Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkiezingen VS: FBI laat Hillary gaan

Verkiezingen VS: FBI laat Hillary gaan

Update 1: De FBI heeft gisteravond laten weten geen nieuw onderzoek te doen naar het emailverkeer van Hillary Clinton. 

 

Update 2: Bpost stelt voor PostNL over te nemen voor 5,65 euro per aandeel. Lees hier meer.

Dinsdag gaat het gebeuren, en met een beetje geluk weten we woensdag of de Verenigde Staten van Amerika voor het eerst in de geschiedenis een vrouw aan het bewind krijgen.

Hillary leek een straatlengte voor te liggen, maar het opnieuw opgerakelde emailschandaal deed Trump terug in de race komen. Ter elfder ure heeft de FBI echter zijn keutel weer ingetrokken. 

Kiezen uit twee kwaden

Beiden roepen nogal wat weerzin op bij grote delen van de bevolking. Voor veel Amerikanen komt het dan ook neer op het kiezen uit twee kwaden. 

Het is wel duidelijk dat beurstechnisch gezien, in ieder geval op korte termijn, een overwinning van Clinton beter is. Of dat op lange termijn ook zo is, is wellicht een ander verhaal.

Anti-establishment

De situatie is vergelijkbaar met hier in Europa. Clinton vertegenwoordigt het establishment. Overal in de Westerse wereld neemt de weerzin tegen datzelfde establishment toe, waardoor de tegenstander daarvan automatisch een goede uitgangspositie heeft.

Een mooi verhaal daarover leest u in dit artikel in The Guardian. In dit artikel vertelt Chris Arnade, een voormalig obligatie-handelaar die in 2012 ontslag nam en fotograaf werd, over zijn reis door de Verenigde Staten. En over het verschil tussen front row kids en back row kids

 

 

Het kiessysteem in de VS

Degene die zich president wil noemen woensdagochtend heeft de steun van 270 kiesmannen nodig. Per staat vallen er minimaal 3 kiesmannen te verdelen. Onderstaand ziet u hoe de verhouding momenteel ligt.

 

 

De swing states, ook wel battleground states genoemd, zijn grijsgekleurd. Dat zijn staten waarvan het niet duidelijk is of ze voor Clinton of Trump gaan kiezen. Het systeem werkt zo, dat wanneer een kandidaat de meerderheid behaalt in een bepaalde staat, hij of zij álle kiesmannen van die staat krijgt.

Meeste stemmen gelden niet altijd...

Zo kan het dus voorkomen (en dat gebeurde in 2000, bij de strijd tussen George Bush en Al Gore) dat degene met de meeste stemmen (Al Gore destijds) toch aan het kortste eindje trekt. 

De belangrijkste staten, waarvan moeilijk ingeschat kan worden welke kant ze op vallen, zijn North-Carolina, Nevada, Arizona, New Hampshire en Georgia. Op deze website kunt u de laatste polls zien, voor wat het waard is.

 

 

Net als bij Brexit valt de uitslag moeilijk te voorspellen. Laten we er daarom maar niet teveel woorden aan vuil maken, dat doen de presidentskandidaten zelf wel. Over naar belangrijker zaken.

KW3-cijferseizoen

We zitten in het midden van het derdekwartaalcijferseizoen, en tot nog toe was dat geen onverdeeld succes. Sterker, de koersuitslagen zijn enorm, vooral bij de wat kleinere aandelen. Een aantal sterke dalers even nader bekeken.

Gemalto (-8%): groei valt stil

Eén van de weinige hoofdfondsen die flink op zijn donder kreeg. De bijstelling van het langetermijnwinstdoel van 660 naar 500 tot 520 miljoen euro in 2017 was de voornaamste oorzaak. Begint onder de 50 euro wel een redelijk goedkoop aandeel te worden, met een k/w van 11-12. Het concern heeft zich lelijk verkeken op de groei, die stilaan stil is gevallen. 

Heijmans (-28%): geld nodig?

Ondanks de aantrekkende woningmarkt waarschuwde Heijmans dat twee lopende projecten dusdanig veel geld gaan kosten dat niet zeker is of de huidige financiering voldoende is om dat allemaal te kunnen betalen. 

