Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Draai?!

Vooruitblik: Draai?!

 

Eens, wat fraai geformuleerd. Verder ga ik het hier niet over hebben. Ongetwijfeld reageren de koersen - sectoren voorop? - de komende weken af en toe op plannen of voornemens van President-Elected Donald Trump, maar alles went en dit effect ebt vast weg.

 

 

U kunt u nog steeds druk maken over die verkiezingen, maar zeker als handelaar en korter spelende belegger kunt u uw energie beter steken in het analyseren van markten. Voor u het weet bent u weggetikt, want de boel beweegt. Langetermijnbeleggers kunnen zoals altijd doorsnurken.

Als u het van mij niet aanneemt, maar wel van deze democraat en Hillary Clinton stemmende emincence grise. Als belegger maakt het hem niks uit wie er president is. Als het bedrijfsleven maar doorgaat met wat het al eeuwen doet: vernieuwen en omzetten en winsten vergroten.

 

 

Voor de beurzen en markten lijkt me dit - deze week inflatiecijfers uit Europa en de VS - en de oplopende rentes (en dollar) veel belangrijker dan Trump. De markt prijst nu een 81,1% kans in op een Fed-renteverhoging op 14 december. IJs en weder dienende zit die in de tas.

 

 

Moet u de rentes zien van benchmarks VS en Duitsland. Zeker, de afgelopen jaren kwam zo'n plotse stijging vaker voor. Dit gebeurde zelfs regelmatig sinds de neergaande trend sinds 1981(!) toesloeg, maar u weet maar nooit. Zeker niet nu de Fed verkrapt (en Trump big spender wordt?)

 

 

 

De dollar mag u ook in de gaten houden. Zou zo maar kunnen dat die richting EUR/USD pariteit gaat, als inderdaad een Fed-renteverhoging wordt bewaarheid en de ECB in de december juist gaat verruimen door soepelere regels voor haar obligatie-opkoopprogramma te hanteren.

 

 

Kortom, veel meer dan aan het aandelenfront - neem de AEX die maar haasje-over met 450 blijft spelen - zijn belangrijker markten als valuta en vastrentend aan het schuiven. Dat gaat gevolgen hebben voor stock. We zagen het deze week ook al nadrukkelijk aan het Damrak gebeuren.

De winnaars van de afgelopen jaren - degelijke dividendaandelen - kregen tikken of bleven achter, terwijl cyclische, achtergebleven en aangeslagen aandelen het beter deden. Om van Grote Draai te spreken is het te vroeg en te opportuun, maar het kan hier op uitdraaien. Opletten dus.

En nee, dit heeft allemaal maar weinig met Trump te maken. Klik anders op die link van Buffett om even te lezen waarom en anders heb ik nog een filmpje voor u van 4 november. In de teruggerekende Dow Jones sinds 1789 (onafhankelijkheid VS) is geen één verkiezing terug te vinden :-)

 

 

Agenda

Wat mij betreft zijn de Amerikaanse consumenten- (CPI donderdag ) en producentenprijzen (PPI woensdag) dé cijfers van de week en die CPI zelfs de Klapperrr van de Week. Als die niet tegenvallen en zelfs een tikje hoger doen dan de verwachte +0,4% en +0,3%, kan de Fed verhogen.

U weet het, werkgelegenheid (al tijden een no-brainer) en inflatie zijn de twee Fed-mandaten. Daarmee krijgen we een economische wereld op twee snelheden met de VS aan het verkrappen en de rest aan het verruimen. Misschien wordt dit wel het grote centrale thema voor volgend jaar.

Dit is echter voorspellen en glazen bol kijken en daar doen wij niet aan op IEX, tenminste niet als beursblogredactie. We gaan dit jaar in principe géén aandacht besteden aan de vooruitblikken op 2017 van alle huizen en banken die nu komen. Die gaan ongelezen de kliko in. Allemaal onzin.

Enfin, eerst deze week maar eens. Wat een leuke agenda! Er is van alles wat te doen. In Amsterdam doen we het laatste grote rondje KW'3 met nog een paar kekke namen: ABN Amro, Ahold Delhaize, Delta Lloyd en de Rotterdamsche heerschers van het Amsterdamsche Damrak: HAL Trust Unit.

Over ABN Amro gesproken: wordt het niet eens tijd minfin Jeroen Dijsselbloem om weer eens een smak aandelen naar de beurs te brengen? Dat zal niet in de KW3-update zitten, maar als die cijfers nou een beetje leuk zijn, Jeroen... #hint #hint #hint

 

 

Meest in het oogspringend deze week zijn BBP-cijfers uit Duitsland en Japan (en Nederland). Overschat deze cijfers niet. Ze trekken aandacht in de media, maar voor de beurs zijn ze oud. Met uitzondering van flinke afwijkingen in het cijfer van de VS en Duitsland is er zelden echt koersimpact.

De agenda in vogelvlucht:

  • KW3-cijfers zijn er bij ons van ABN Amro, Ahold Delhaize, NN, ASR, Delta Lloyd, IMCD, Accell, Lucas Bols, AND, Brill, Curetis, Groothandelsgebouwen, HAL Trust, RoodMicrotec en TIE Kinetix. Aperam gaat ex-dividend
  • In het buitenland cijferen KBC, Cisco, Wal-Mart, Merck, RWE, Vodafone en Home Depot
  • BBP-cijfers zijn er uit Japan, Duitsland, Italië, Nederland en EU
  • Inflatiecijfers oktober uit VS, Duitsland en de rest
  • De Duitse ZEW vertrouwensindex en New York en Philadelphia Fed Indices zijn de eerste leading indicators over november
  • Industriële productiecijfers oktober uit VS, China en Japan
  • Optie-expiratie!

 

Kiek op de grafiek

Mijn traditionele zondagse rondje langs de basisjaargrafieken. Ik begin met de moeder aller assets en het beste exportproduct ooit, de dollar. Het heeft iedere dag vele voeten in de aarde en dan in alle mogelijke richtingen, maar uiteindelijk is het trendje sinds zeg maar dit voorjaar omlaag.

Aan het begin van dit stuk noemde ik het al met een nakende Fed-renteverhoging: wie of wat gaat deze stijging stoppen? Niets lijkt het, maar de beurs kan altijd gekke fratsen uithalen, waardoor allerlei zekerheidjes zo de open haard in kunnen. Tot die tijd is de dollartrend echter up.

 

 

De (staats)obligaties zijn bescheiden aan het imploderen. Als het in dit tempo doorgaat hebben we het in Nederland binnenkort niet meer over non-spaarrentes en zijn de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zo weer op peil. Let echter ook op als u uw hyptheekrente moet gaan oversluiten!

Verder dit panieklinkje dan maar:

 

 

Het overzicht, verbaas u! Het gaat hard. Als Japan boven nul uitkomt, gaan we sushi eten in het Amsterdamse Okura hotel bij Yamazato. Vorige week nog gedaan. Vermogen kwijt, maar het was wel héérlijk. Als ook Zwitserland weer boven Nieuw Amsterdams Peil staat, luiden we hier op IEX de koebel.

  • Nederland: 0,272%
  • Duitsland: 0,491%
  • Frankrijk: 0,757%
  • België: 0,710%
  • Italië: 2,030%
  • Spanje: 1,523%
  • Ierland: 0,631%
  • Portugal: 3,486%
  • VS: 2,138%
  • VK: 1,367%
  • Japan: -0,03%
  • Zwitserland: -0,188%

 

 

U merkt het, we gaan van klein naar groot in dit overzicht. Eindelijk zijn de aandelen aan de beurt. Eerste de Amerikaanse. Vaag gedoe op Wall Street deze week. Technologie de sjaak, farma het mannetje en nieuwe all time high voor de Dow Jones, waar de Nasdaq 100 een tik kreeg.

Daarom maar de S&P 500. Gelet op de grafiek heeft Trump de index flink in haar gat geknepen. En dat vond ze wel lekker zo te zien :-) Serieus, kom maar op met die nieuwe top, lijkt dit plaatje te zeggen. Maar waarom zou het? Van mij hoeft het niet zo nodig, eerst hogere winstverwachtingen graag.

 

 

Nee, nog geen steeds geen AEX. Eerst de MSCI World Index, speciaal voor alle pensioenbeleggers onder ons in het Vanguard World Fund, de iShares tracker of welk product op deze index u ook maar hebt. Hangt er om: technisch is het korte neergaande trendje nog intact, maar kan breken.

 

 

 

De MSCI World Index in euro's zit nog in een mooi, gestage opgaande trend. Aan het begin van dit stukje schreef ik dat lange termijnbeleggers zich niets van alle toestanden in de wereld en op de markten hoeven aan te trekken. Waarvan akte.

 

 

Wat er ook gebeurt dit jaar, de Eurostoxx 50 ronkt, slaapt, maft en luiert per saldo gewoon door:

 

 

Dan eindelijk de AEX, die ons in slaap aan het sussen is. Hoe zijwaarts wilt u het hebben? Zoals gezegd, de index beweegt per saldo wel min of meer vlak,maar onderliggend is er een verschuiving van defensiefnaar cyclisch.

 

 

Zelfs de AEX herbeleggings- of Total Return Index begint zwijwaartse trekjes ter vertonen. Niettemin staat deze index dit jaar op een keurige +4,7%, waar de prijsindex op een lousy +0,8% staat. Wat is de AEX toch eigenlijk een mooie defensieve dividendindex. Dat ziet u ook wel aan de stand.

 

 

Het ding is fors afgekomen deze week en wie had dat gedacht met The Donald als president? De AEX VIX Index (volatiliteit) staat precies op 20 en dat is nou net de officieuze grens tussen een rustige en nerveuze markt.

 

 

Net als zusje Brent bakt oliesoort West-Texas Light Intermediate (WTI) er weer niks van. Zolang de Opec-landen elkaar de tent uitvechten en vooral pompen, moet de wereldeconomie hard, heel hard groeien om echt te stijgen. Royal Dutch Shell heeft een prijs van minimaal 60 dollar nodig.

 

 

Misschien wel de verrassing van afgelopen week: goud stijf onderuit. Daar waar iedereen dacht dat die wel zou stijgen, als die man met dat rooie honkbalpetje de verkiezingen zou winnen. Goudmijnen daalden nog veel harder. Dollar en rentes, maar vraag mij verder niet waarom. Goud is niet mijn ding.

 

 

Dat was het, afronden maar: de weekvideo van Corné nog met interessante namen:

 

 

De hele agenda nog met consensus. Fijne zondag. Laat u niet gek maken door al dat gedoe over Trump. Zeker hier in Nederland lach ik me helemaal slap. Niemand die zich realiseert dat wij Nederlanders geen stemrecht in de VS hebben en dat geen Amerikaan in onze mening is geïnterresseerd.

Vooral die types die het (jarenlang) voor onmogelijk hielden dat Trump kon winnen en nu uitleggen waarom hij won. Genieten :-) Overigens, voor u los gaat in de comments: ik heb geen voorkeur. Wie de Amerikaanse president is, is voor mij een gegeven. Niet iets om een mening over te hebben.

14 nov
00:50 Japan BBP KW3 0,2% QoQ
03:00 China industriële productie okt 6,2%
05:30 Japan industriële productie sep
08:00 RWE KW3-cijfers
10:00 Italië inflatie CPI okt
11:00 EU industriële productie sep -1,0% MoM

15 nov
06:00 Nederland BBP KW3
08:00 Duitsland BBP KW3 0,3% QoQ
08:00 Accell KW3-cijfers
08:00 RoodMicrotec KW3-cijfers
08:00 Brill KW3-cijfers
08:00 AND KW3-cijfers
08:00 Merck KW3-cijfers
08:00 H&M KW3-cijfers
08:00 Easyjet KW3-cijfers
08:00 Vodafone KW3-cijfers
09:00 Spanje inflatie CPI okt
10:00 Italië BBP KW3 0,2% QoQ
10:30 VK inflatie CPI okt 0,3% MoM
11:00 Duitsland ZEW indicator nov 8,9
11:00 EU BBP 0,3% QoQ
14:00 Home Depot KW3-cijfers
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index nov -3,0
14:30 VS detailhandelsverkopen okt 0,5%
14:30 VS import- en exportprijzen okt 0,4% en 0,2%
16:00 VS bedrijfsvoorraden okt 0,1% MoM

16 nov
08:00 ABN Amro KW3-cijfers
08:00 Delta Lloyd KW3-cijfers
08:00 IMCD KW3-cijfers
08:00 TIE Kinetix KW3-cijfers
08:00 Ageas KW3-cijfers
08:00 Bouygues KW3-cijfers
10:30 VK werkloosheid sep 4,9%
14:30 VS inflatie PPI okt 0,3% MoM
15:15 VS industriële productie okt 0,2% MoM
16:00 VS NAHB huizenmarktindex okt 63
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 Cisco KW3-cijfers
22:00 NetApp KW3-cijfers

17 nov
08:00 NN KW3-cijfers
08:00 Ahold Delhaize KW3-cijfers
08:00 Lucas Bols KW3-cijfers
08:00 HAL Trust KW3-cijfers
08:00 KBC KW3-cijfers
08:00 Royal Mail KW3-cijfers
08:00 Julius Baer KW3-cijfers
08:00 Groothandelsgebouwen KW3-cijfers
10:30 VK detailhandelsverkop okt 0,5% MoM
11:00 EU inflatie CPI okt 0,3% MoM
14:00 Wal-Mart KW3-cijfers
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS inflatie CPI okt 0,4% MoM
14:30 VS Building Permits okt 1,198M
14:30 VS Philadelphia Fed Index nov 8,0

18 nov
08:00 Groothandelsgebouwen KW3-cijfers
08:00 Curetis KW3-cijfers
08:00 ASR KW3-cijfers
08:00 Duitsland inflatie PPI okt 0,1% MoM
09:00 Aperam notering 0,31 euro ex-dividend
16:00 VS leading indicators okt 0,1% MoM
16:00 Optie expiratie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2016 15:44

    Mooie beschouwing Arend Jan. Ik dacht dat je in de zak van Sinterklaas was meegenomen, maar had morgen voor vandaag verward. Het was een raar weekje voor me.

    Je had wel een mooi Trumpmuziekje erbij kunnen doen. Ik lach me trouwens ook rot om al die treurende huilende Clintonaanhangers die zich hebben laten bedriegen door de linkse NPO, RTL hier en CNN, NYT e.d in de USA.

    Wat kunnen mensen toch dom zijn vooral die Gutmenschen. Bovendien zijn die laatste vaak gewoon lui, want echte verdieping in zaken ja dat kost inspanning en het is heus dan gemakkelijker mee te gaan in het fijne linkse groepsgevoel.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 13 november 2016 16:50

    Wijzeman of de beurs dat dan goed ziet, is dan uiteindelijk de vraag. Het werkt daar vaak ook via het principe van "Boeven vangt men met boeven".

    Politici met vertrouwen bij een bepaalde groep en als one of us worden beschouwd, kunnen vaak veel harder ombuigen dan en "verdachte" outsider. Om die reden kunnen bijvoorbeeld Republikeinse presidenten in de USA veel gemakkelijker aan socialistisch spendingbeleid doen.

    Groet, Jonas
  3. mok 13 november 2016 16:58
    Lijkt allemaal leuk, wat Trump wil, maar hij heeft volstrekt het verkeerde beleid in handen. We zien juist nu al een neiging tot oververhitting van de economie. Dat het slecht gaat is alleen maar een gevoel. De overheidsfinancien zijn nog steeds niet op orde. Wat hij moet doen is bezuinigen. Ik denk dat Goldman het goed ziet, alleen ik verwacht niet op korte termijn. Maar na een aantal jaar zal de klap hard aankomen. Dan is de centrale bank weer genoodzaakt om obligaties op te kopen en voor mij is dan de grote vraag, hoe kom je ooit weer van die schuld af. Er ontstaat een structurele noodzaak voor de centrale bank om de schuld op te kopen, kan dat?
  4. kolenboer 13 november 2016 17:06
    AJK, ik dacht dat er niet over politiek gepraat mocht worden? En wat doe je zelf? Direct alweer over Donald Trump praten. Blijkbaar kun je het zelf ook niet laten.

    Dus ik concludeer hieruit dat degene die het prachtig vinden de mond weer gesnoerd moeten worden. Als ik had gezegd dat het verschrikkelijk was dat Trump gewonnen had? Had je dan ook wat gezegd?
  5. kolenboer 13 november 2016 17:09
    quote:

    jonas schreef op 13 november 2016 15:44:

    Mooie beschouwing Arend Jan. Ik dacht dat je in de zak van Sinterklaas was meegenomen, maar had morgen voor vandaag verward. Het was een raar weekje voor me.

    Je had wel een mooi Trumpmuziekje erbij kunnen doen. Ik lach me trouwens ook rot om al die treurende huilende Clintonaanhangers die zich hebben laten bedriegen door de linkse NPO, RTL hier en CNN, NYT e.d in de USA.

    Wat kunnen mensen toch dom zijn vooral die Gutmenschen. Bovendien zijn die laatste vaak gewoon lui, want echte verdieping in zaken ja dat kost inspanning en het is heus dan gemakkelijker mee te gaan in het fijne linkse groepsgevoel.

    Groet, Jonas
    Prachtig verwoord, maar je mag hier niet over politiek praten. Dat verwijt kreeg ik afgelopen donderdag.
  6. [verwijderd] 13 november 2016 17:35
    Eerlijk gezegd boeit mij het zeer wat de IEX ervan vindt. (De perfecte contra-indicator.... (;-) ) Het ultieme bewijs dat analisten in het algemeen overbetaald worden, en dat veelal je eigen huiswerk moet doen. Ben al twintig jaar lid van dit clubje, en er is maar één hele goede schrijver geweest, en die hebben ze eruit getrapt!!!
  7. forum rang 7 ffff 14 november 2016 11:21
    Arend Jan Kamp,

    SCHITTEREND overzicht. Mijn complimenten hoe je al die gegevens keurig netjes bij elkaar krijgt. Het valt wel weer op dat er weer zo weinig bezoekers zijn die het beleggersnieuws proberen te volgen en te begrijpen.
    Om een opmerking moest ik glimlachen: Langetermijnbeleggers kunnen zoals altijd doorsnurken.....
    Vergeet DAT nu maar Arend Jan. Het zijn onder andere langetermijnbeleggers, die al tientallen jaren, iedere dag de markt even afschuimen, volgen, proberen in te schatten en dan hun verantwoordelijkheid nemen en de portefeuille wat aanpassen. Absoluut geen traders, absoluut geen opties, geen enkele in bijna 40 jaar tijd, maar wel dagelijks volgen.
    En wees gerust, zulke fantastische overzichten zoals jij schrijft helpen daar wel degelijk bij.
    Voor het aspect: Fiscus bij beleggen moet je dan weer in de KK van IEX zijn...... !

    Peter
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links