Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

19-jarige winnaar: "Geldprijs gaat naar mijn portefeuille"

Interview met de winnaar van de Slimste Belegger

De winnaar van de Slimste Belegger-competitie is de 19-jarige Rick Zelst uit Zuidlaren. Hij wint een bedrag van 2500 euro en mag zich een jaar lang de Slimste Belegger van Nederland noemen. Wij belden hem om hem te feliciteren en te vragen naar zijn geheim. 

Rick Zelst is naar eigen zeggen dag en nacht met de beurs bezig. Volgens hem is het, om succesvol te zijn met beursspellen, belangrijk steeds feeling met de markt te houden. “Houd de markt nauwlettend in de gaten en houd je aan je plan.”

Cijfers

“Je moet goed letten op events en cijfers. Ik heb bijvoorbeeld aardig wat winst behaald toen ik long zat in de week dat Mario Draghi erop wees dat het stimuleringsprogramma niet voor eeuwig is en zal worden afgebouwd. Dit zorgde aanvankelijk voor een kleine rimpeling, maar daarna werd de koers omhoog ingezet. Beleggers reageerden positief op de duidelijkheid die ze kregen.”

Daarnaast ging Rick short in de week voorafgaand aan de verkiezingen. “Je ziet dat als er iets spannends staat te gebeuren, beleggers toch wat terughoudend worden. De grote jongens gaan posities afbouwen en dat zie je terug in de koers.”

Heineken

“Op fondsniveau heb ik veel verdiend met Heineken. Er kwam een positief analistenrapport uit waarop de koers steeg met 2%. Toen heb ik gelijk winstgenomen. Daarna kwamen de kwartaalcijfers. Omdat Heineken last heeft van de wisselkoersen, ging ik short en inderdaad, het aandeel zakte 6%.”

Wat gaat Rick met de 2500 euro doen? “Er nog meer geld van maken! Een klein deel gebruik ik om leuke dingen mee te doen, maar het grootste gedeelte gaat naar de uitbreiding van mijn aandelenportefeuille.”

De coaches

Waar de winnaar een rendement van ruim 165% wist te behalen, bleef het rendement bij de coaches beperkt tot maximaal +5,6%. Wat ging er goed of juist slecht bij de coaches? En hebben ook zij dingen opgestoken tijdens de Slimste Belegger? 

Klik op onderstaande afbeelding om de rendementen van de coaches en hun teams te bekijken. 


Jim Tehupuring beste coach

Jim Tehupuring heeft in competitie een rendement van 5,60% gerealiseerd en heeft daarmee het best gepresteerd van alle coaches. We vroegen hem hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen, maar blikken ook kort terug met de andere coaches. 

Jim: “Mijn motto is 'focus op risico' en hiertoe heb ik drie elementen gebruikt: een lage hefboom, voldoende spreiding en niet te grote posities en tot slot zowel long- als shortposities voor demping in de portefeuille.”

“Ik houd zelf niet van traden, omdat je dan vaak in de waan van de dag achter de markt aanhobbelt. Traden klink natuurlijk stoer en je kunt hele hoge rendementen halen. Het is mentaal echter zwaar en uiteindelijk is de enige winnaar meestal de bank. Ik zie mijzelf wel als een actieve belegger. Binnen het spel heb ik misschien 30 transacties gedaan.”

Geen grote uitslagen

“Waar ik het meest trots op ben is dan ook niet het rendement (want dat is helemaal niet hoog), maar dat dit gerealiseerd is zonder grote uitslagen in de portefeuille. Het steeg geleidelijk en volgens mij heb ik nooit in de min gestaan.” 

“Dat is precies wat je in het echt ook wilt als belegger. Het mooie van turbo's is dat je heel goed hedges/bescherming in kunt bouwen en bijvoorbeeld shortposities kunt innemen. Zo had ik euro long tegenover Unibail. De stijgende rente betekende een lagere koers voor Unibail, maar gelijktijdig winst op de euro.” 

Wat ging er goed bij Jim? “Een aantal van mijn posities op basis van fundamentele analyse pakte goed uit: Heineken short, ASML short, Flow Traders, SBM. TomTom en Boskalis droegen echter negatief bij. De trading transacties op de DAX en AEX waren zeer rendabel. Daarnaast heb ook ik mijn lessen weer geleerd.” 

“Zo ben ik soms iets te voorzichtig en heeft het hanteren van limietorders me een hoop rendement gescheeld. Zo kreeg ik op 1 cent na geen Turbo's ING die de dag erna 20% stegen. Ook Turbo's short op Twitter kreeg ik niet vanwege zuinigheid. Achteraf zou ik 2-3% meer hebben gehad, maar achteraf is alles makkelijk. Het gaat er om wat je er in de toekomst mee doet.” 

“Dat is ook het goede aan dit spel. Je leert de werking van Turbo's, maar ook vooral wat je in praktijk wel en niet moet doen. Ik hoop dat deelnemers de ervaringen uit het spel ook in praktijk gaan brengen. Als ze dan ook nog iets hebben aan mijn zienswijze is dat helemaal mooi!” 

Nico Bakker: Niet verslappen aan exit-kant

Nico Bakker had voorafgaand aan de Slimste Belegger 2016 voor zichzelf een duidelijke strategie bepaald: “Als je kans wilt maken in dit spel, moet je korte ritten maken met Turbo’s met een hoge hefboom. Een strak exit management is daarbij van cruciaal belang. Dat ging in eerste instantie prima, want mijn team stond geruime tijd op de eerste plaats.” 

“Toen sloeg echter de vlam in de pan, waardoor ik niet op tijd mijn exits kon doen. En dan wacht je op herstelbewegingen die niet komen. Uiteindelijk kwamen die wel, maar toen was het spel afgelopen. Ik heb in de laatste nog wat extra risico genomen, maar dat mocht niet baten.” 

“Wat hebben we geleerd in deze speelronde? Kort op de bal spelen met offensieve Turbo’s is prima, maar een strakke navigatie, vooral aan de exitkant, mag je niet laten verslappen. Het blijkt maar weer dat anticiperen een slechte zaak is. Reageren op hetgeen je ziet is beter dan anticiperen op hetgeen je hoopt.”

Guy Boscart: Meeste verlies op olie

Ook coach Guy Boscart heeft voor het spel een andere strategie gehanteerd. “Voor de Slimste Belegger heb ik veel gehandeld, veel meer dan ik normaal zou doen. Dat is ook nodig om kans te kunnen maken in dit spel. Je moet snel schakelen en op tijd afscheid kunnen nemen.” 

“Mijn beste trades waren die op de indices. Ook pakten de posities waarbij ik inzette op kwartaalcijfers goed uit. Waar ik het meeste op verloor was olie, daar heb ik wel zo’n 15 à 20% op ingeleverd.”

Janneke Willemse: Timing is niet mijn ding

“Ik ben helaas met een vette min geëindigd”, vertelt Janneke Willemse over de Slimste Belegger. “Gelukkig was het nepgeld, maar verliezen is nooit een pretje.

“Wat ik heb geleerd? Onder andere dat timing niet mijn ding is. Het voorspellen waar de koers op dag- of weekbasis naartoe zal bewegen ging soms goed, maar soms ook vreselijk fout. Maar het belangrijkste was nog: ik nam veel te laat winst en verlies. Daardoor werden mijn winsten steeds kleiner en mijn verliezen liepen op tot portefeuilleverpletterende bedragen.”

Hoge hefbomen: toch niet zo handig

“Ik koos iedere keer voor de hoogste of de op één na hoogste hefboom. Want in mijn optiek is dat de enige manier om te kunnen winnen: vol long of short gaan. Maar door die hoge hefbomen knalde mijn rendement ook alle kanten op. Van 5% in de plus, naar een eindstand van bijna 5% in de min.”

Tot slot leerde Willemse dat gokken met veel geld grote gevolgen heeft: “De posities die ik innam waren iedere keer zo groot mogelijk. Ook dat heeft pijnlijke gevolgen op het moment dat je fout zit.”  

“Mijn drie grootste missers waren Facebook Turbo Long 118,90, Galapagos Turbo Long 53,70 en Netflix Turbo Short 119,30 (waarom ga ik dan ook short als ik in het echt long zit?).”

