Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL wijst Belgen af

PostNL wijst Belgen af

 

PostNL wijst na ampel beraad de toenadering van Bpost af. Uit het persbericht:

 

Den Haag, 11 november - Zoals aangegeven in ons persbericht van 7 november 2016, hebben de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van PostNL (‘de Raden’), met ondersteuning van hun financiële en juridische adviseurs, conform hun verantwoordelijkheid het voorstel van bpost zorgvuldig afgewogen. Hierbij hebben de Raden de belangen van alle belanghebbenden van PostNL (stakeholders) meegewogen. Na zorgvuldige afweging hebben de Raden unaniem besloten om de voorwaarden van het ongevraagde en voorwaardelijke voorstel van bpost af te wijzen.

 

PostNL kiest ervoor zelfstandig de weg naar groei in te zetten. De argumenten voor de afwijzing zijn als volgt:

 

  1. Zelfstandige strategie van PostNL – De Raden hebben vertrouwen in de zelfstandige strategie van PostNL. Deze strategie is en wordt succesvol uitgevoerd en resulteert in verbeterde resultaten van PostNL
  2. Prijs - De voorgestelde prijs is een onvoldoende overtuigende waarde propositie voor de aandeelhouders van PostNL
  3. Controle door de Belgische overheid – De gecombineerde entiteit die zou ontstaan na afronding van het voorstel zou de-facto nog steeds gecontroleerd worden door de Belgische overheid
  4. Niet-financiële voorwaarden – De reikwijdte, duur en afdwingbaarheid van de niet-financiële voorwaarden zoals voorgesteld door bpost zijn vrijblijvend en overtuigen niet
  5. Zekerheid van de transactie – Het transactierisico dient niet bij de aandeelhouders van PostNL en de overige belanghebbenden te worden neergelegd

 

Omdat de Belgen al hebben aangegeven alleen door te willen gaan als commissarissen en management van PostNL het bod zouden ondersteunen, lijkt het erop dat het verhaal hier eindigt.

In tegenstelling tot Delta Lloyd, waar DL aangaf wel degelijk de synergievoordelen te zien, en uit lijkt op een hogere prijs, moet ik vaststellen dat PostNL definitief de deur in het slot gooit.

De Belgen zullen zich geen derde keer aan dezelfde steen willen stoten.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

De Belgische postgroep publiceerde gisteren zijn derdekwartaalcijfers. Ondanks toch redelijke groei/krimpcijfers, valt het aandeel vandaag ver terug. Er gaat zo ongeveer 5% van het aandeel af, en daar zijn de PostNL-aandeelhouders niet van gediend, want elke euro dat Bpost lager gaat, kost u 12 cent aan overnamepremie. 

Daar zijn we weer

Daar zijn we weer. John heeft het druk dezer dagen. Delta Lloyd heeft een zetje nodig, en ook PostNL moet met straffe hand naar de onderhandelingstafel worden geleid. John bezit 22.276.635 aandelen, wat een belang van 5,04% vertegenwoordigt.

 

 

Begrijpelijk dat John zich een beetje zorgen maakt, want de koers van PostNL blijft behoorlijk achter bij het bod van Bpost. En bij Delta Lloyd liep het juist zo lekker...John meldde zijn belang aan op 14 (3,18%) en 15 (5,04%) november, en betaalde waarschijnlijk net iets meer dan 3 euro. 

Hij rekent natuurlijk met die 5,65 in zijn achterhoofd, en zou dan een winst behalen van 2,60 per aandeel, al gauw een slordige 58 miljoen euro. Maar nu Herna en consorten een pruillip trekken, blijft de winst steken op een schamele 38 miljoen euro. Het zit allemaal niet mee. Laten we eens kijken naar wat achterliggende redenen.

De cijfers van Bpost 

Eerst maar even gekeken naar de cijfers van Bpost. Die vielen inderdaad niet mee. De krimp in poststukken (volume) komt uit op 5,9%, precies hetzelfde als bij PostNL. Probleem alleen is dat PostNL op de weg omhoog lijkt, en Bpost op de weg omlaag. 

 

 

Ook de volumegroei in Pakketten, al is dat nog een klein onderdeel bij Bpost, viel ietwat tegen met 12,7%. Vorig kwartaal was dat 18%. De cijfers komen daartoe angstig veel overeen met de krimp- en groeisaldi bij PostNL. Uit mijn artikel van zondag: 

Ik heb het idee dat wat dat betreft PostNL op de weg omhoog zit, en Bpost op de weg omlaag. Bpost moet de route van krimp in poststukken nog afleggen, terwijl PostNL die min of meer al achter de rug heeft. 

Hoe was het bod ook alweer?

Dan even terug naar het bod. Hoe was het ook alweer? Het overnamebod bestond uit 2,825 aan cash, en 0,1202 aandeel Bpost. De koers van het aandeel Bpost stond ten tijde van het bod op 23,495 euro. Gezamenlijk wordt dat 5,65 euro.

Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat die Belgen de koers een week later zo maar een euro of anderhalf lager zetten. En dan gaat er 8 december ook nog eens een volle euro, waarschijnlijk 1,05 euro, aan dividend af. Bpost zegt hierover in zijn biedingsbericht aan PostNL: 

Eigenlijk heel logisch, want waarom zouden aandeelhouders PostNL recht hebben op de winst van Bpost in 2016, maar het dividend dat begin december wordt uitgekeerd is een fors dividend, en maakt het bod dan al gauw een paar procent lager.

Bod straks 6% lager

Was zondagavond het bod nog op papier 2,825 + 2,825 = 5,65 euro waard, na de daling van vandaag en het uit te keren dividend wordt dat dan 2,825 + 2,515 = 5,34 euro.

