Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De Eindejaarsrally 2016

De Eindejaarsrally 2016

 

Zo snel kan het gaan. Gisteren hoopte ik zelf - net als de halve Koffiekamer geloof ik - nog een dip rond AEX 420 ofzo te kunnen kopen. Nee, die Donald Trump dip kwam er dus niet. De AEX november future tikte even na opening met een spike 425,20 aan en steeg daarna zowat dertig punten. Knap iemand die deze bodem heeft gevist.

Intussen kijken we nu eerder naar jaartop AEX 466,17 dan naar bodems, steunen of wat dan ook. In IEXBeursVandaag repte ik zelfs al van - en die staat op iedere beursbingokaart - een eindejaarsrally. Voor wie voor het eerst rond deze tijd van het jaar mee doet op de beurs: december is statistisch de beste beursmaand van het jaar.

Kijk die grafiek en lees zijn verhaal van vorig jaar over dit feestmaandfenomeen van Jeroen Blokland.  

 

 

Het mooie is, het statistische risico is laag:

 

 

Windowdressing

Kortom, u hebt zoals altijd nergens recht op, maar voor wie van een dobbeltje op de beurs houdt is dit een leuk fenomeen om op te speculeren. Een aloude verklaring voor het begrip eindejaarsrally is windowdressing. De industrie sluit in december de boeken voor het jaar en koopt nog even de winnaars en verkoopt de verliezers van het jaar.

Zal best, maar lijkt me tikje overdreven dat dergelijke sneakende fondsmanagers de brede markt in beweging zetten. Ja, het staat zo onhandig als je met kerst je baas en klanten je portfolio laat zien met daarin bijvoorbeeld Boskalis Westminster dat dit jaar op ruim -20% staat. Gauw inruilen voor ArcelorMittal met bijna +70%.

Daar wordt zijn of haar bijna gegarandeerde en chronische underperformance niet minder op, maar het ziet er frisser en vrolijker uit zo onder de kerstboom. Windowdressing dus. Hoef ik hier niet mee aan te komen bij het kritische IEX-publiek. Wel kan ik ideetjes spuien over hoe u van een mogelijke eindejaarsrally kunt profiteren.

Hoe?

  • Het simpelste is naturlijk om long AEX of wat voor index dan ook te gaan met wat voor product dan ook. Let wel even op uw valuta als u buiten het eurogebied gaat zitten

Leuker, spannender en creatiever is natuurlijk zelf sectoren of aandelen te selecteren. Dat kan op twee manieren:

  • U neemt windowdressing als uitgangspunt en koopt - ik noem maar wat - de Top 3 winnaars en verkoopt de Flop 3 verliezers van dit jaar. U kunt zelf gemakkelijk zelf week-, maand- en year-to-date-lijstjes maken linksboven in onze IEX One Monitor. Rechtsboven switcht u weer van land.  

Dit is ook te saai, hé? Ik hoor u al hardop denken. Veel leuker is het om aandelen te selecteren op basis van een visie. Daar zit u als gemiddelde IEX-lezer nooit om verlegen, maar ik geef u de mijne mee van een week geleden (omdat die zo lekker naar mij komt toe, geef ik toe). Ik schreef dit in mijn stukje over Wolters Kluwer: 

Misschien moet u die dividendaandelen inruilen voor financials. Daarmee bent u vroeg en dat is altijd speculatief en hoogrisico. Als u wacht tot de beweging definitief is - wat dat ook moge zijn - dan is de meeste koerswinst weg. Waarom dan financials? Die zijn juist achtergebleven door die rentedalingen én zijn goedkoop.

 

 

Dollar en rentes

Kortom, koop financials en daar voeg ik commodity- en energieaandelelen aan toe, net als special occasions. Dat zijn aandelen met issues (Heijmans en Arcadis bijvoorbeeld), of waar ogenschijnlijk altijd ellende en gedoe mee is. Air France-KLM ofzo. En Heijmans. Hier op IEX staan zulke fondsen ook bekend als brandhout en meuk.

Serieus, ik denk dit omdat:

  • De rentes stijgen en de Fed waarschijnlijk in december er een schepje bovenop doet. Zelfs de ECB kan daar niet tegen printen lijkt het momenteel. Beter renderend kwaliteits(staats)papier maakt die hard gestegen en dure, veilige dividendaandelen als Unilever, Heineken en Ahold minder aantrekkelijk.
  • De dollar stijgt door, of blijft in ieder geval sterk liggen. Dit is eigenlijk een verlengstuk van het renteverhaal, ofwel de verkrappende Fed versus de andere verruimende centrale banken.
  • De winsten hopelijk zijn uitgebodemd. Dit is nog speculatief, maar ook hier geldt mijn eigen citaat: Als u wacht tot de beweging definitief is - wat dat ook moge zijn - dan is de meeste koerswinst weg.

Me dunkt dat u zich zo wel redt als u zin hebt op een mogelijke eindejaarsrally in te spelen. Voeg ik nog toe dat financials (vooral door dat renteverhaal) mij minder risicovol dan commodity- en energie-aandelen lijken. Vooral bij de laatste moet u gewoon blind hopen dat de olieprijs stijgt. Dat heet ook wel gokken. 

Eenmaal andermaal? Oh ja, vorig jaar was er geen eindejaarsrally. Dat u het even weet :-) Mocht u het willen spelen, wacht dan niet te lang. Hier en daar rijdt al een trein heel hard. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

financials

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Arcadis

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
watergeus
0
Is het met de gebruikelijke slaafsheid naar alles wat Amerika is, niet mogelijk om een statistiek van de decembermaand AEX te geven? En ziet dat er ook zo vrolijk uit? Wij zijn zo'n beetje gehalveerd sinds 2000 en de DJ verdubbeld. Tenslotte raad ik je aan iets van dat blinde exceptionalisme tov USA te relativeren met onderstaand artikel. veel leesplezier!

decorrespondent.nl/5549/de-status-quo...
nb
0
Ik was er even klaar mee, met de beurs. En gehoopt dat het even een flinke dip zou geven. Je kunt niet alles hebben.
Maar nu financials? ik durf niet.
Forfarmers, by-the-way, wat een volume!??
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: financials

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 18 okt Liveblog: Kiadis gehalveerd en P... 6
  2. 18 okt BeursVandaag: Mineur 1
  3. 17 okt Liveblog: Netflix, Unies, Sligro... 5

Gesponsorde links