Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het perfecte handelsmoment

Het perfecte handelsmoment

Zondagavond kwam het bericht over het bod van Bpost op PostNL in het nieuws. Een ding is vrij zeker op zo’n moment: het aandeel opent maandag een stuk hoger. Veel beleggers proberen op zo’n moment mee te liften door een kooporder in te leggen voor maandagochtend.

Maar wist u dat dit ook anders kan?

Beleggers zijn gewend dat ze Nederlandse aandelen via Euronext kunnen handelen tussen 9:00 uur en 17:40. Toch is het allang niet meer zo dat de handel enkel op Euronext plaatsvindt.

Waar TOM een concurrent is op het gebied van de optiehandel, zijn er voor de aandelenhandel nog vele andere alternatieve beurzen. Onderstaande afbeelding laat bijvoorbeeld zien op hoeveel Europese beurzen het aandeel ING verhandeld wordt (AEB is Euronext).

Alternatieve beurzen voor Euronext

 

Veel van deze andere beurzen hebben andere openingstijden dan Euronext. Dankzij deze afwijkende regels kunt u ook al voor 9:00 uur aandelen kopen en na 17:40 verkopen. Ik hoor u denken: wat heb ik hieraan?

Voorsprong in PostNL

Dinsdag om 08:00 zag ik dat er op een aantal van deze alternatieve beurzen redelijk wat stukken PostNL werden aangeboden, waardoor ik besloot een limiet-kooporder in te leggen.

Met als gevolg dat ik om 08:01:04 stukken PostNL kon kopen voor 4,82. Dit terwijl het aandeel uiteindelijk boven de 5 euro opende. Ik had zodoende een kleine voorsprong op een groot deel van de beleggers, al wist ik dit niet optimaal uit te handelen.

Grafiek aandeel PostNL
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Mis de boot niet

Dergelijke events vinden natuurlijk niet dagelijks plaats, maar deze manier van handelen kan ook heel lucratief zijn ten tijde van kwartaalcijfers. Ik richt mij hier dan voornamelijk op de Verenigde Staten, aangezien de handel daar veel meer gefragmenteerd is dan in Europa.

Onderstaand screenshot laat zien op hoeveel beurzen het aandeel Apple verhandeld wordt. Het gaat om totaal zestien verschillende beurzen, waarop op een redelijk volume verhandeld wordt.

Ik raad beleggers daarom altijd aan om een smart-routing te gebruiken, waarbij u zoekt naar de beste prijs op al deze verschillende beurzen. Mocht u een voorkeur hebben voor een beurs, dan kunt u uw orders rechtstreeks naar deze beurs sturen.

Zo is het Amerikaanse IEX een optie voor beleggers die niets te maken willen hebben met flitshandelaren en die een prettig gevoel hebben bij de naam van de beurs.

Het aandeel Apple wordt op zestien beurzen verhandeld

 

Het mooie van al die beurzen is dat u ook in de Verenigde Staten niet enkel tussen 15:30 en 22:00 uur hoeft te handelen. U kunt al om 10:00 in de ochtend aandelen kopen en ook gerust na 22:00 uur.

Dit stelt u in staat om direct te reageren wanneer er iets speelt in de markt. Wat perfect uitkomt tijdens het kwartaalcijferseizoen waar bedrijven buiten de reguliere handelstijden met cijfers komen en daar kan nog wel eens wat gebeuren...

 

 

Er zijn nog genoeg recente voorbeelden, neem bijvoorbeeld Amazon. Het bedrijf stelde beleggers teleur en ging 7% onderuit. Dit is een moment dat er serieuze hoeveelheden aandelen verhandeld worden, wat duidelijk zichtbaar is aan de volumes aan de onderkant.

Grafiek aandeel Amazon
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een ander voorbeeld is het afhaken van de diverse geïnteresseerden in Twitter. Midden in de nacht komt het nieuws uit en de koers van het aandeel keldert al snel zo’n 20% tot de opening. Een aantal dagen later gebeurt hetzelfde om 10:00 in de ochtend, ditmaal gaat het om zo’n 12% tot de opening die middag.

Grafiek aandeel Twitter
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wanneer u op zulke momenten niet in staat bent in te grijpen in uw portefeuille kan dit desastreuze gevolgen hebben. U houdt het heft in eigen hand en kan de positie sluiten, wanneer u dat zelf nodig acht.

Daarnaast kan het als actieve handelaar juist het perfecte moment zijn om achter de knoppen te zitten en mee te handelen op dergelijke bewegingen. Uiteindelijk is het belangrijk om te realiseren dat handel allang niet meer op slechts een beurs plaatsvindt.

Dit heeft de komst van flitshandelaren met zich meegebracht, maar kan ook u zeker veel voordeel bieden (of verliezen besparen) op de juiste momenten.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: handelen
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare