Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kan Altice rentestijging aan?

Kan Altice rentestijging aan?

Ik las vanochtend het persbericht van Altice en vond alleen maar juichende headlines. Toch daalt de koers. De enige parameter die Altice niet zelf in de hand heeft zit namelijk tegen.

Altice scheert langs de randen van de financieringsmogelijjkheden. momenteel is het even klaar met het in het wilde weg overnemen van telecommers en kabelaars.

De recente aankopen in de VS, Suddenlink en Optimum, hebben daarvoor gezorgd. De cirkel gaat als volgt: koop zoveel mogelijk omzet - efficiencybesparingen - investeren in infrastructuur en content - hogere klanttevredenheid - verdere groei.

Aldus Michel Combes, CEO van Altice. En volgens de KW3-cijfers lijkt dat allemaal aardig te lukken. Dat is mooi. Een aantal pluspunten op een rij:

  • De Free CashFlow (FCF), de vrije kasstroom, steeg met 13,9%
  • De omzetkrimp in Frankrijk neemt af. 
  • De Amerikaanse onderdelen Suddenlink en Optimum groeien met 4% resp. 8%
  • In Portugal wordt voor het eerst sinds 2008 weer groei geconstateerd

So far, so good. Maar: het grote verhaal achter Altice is de enorme berg vreemd vermogen. De ratios'die Altice hanteert zijn voor menig bedrijf reden om een kapitaalrondje (hoi Heijmans) te entameren.

Zo niet bij Altice. Ondanks dat de ratio nettoschuld/ebitda een whopping 5,8 beslaat, is het concern zelf vol vertrouwen. Het zegt zelf over de schuldposities:

Robust, diversified and long-term capital structure: during 2016, Altice has refinanced just over EUR 21 billion equivalent of its debt year to date, extending the weighted average life of the Group’s debt by 18 months while keeping the average cost of debt constant. 

 

Heel goed gedaan, een groot gedeelte van de schuld is dit jaar geherfinancierd, en zonder extra kosten (hoe verder de rente weg is, hoe hoger) met 18 maanden verlengd. 

Dat neemt niet weg dat de huidige rentestijging, als die tenminste duurzaam is en niet een tijdelijke Trumpdip is, Altice wel degelijk pijn gaat doen. 

Hoe hoger het rendement op de staatsobligaties wordt, hoe minder aantrekkelijker andere asset classes worden. De gemiddelde rente die Altice betaalt heb ik een aantal maanden geleden al eens uitgerekend.  

 

Divisie Schuld in miljard euro Rente
Luxemburg 6,2 7,0%
Frankrijk 15,1 5,3%
International 7,6 5,9%
Suddenlink 5,8 5,5%
Cable Vision 13,0 7,4%

 

Inmiddels ligt het gemiddelde rentepercentage op 6,2% (in augustus 6,25%), de gemiddelde looptijd op 6,8 jaar en hoeft er tot 2022 niet substantieel afgelost te worden. De exacte nettoschuld bedraagt 49 miljard euro.

Altice heeft nog 1,2 miljard euro in kas, en een kredietfaciliteit van 4 miljard euro  die nog aangesproken kan worden.  

Dat zullen ze wel bedoelen met  'robust' in hun trading update. De liefhebbers kunnen op pagina 24 e.v. van het persbericht, de exacte details van de schuldpositie lezen.  

En eerlijk is eerlijk,de komende jaren hoeft Altice niet al te veel te herfinancieren. In 2017 een kleine miljard euro, en in 2018 ruim 1,5 miljard euro.

Het kan deze rentehobbel dus rustig uitzitten. Hoe het dan verder gaat zien we dan wel weer. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links