Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bpost wil PostNL voor 5,65 (update)

Bpost wil PostNL voor 5,65 (update)

Het Belgische Bpost doet een voorstel tot een bod aan PostNL. Het wil PostNL overnemen, of fuseren, zoals het zo mooi zegt, tegen een prijs van omgerekend 5,65 euro per aandeel.

Dit is het voorstel van Bpost:

2,825 euro cash + 0,1202 aandeel Bpost

Het aandeel Bpost sloot vrijdagmiddag op 23,495 euro. Dat maakt het bod totaal 5,65 euro waard. Bpost betaalt hiermee de helft cash, en de helft in aandelen. Bpost gaat niet over één nacht ijs, want de eerdere afwijzing door PostNL ligt natuurlijk nog vers in het geheugen. 

Reactie PostNL

PostNL heeft vanochtend formeel gereageerd op het voorstel tot een bod. Het zegt het ongevraagde bod te gaan bestuderen, maar vertrouwen te hebben in de eigen, zelfstandige koers die het de laatste jaren uitgezet heeft.

"We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie. We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt."

Playing hard to get dus. Hier leest u het persbericht. 

De kwartaalcijfers

Eind mei lekte op vrijdagmiddag uit dat Bpost geinteresseerd was in PostNL. Nog voordat het op maandagochtend een bod, of voorstel tot bod kon doen, had de Belgische politiek de fusie al om zeep geholpen. Sinds die tijd heeft PostNL geen contact gehad met haar Belgische sectorgenoot. 

Eerst even snel naar de kwartaalcijfers van PostNL gekeken. Een paar dingen vallen op. De volumedaling bij Post is behoorlijk aan het afnemen. We waren gewend vorig jaar aan dubbelcijferige krimp, dit kwartaal blijft de afname steken op 5,9%.

Qua omzetkrimp bij Post komen we dan uit op een afname van 3,3%. PostNL is bijna zover dat de afname bij Post (- 14 miljoen euro) wordt gecompenseerd door groei bij de omzet in Pakketten (+ 9 miljoen euro).

De omzet als geheel daalde met ruim 1% van 780 tot 770 miljoen euro. Bij Pakketten opnieuw een mooie volumestijging, dit keer 12%. Door prijsdruk blijft daar slechts 4,1% aan omzetstijging van over.

Probleem is waarschijnlijk de afnemende verkoop van melkpoeder naar Azie. Dat was een mooie cashcow de afgelopen jaren.  

 

Verder is de uitstaande schuld flink afgenomen, van 913 naar 557 miljoen euro. Niet te verwarren met de nettoschuld, want PostNL had bijna een miljard aan schuld uitstaan, terwijl er ook rond een miljard euro aan kasgeld (van de verkoop van TNT Express) op de bank stond.

De winst wordt vertekend door de terugkoop van obligaties. Dat kost nu geld, maar levert op termijn meer winst (eigenlijk: minder rentelasten) op. Het streven volgend jaar met dividendbetalingen te beginnen wordt herbevestigd.   

Stuk vriendelijker voorstel

Terug naar het bod. Het voorstel van Bpost zit nu een stuk vriendelijker in elkaar. De aanvankelijke prijs was 5,10 euro, nu 5,65. Dat is een hele verbetering en de AEX stond die dag ook nog eens een kleine 3% hoger.

Dan was het cashgedeelte in het eerste voorstel 30%; dat is nu opgetrokken naar 50%. Er is nu zelfs een mix-and-match facility opgetuigd: dat houdt in dat beleggers die liever aandelen willen hebben, dat kunnen ruilen met beleggers die liever cash willen.

Uiteindelijk blijft voor Bpost het gedeelte cash en het gedeelte aandelen wel hetzelfde, 50%. Even een paar vergelijkende cijfers op een rij: 

 

Bedrijf Omzet KW2  krimp postvolume (KW2) krimp postomzet (KW2) groei pakketvolumes (KW2) groei pakketomzet (KW2) netto kaspositie (KW2)
PostNL 824 mln. euro 9% 2% 14% 6% 77   mln. euro
Bpost 591 mln. euro 3,8% 1% 18% 15% 730 mln. euro

 

Ik moet er wel bijzeggen dat op pakketgebied Bpost nog maar een kleine speler is. Die 18% omzetgroei klinkt leuk, maar dat gaat alleen over de binnenlandse pakketbezorging en per kwartaal is dat niet meer dan 45 miljoen euro aan omzet.  