Dat is overigens niet de reden dat de koers van PostNL zover onder het bod staat. Dat komt door de onwillige houding van PostNL. Het reageerde vrij koeltjes op het verbeterde bod, en al voordat PostNL met een officiele reactie kwam, werden de hulptroepen van het kabinet al ingeschakeld.

Zowel Henk Kamp als Mark Rutte haastten zich te melden dat zij er niet per se blij van werden, maar dat het woord natuurlijk is aan de aandeelhouder. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dat niet geheel onlogisch is, als je bedenkt dat de Belgische overheid straks 40% van PostNL bezit. 

Onze overheid heeft geen belang in PostNL meer, maar heeft wel met PostNL te maken in die zin, dat PostNL bepaalde verplichtingen heeft ten opzichte van de postbezorging in Nederland. 

Lutjebroek en Hantumhuizen

Concurrenten als Sandd en noem ze maar op vallen PostNL aan in de drukke stedelijke gebieden, maar staan niet te springen om op een opoefiets de post in Lutjebroek, Hantumhuizen of Koekange rond te brengen. 

In ruil daarvoor krijgt PostNL bepaalde privileges, zoals het verhogen van de postzegelprijs, maar als de Belgische overheid zich met die discussies gaat bemoeien zijn we verder van huis. 

Fair bod

Dat neemt niet weg dat het bod van Bpost in mijn ogen de onderneming op een faire wijze waardeert, en iedereen die het tegendeel vindt, mag mij uitleggen waarom dan, voorafgaand aan de hele exercitie, de koers van PostNL niet verder kwam dan 3,66 euro.

Sentimenten waarbij de nationale trots in het geding komt moet je echter nooit onderschatten. Als Jantje niet wil, dan wil ie niet en de markt lijkt een afwijzing van het bod door PostNL dus enigszins in te prijzen.    

Jarenlang brood eten

Op zich zijn dit altijd vervelende situaties. Beleggers hebben jarenlang brood moeten eten van een aandeel, en als de zeven magere jaren dan eindelijk achter de rug lijken te zijn, komt er iemand langs met een zakje geld die de zeven vette jaren opeist. 

Korte termijnaandeelhouders zijn er blij mee, met zo'n premie van 50%, wie er al wat langer inzit, zou liever zelf die goede jaren meepikken. Als die ooit komen natuurlijk. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 prinszicht 10 november 2016 15:45
    Volgens mij stonden we op 4,30 na het uitlekken van de intenties van Bpost. Dus de premie is niet 50 procent maar 30 procent. Daarbij wordt de premie met de dag kleiner. Inherent aan het voorstel. Verder kun je Postnl niet verwijten de Belgen af te wijzen. Onderhandelen doe aan tafel achter gesloten deuren. Niet in het openbaar. Dan kom je er uit of niet. Geen schouwspel en ook geen onnodig verlies.
  2. Spes 10 november 2016 21:03
    PostNL is jarenlang ondergewaardeerd vanwege:
    1. De sterkere krimp van de postmarkt in Nederland t.o.v. andere landen en hiermee lagere contante waarde van toekomstige winsten;
    2. Negatieve EV waardoor geen dividend werd uitgekeerd;
    3. Pensioenlasten en onduidelijkheid over toekomstige bijstortingen bij verder dalende rentes.

    Ik denk dat de krimp van de Postmarkt in Nederland het ergste achter de rug heeft. PostNL zit ook niet stil en weet te groeien met pakketjes en digitale marketing. Ook gunstig is dat de ACM in het ongelijk is gesteld door het CBB aangaande een langlopend geschil. Ik denk dat PostNL hierdoor meer beweegruimte gaat krijgen om te concurreren met andere postaanbieders. Niet onbelangrijk, de rente zal waarschijnlijk niet verder dalen en er zit zelfs een stijging in het verschiet waar PostNL van zal profiteren.

    Afgelopen jaren zijn de winsten ingehouden waardoor het EV weer bijna positief is. Met een outlook van €220-€260 miljoen voor komende jaren. Wanneer PostNL €220 miljoen winst maakt (€0,5), netto €165 miljoen (€0,37) en 75% dividend uitkeert (€0,28) is dit op de huidige koers al 6% aan dividendrendement. Dan zitten we aan de onderkant van de bandbreedte. Er worden veel kostenbesparingen gerealiseerd en PostNL is zeer duurzaam bezig. Om deze redenen vind ik het overnamebod veel te laag en hoop ik dat het PostNL bestuur de deur afhoudt voor de belgen.
  3. Manofaction 11 november 2016 12:44
    De Bpost functioneert veel beter dan Postnl. Ze hebben moderne postkantoren geopend waar je kunt parkeren. De Belgen blijven daarom nog steeds veel post verzenden. In Nederland moet je in de rij gaan staan bij een supermarkt, achter Mien die sigaretten staan te kiezen. En dat terwijl de parkeermeter doortikt en betaald men zich inmiddels scheel voor een postbus, terwijl dit de postbezorging juist veel makkelijker maakt. Wij maken gebruik van de postbedrijven in Ned.Belgie, Duitsland en Zwitserland. Nederlandse post gaan we nu dus naar Belgie en Duitsland brengen. Sneller, goedkoper en veel beter bezorging. De privatisering drang die opgelegd is door de zakken vullende Timmerfransjes uit Brussel, en dus door Ned. als braafste jongetje overal wordt gevolgd, leidt uiteindelijk sowieso tot overnames en steeds grotere bedrijven. En dus verdwijnt de service en worden rijke aandeelhouders rijker. Het is logisch dat het op de IEX site vooral over geld, winst en dividend gaat, maar het is absoluut eenzijdig. Ik heb geen Postnl aandelen, maar denk dat het voor Nederland wel goed was geweest als de Belgen de zaken waren gaan bestieren.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links