“Mijn grootste winners waren CME Brent Crude Oil - Rollover volume 1 Turbo Short 55,70, Gold World Spot (USD) Turbo Long 1.232,00 en EUR/USD Turbo Long 1,04. Over de winners kan ik alleen maar zeggen: dat was dom geluk. Niet echt nagedacht over fundamentals, gewoon maar wat gedaan.”

Royce Tostrams: Een correcte visie brengt niet altijd winst

"Als derde geëindigd met mijn persoonlijke portefeuille en als laatste met de teams, ik heb wel eens betere scores gehad. Waar dat aan ligt? Aan mezelf natuurlijk. Ik was volledig gepositioneerd met longposities, ik heb niet één keer getwijfeld of dat wel de juiste strategie was. Maar, zoals dat altijd in de praktijk gaat zijn het incidentele en onvoorspelbare zaken die de markten tegen je in laten lopen."

"Mijn posities hebben de laatste week geleden onder de negatieve wending in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vooral nadat de FBI bekendmaakte dat het onderzoek naar de mailservers van Hillary heropend zou worden. Ik had hier natuurlijk veel directer en actiever op moeten reageren met shortposities, maar ik dacht dat waait wel over en bovendien werden geen stoploss niveaus gebroken."

"Met de timing zat ik dus niet goed. Had de competitie een week lange geduurd, dan was ik zeker beter geëindigd, maar dat is natuurlijk achteraf."

Hoge hefbomen deden de das om

"Hoge hefbomen hebben zowel in mijn voordeel als in mijn nadeel gewerkt. Ik koos steevast voor de hoogste hefboom en aan het begin van de competitie werkte dat uitstekend, want ik stond de eerste weken steeds hoog in de ranking of helemaal bovenaan. Die hoge hefbomen hebben mij later natuurlijk de das om gedaan. Ik werkelijkheid werk ik nooit met hefbomen van 12 of 16, veel te riskant. Gokken doe ik nooit. De posities die ik innam waren altijd op basis van echte en concrete technische signalen."    

"Bij mijn grootste winners zat enkele keren de turbo long DAX, en vreemd genoeg zat die ook bij mijn grootste missers. De les die hieruit getrokken kan worden is dat een correcte visie niet automatisch winst brengt, want incidentele en onvoorspelbare factoren kunnen (tijdelijk) roet in het eten gooien", aldus Tostrams.  


Hoewel de Slimste Belegger 2016 ten einde is, kunt u nog wel het hele jaar meespelen in de Slimste Belegger Turbocompetitie. Klik hier om u aan te melden. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 1
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 november 2016 12:44
    met fictief handelen op hoge hefbomen is niet moeilijk nee...ik maak ook in een maand tijd van 50K virtueel vlotjes 200 a 250K in een maandje tijd.... maar met echt geld, toch iets anders...
    hopelijk maak je niet deze fout, want het is maar de vraag of je binnen 10 jaar nog iets zult overhouden van je prijs...
    ik gun het je van harte, maar gezien je jonge leeftijd, hoop ik dat het wel een geschenk is, en geen straf! succes

    ps: die 250 in een maand, is binnen de dag ook weer weg als het even slecht zit.... neem dergelijke risico's niet met echt geld of grote bedragen. je winst op de beurs, kun je maar tellen op het einde van je leven, en je moet dan ook de inflatie rekenen, er is een reden dat 90% van de mensen verlies maakt! winst kan maar bestaan door het verlies van iemand anders hé
  2. [verwijderd] 17 november 2016 12:51
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 15 november 2016 10:15:

    De TA-goeroes hebben de slechtste resultaten geboekt; wie beweert ook weer dat TA werkt....???

    En Janneke zou allang moeten weten dat turbo's onvoorspelbare gokinstrumenten zijn.
    je kunt ze wel gebruiken om in combinatie met opties delta-neutraal te handelen, en nog veel meer dingen... Je hoeft het niet te gebruiken als een product waarbij je 1 kans op 3 hebt om winst te maken (richting kiezen, dus up, down of koers blijft gelijk) je kans is dus 1/3.
    door minder winst te maken, maar je kans te verhogen naar 2/3, heb je alvast veel meer kans op succes!
    Maar als je gewoon een hapje speeders of turbo's koopt omdat je gevoel zegt up of down, dan ben je de beurs aan het gebruiken als een casino, en dan is het gokken!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links