Strategische rationale

De rationale achter het samengaan wordt nu officieel uit de doeken gedaan. Bpost noemt de volgende punten:

  • Leidende speler in Europa
  • De combinatie zal in staat zijn hoofd te bieden aan afnemende postvolumes en groei stimuleren op gebied van pakketten
  • Versnelling groeistrategie PostNL en Bpost

Volgens Bpost zal de combinatie op termijn 3200 nieuwe banen scheppen, door met name kansen in de pakketbezorging. Dat is de eerste keer dat een fusie banen zou creeren, in plaats van schrappen. Moeten we wellicht met een korreltje zout nemen. 

De Belgische regering is momenteel voor 51% aandeelhouder van Bpost. Na de fusie houdt de Belgische overheid nog 40% van het aandelenkapitaal in de totale onderneming. De huidige aandeelhouders van PostNL krijgen 21% van de gezamenlijke combinatie. 

Het sommetje is als volgt: er staan 200.000.944 aandelen Bpost uit. Met de nieuw uit te geven aandelen voor PostNL-aandeelhouders (442.805.079 * 0,1202 = 53.225.161) worden dat er ruwweg 253 miljoen. 

Het deel van de PostNL-aandeelhouders wordt 53/253 = 21%. De Belgische regering, goed voor ca. 102  miljoen aandelen, gaat van 51% naar 102/253 = 40%. De overige Bpost-aandeelhouders krijgen een belang van 39% in de nieuwe onderneming. 

Grote verschillen

Er zijn grote verschillen tussen beide postondernemingen. En niet alleen cijfermatig. Bpost heeft een nettokaspositie van circa 750 miljoen euro, en keert een riant dividend uit. PostNL kampt nog met een negatief eigen vermogen en hoopt volgend jaar voor het eerst weer wat dividend uit te kunnen keren.  

Dan heeft PostNL al een lange tocht door de woestijn achter de rug. Afnemende postvolumes zien we overal in de ontwikkelde wereld, maar in Nederland een stuk erger dan in Belgie. 

Afgezien van wat blauwe enveloppen, enkele tijdschriften en de wekelijkse spam van de Postcodeloterij krijg ik weinig fysieke post meer aan huis. In Belgie is dat wezenlijk anders.

Krimpende postvolumes overal

Ook daar krimpen de postvolumes, maar PostNL kampt met krimppercentages van 10 tot 12% (laatste kwartaal 2015 zelfs 13,2%), terwijl bij Bpost de volumes afgelopen kwartaal krompen met krap 4%. 

Of er nu zoveel synergie valt te ontdekken daar heb ik mijn twijfels over. De post moet gewoon blijven bezorgd, op alle plaatsen in Nederland en Belgie. Wel is PostNL in Europa voorloper op logistiek gebied.

Wellicht dat Bpost daar een oogje op heeft laten vallen. En een mooie bijkomstigheid is waarschijnlijk dat de Belgische overheid niet langer meerderheidsaandeelhouder is.

Bod accepteren of niet?

Het is nog geen officieel bod, Bpost gaat alleen een bod lanceren als management en Raad van Commissarissen van PostNL zich bereid verklaren het bod te steunen. Ik moet wel zeggen dat prijstechnisch niet zoveel op het bod aan te merken is.

Een premie van 55% op de koers van PostNL voordat de eerste vrijage uitlekte eind mei is niet per se aan de zuinige kant. Maar, net als met het bod op Delta Lloyd, hebben we hier ook te maken met een bedrijf dat een aantal beroerde jaren achter de rug heeft en juist bezig is zich weer op te richten.

Goed huiswerk gedaan

Wat betreft de andere bezwaren die PostNL in de eerdere gesprekken opwierp, heeft Bpost goed zijn huiswerk gedaan. Zo wordt de fusie gezien als een fusie van gelijken, en krijgt PostNL evenveel mensen in het dagelijkse bestuur als Bpost. 

