een lengte van 1.200 kilometer, dus er moet nog een flink gat van 2.100 kilometer worden gedicht.

3. Trump wil Amerika great again maken. Daarvoor moet er nog meer geld naar defensie. Hoewel de Verenigde Staten al meer uitgeven dan de rest van de wereld bij elkaar is dat niet genoeg. Grote Amerikaanse defensiebedrijven zullen profiteren.

4. In de aanloop naar de verkiezingen gingen de koersen van Amerikaanse farmaceuten over een breed front omlaag. Clinton beloofde immers als president de torenhoge medicijnprijzen in de Verenigde Staten omlaag te krijgen.

Trump was nog niet gekozen of de koersen van big pharma gingen door het dak.

5. Banken en verzekeraars zullen niet rouwig zijn als er met Trump een einde komt aan de lage rente. Daarnaast wordt Trump’s hekel aan regels en toezicht door hen gedeeld.

Fondsvergelijking

Voor wie nu zin heeft gekregen om een mandje Amerikaanse aandelen te kopen, houd ik drie Amerikaanse aandelenfondsen tegen het licht. Alle zijn actief gemanaged, zodat er optimaal op de Amerikaanse politieke omwenteling kan worden ingespeeld.

  1. Axa Rosenberg US Equity Alpha
  2. Blackrock US Flexible Equity Fund
  3. Robeco BP US Large Cap Equities

Om de vergelijking eenvoudig te houden, kijk ik vooral naar de historische rendementen, de kosten en de risico’s.

Ervan uitgaande dat de verantwoordelijke managers van de actieve fondsen hun portefeuille flink aanpassen aan de nieuwe realiteit in Washington heeft het weinig zin om de bestaande portefeuilles onder een vergrootglas te houden.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Axa US Equity Alpha: 4,6%
  • Blackrock US Flexible: 6,0%
  • Robeco BP US Large Cap: 5,0%

Rendement 5 (gemiddeld per jaar)

  • Axa US Equity Alpha: 11,3%
  • Blackrock US Flexible: 16,3%
  • Robeco BP US Large Cap: 11,9%

Rendement sinds 1 januari 2016

  • Axa US Equity Alpha: 5,0%
  • Blackrock US Flexible: 1,2%
  • Robeco BP US Large Cap: 5,4%

Kosten

  • Axa US Equity Alpha: 0,83%
  • Blackrock US Flexible: 1,06%
  • Robeco BP US Large Cap: 0,81%

Risico’s (standaarddeviatie)

  • Axa US Equity Alpha: 10,40
  • Blackrock US Flexible: 13,33
  • Robeco BP US Large Cap: 11,47

Conclusies

Op basis van langetermijnrendementen is het Amerikafonds van Blackrock de winnaar. Maar: het fonds is ook de duurste en de risicovolste van de drie, en het kortetermijnrendement houdt niet over.

De overige twee houden elkaar keurig in evenwicht. Beide rekenen dezelfde kosten en hebben dit jaar praktisch hetzelfde gerendeerd. Axa Rosenberg US Equity Alpha belegt iets defensiever. Dat is een plus, gelet op de bijzondere tijden die we met meneer Trump tegemoet gaan.

Bron: Morningstar, peildatum: 10 november 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. -PR- 17 november 2016 12:31
    Interessant artikel. Echter denk ik zelf dat juist de Small en Midcap in Amerika gaan profiteren van de aanstelling van Trump. Daarbij zitten toch bedrijven die enkel de binnenlandse markt bedienen en meer baat hebben bij importheffingen. Ook de aangekondigde belastingverlaging voor bedrijven speelt juist de Small en Midcap in de kaart.

    De Large caps gaan juist tegen het probleem aan lopen dat Trump af wil van allerlei belastingontwijking door deze bedrijven. Als hij dat op de een of andere manier voor elkaar gaat krijgen zal dat toch een flinke knauw gaan geven op de jaarrekening.
  2. Humans R underrated 17 november 2016 13:01
    "Daarvoor moet er nog meer geld naar defensie. Hoewel de Verenigde Staten al meer uitgeven dan de rest van de wereld bij elkaar is dat niet genoeg."

    Uh, nee dat is helemaal niet waar.

    Overigens doen historisch de aandelenmarkten het veel beter onder democratische presidenten, dan republikeinse.
  3. [verwijderd] 20 november 2016 12:42
    Weer zo'n uit de onderbuik geschreven artikel. Get over it, de democratie heeft gesproken en Trump is de door het volk verkozen president van de USA. En als we kijken naar de reactie op de markt dan spreekt hier weer hoop uit. Hoop op een verantwoord financieel beleid, hoop op werkgelegenheid, hoop op vrede.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links