Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pharming: How the West will be won

Pharming profiteert van problemen bij Shire

Gisteren stond er een artikel in het FD waarin melding werd gemaakt over problemen met de productie van het middel Cinryze van de farmaceut Shire. Cinryze is momenteel het best verkochte middel in de Verenigde Staten tegen erfelijk angiodeem met een geschatte omzet van bijna 700 miljoen dollar en is daarmee een geduchte concurrent voor Pharming’s middel Ruconest.

De problemen met Cinryze, dat uit bloedplasma gewonnen wordt, biedt Pharming extra kansen om versneld een groter marktaandeel op te bouwen in de Verenigde Staten. Daarover zo meer.

Baas in eigen huis

 

Zoals de meeste bezoekers op IEX wel zullen weten, is Pharming momenteel bezig geld op te halen bij voornamelijk Amerikaanse investeerders. De opbrengst zal grotendeels worden gebruikt om de volledige commerciële rechten terug te kopen op haar middel Ruconest van de voormalige Amerikaanse partner Valeant.

Hiervoor zal Pharming een eerste som van 60 miljoen dollar betalen. Een restant van 65 miljoen dollar zal via milestones betaald worden die uit de verkopen van Ruconest gefinancierd kunnen worden. Pharming is hiermee weer grotendeels baas in eigen huis.

Keerzijde is daarmee wel dat Pharming dan ook volledig de verdere ontwikkelingskosten van Ruconest op zich moet nemen alsmede de stijgende verkoopkosten van Ruconest serieus ter hand moet nemen.

Gunstig tijdstip

Met de huidige financieringsronde, die deels bestaat uit het aangaan van nieuwe leningen en deels uit de uitgifte van nieuwe aandelen zal ook dat op de korte termijn gefinancierd kunnen worden. Eerder heb ik mij sceptisch uitgelaten over de haalbaarheid van dit verhaal.

Ik ben nu echter tot de conclusie gekomen dat het terugkopen van de commerciële rechten op Ruconest op een zeer gunstig tijdstip komt die het concern op de snelweg naar winstgevendheid kan brengen.

Daarbij moet ook gezegd worden dat het huidige management zich in positieve zin onderscheidt van voorgaande directies. Pharming is van plan meer sales-mensen aan te nemen om de marketing van Ruconest serieus aan te gaan pakken.

Onder Valeant bleek dat te wensen over te laten, ze verminderden zelfs het aantal sales-mensen van 24 naar 8.

Acceptatie Ruconest

Een heel belangrijk punt hierbij is dat Pharming zogenoemde Medical Science Liaisons (MSL) zal aannemen. Dit zijn consultants die het contact met de specialisten voor hun rekening nemen en daarmee veel beter kunnen inspelen op de vragen die er bij doktoren zijn over het medicijn en het gebruik ervan.

Dat kan de acceptatie van Ruconest een flinke boost geven. Dit punt wordt nog eens onderstreept nudat Cinryze als bloedplasmaproduct problemen laat zien. Hier kan Ruconest op inspelen.

Daar komt bij dat resultaten met Ruconest in preventief gebruik die eerder dit jaar bekend werden gemaakt, lieten zien dat preventief gebruik het aantal angiodeem-aanvallen aanzienlijk laat dalen.

Ook als preventief middel

Ruconest is nu goedgekeurd tegen acute aanvallen en Pharming wil Ruconest verder ontwikkelen om het ook op de markt te krijgen als preventief middel. Daarmee zou ze de directe concurrentie aangaan met Cinryze en een flink deel van de Amerikaanse markt kunnen maken.

Daarbij in het achterhoofd houdend dat Cinryze (en ook het product Berinert van CSL Behring) bloedproducten zijn met alle potentiële risico’s van dien.

Ik denk dat de tijd gekomen is voor Pharming om door te breken op de Amerikaanse markt. Extra aantrekkelijk is dat eerder het breakeven-punt kan worden gehaald. Dit zal het risicoprofiel van het aandeel aanzienlijk laten dalen. Go West!


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 november 2016 09:48
    nou Marcel Wijma, ik heb jou "interviewtje" bij bekendmaking van de deal met VRX gezien. Als een kip zonder kop zat je daar voor je schermpje te blaten zonder enige inhoudelijke kennis.

    Het lijkt erop dat je je sindsdien een heeel klein beetje hebt ingelezen in de materie, en dat je net als de Roze BRillen Brigade op het Forum hier, de enige juiste conclusies trekt uit hetgeen je sinds je abominabel slechte interview hebt uitgeplozen
  2. [verwijderd] 11 november 2016 10:13
    Overigens is het afwachten of Pharming behoorlijk kan profiteren van de huidige leveringsproblemen van Cinryze. Volgens Shire zouden die begin volgend jaar namelijk opgelost zijn en heeft Pharming ook nog te maken met 3 andere produkten die Cinryze tijdelijk kunnen vervangen.

    En Wijma zou beter moeten weten en dus realistischer moeten schrijven over de potentiële riscio's van HAE-produkten op basis van plasma: in tientallen jaren al ettelijke miljoenen malen toegediend zonder grote incidenten.
  3. [verwijderd] 11 november 2016 10:34
    quote:

    Beur schreef op 11 november 2016 10:08:

    Ongelooflijk, wat een draai in visie binnen 1 a 2 maanden. Hiermee maak je de waarde van je woorden wel erg betrekkelijk.
    een kip zonder kop, beur! Hierbij vergeleken zijn zelfs alle azijnzeikers op het forum meer dan welkom! Die zeiken tenminste met inhoud en betrokkenheid
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links