De CEO van Bpost wordt de leider, maar de voorzitter van de nieuwe Raad van Commissarissen wordt een Nederlander. Daarin komen drie Nederlanders, drie vertegenwoordigers van de Belgische overheid en drie onafhankelijke bestuurders. De CEO van Bpost completeert het tiental.  

Strategisch valt er weinig tegen in te brengen. Mocht er een consolidatieslag komen in de Europese postsector, is een samengaan van de Belgische en Nederlandse postactiviteiten een voor de hand liggende combinatie. En over die prijs valt te twisten, maar tegen de 6 euro moet er toch wel zaken te doen zijn.

Ons ben zunig...

Alhoewel...In Belgie staan we als zuinig bekend. Dat merkte ik al toen ik twee jaar geleden voor het eerst in Brussel op kantoor kwam bij De Tijd. Toen ik vroeg of ik even mijn telefoon mocht opladen kreeg ik de volle laag. Gratis stroom zeker!!

Dat zullen die Belgen nog wel merken de komende weken. Ons bén zunig, maar als we wat te verkopen hebben, willen we het onderste uit de kan. Let maar op.  

 

Voor de liefhebbers, een klein omrekentabelletje. Vergeet niet dat PostNL eerst nog akkoord moet gaan, anders gaat het hele feest niet door. 

 

Bpost PostNL
23 5,59
23,20 5,61
23,40 5,64
23,60 5,66
23,80 5,69
24 5,71

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2016 23:06
    Nico rust nooit zo te zien.
    Had al een licht vermoeden dat er voor maandag reactie zou komen van de Belgen.
    Shortpositie POSTNL 0,59 die moeten morgen wat.
    Morgen ook nog PostNL - Resultaten 3e kwartaal 2016.
    Denk wel dat er nog wel wat hobbels op de weg liggen voordat het feest doorgaat.
    Dus of je verkoopt morgen of je blijft zitten, we zullen zien hoe koersverloop is.

    Nico bedankt voor je nog late artikel.
    Grt.
  2. gerrit 69 7 november 2016 01:21
    Ik verwacht morgen toch wel een openingskoers rond de € 4,90 en tijdens beurs richting € 5,10 maar het lijkt mij sterk dat het aandeel al gelijk richting € 5,65 stijgt, want het is nog onzeker of PostNL er serieus op ingaat, hoewel ik het vermoeden heb dat er al lang onderhandeld word.
  3. forum rang 9 objectief 7 november 2016 07:59
    quote:

    gerrit 69 schreef op 7 november 2016 01:21:

    Ik verwacht morgen toch wel een openingskoers rond de € 4,90 en tijdens beurs richting € 5,10 maar het lijkt mij sterk dat het aandeel al gelijk richting € 5,65 stijgt, want het is nog onzeker of PostNL er serieus op ingaat, hoewel ik het vermoeden heb dat er al lang onderhandeld word.

    De koers van 5,65 is geen optie, want de fusie/overname is deels in aandelen.
    Dit betekent dat wat er bij de koers van PostNL bijkomt er bij BPost afgaat oftewel
    het bod is slechts circa 5,30; dus een koersstijging naar 5/5,10 is al mooi.
    Niettemin verwacht ik geen deal, omdat PostNL beter met een andere partij in zee kan gaan vanwege de zwakke vooruitzichten van BPost.
  4. [verwijderd] 7 november 2016 09:39
    quote:

    Zodan schreef op 7 november 2016 08:46:

    @NICO, kunt u misschien een tabel maken met de overnamebod zoals eerder bij de claims gedaan met emissie delta lloyd of arcelormittal?

    Nu pre opening koers BPOST 24,00 maakt bod postnl 5.7098
    Zodan, die staat erbij, maar je hebt er weinig aan. PostNL moet eerst het bod accepteren. Ze lijken nog niet erg happig op dit moment.
  5. lovelyrita 7 november 2016 10:10
    Bod ligt feitelijk ook stuk lager: in december zal er door Bpost dividend worden uitgekeerd van ca 1,05 (eigen schatting, zelfde als 2015), of wel 0,125 cent eraf voor aandeelhouders Postnl.
    Daarnaast zal koers van Bpost echt verder inzakken bij acceptatie vh bod: er zullen 25% aandelen Bpost bijgedrukt moeten worden.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links