De energiefabriek in Tilburg, ooit aangenomen voor 31 miljoen euro, is een bleeder van jewelste, en bij de aanleg van de N23 in Noord-Holland is het in gevecht met de provincie wie de meerkosten mag gaan betalen. 

 

Heijmans heeft dit project ooit aangenomen voor een vast bedrag (circa 350 miljoen euro) maar komt er nu achter dat de afgesproken einddatum niet gehaald gaat worden, doordat naar verluidt de bodem op bepaalde plaatsen niet sterk genoeg is. 

Delen van het werk liggen nu zelfs stil, waardoor de kosten alleen maar hoger worden. Zowel BAM als Heijmans hebben de afgelopen jaren beloofd beter op te letten bij het aannemen van dit soort werk. In onze tweewekelijkse IEXmarketupdate hoort u er meer over.

 

 

Collega BAM lijkt min of meer uit de zorgen, maar Heijmans gaat nog een zware pijp roken en wordt (als het dat al niet was) voorlopig een aandeel voor speculanten. 

GrandVision (-15%): groei valt dood

De brillenketen viel van haar troon op 27 oktober. GrandVision werd in februari 2015 naar de beurs gebracht door moeder HAL Trust, tegen een toen al hoge waardering van 20 euro per aandeel. Sindsdien is de koers alleen maar verder opgelopen.

Dat had te maken met het vertrouwen in de onderneming, in de expertise van HAL, en in de initiele groeipercentages. Brillen koop je toch minder snel op internet, waardoor de brillenketens relatief veilig kunnen doorgroeien.

 

 

De groeipercentages van GrandVision vallen echter al een hele tijd tegen. Bovenstaand ziet u die groeipercentages van de afgelopen kwartalen. Een oprisping in KW2 van dit jaar daargelaten, ziet het er gewoon niet zo flitsend meer uit.

Dat betekent niet dat het slecht gaat met de onderneming, maar wel dat die hoge waardering van de afgelopen anderhalf jaar niet helemaal terecht is.

Intertrust (-16%): concurrent op Kaaiman

De financieel dienstverlener, algemeen geframed als personificatie van de belastingontwijking, kreeg te maken met de re-entry van een concurrent op de Kaaiman-eilanden. Dat kostte bijna 5% aan omzet.

Bij Intertrust gaat het om de ARPE, de Average Revenu Per Employee. Uurtje-factuurtje dus, en die geheimzinnige concurrent op de Kaaimaneilanden pakte vooral het wat goedkopere werk af.

Ook hier geldt, net als bij Gemalto en GrandVision, dat de voorgestelde groei, waarmee beleggers lekker gemaakt worden, voorlopig niet waargemaakt kan worden. Daar hoort dan een andere waardering bij, die er van de ene op de andere dag staat.

Grote problemen bij Arcadis (-13%)

Toen Arcadis van de week zijn CEO aan de dijk zette, moest ik onwillekeurig meteen aan de situatie bij Fagron denken. CEO Van Jeveren van Fagron had de markt lange tijd voorgehouden dat zijn bedrijf zou worden overgenomen.

Toen dat niet lukte moest het bedrijf met de billen bloot en kreeg Van Jeveren de zak. De problemen bleken veel groter dan geschetst en een emissie was het gevolg, waarmee private equitybedrijf Waterland zijn beste deal van dit jaar deed. 

Of het bij Arcadis tot een emissie gaat komen is nog lang niet zeker, maar dat er grote problemen opdoemen is inmiddels geen geheim meer. Tot nog toe verwacht men echter, getuige het commentaar van de CFO en momenteel interim CEO, dat het concern voorlopig gemakkelijk binnen de binnen de bankconvenanten zal blijven.

Schuldpositie houdbaar?

Arcadis moet de ratio netdebt/Ebitda onder de 3 houden. Momenteel, de nettoschuld is wat afgekomen het laatste kwartaal, ligt dat op 2,2. Het vierde kwartaal is traditioneel wat sterker en zou de schuld nog wat verder omlaag kunnen krijgen.

Gelukkig is wel onlangs een gedeelte van de schulden geherfinancierd. Niet alleen is een gedeelte van die leningen bij de kritische banken weggehaald, ook is de looptijd flink verlengd waardoor voor een groot gedeelte van de schulden herfinanciering pas veel later op de agenda staat.

Veel goodwill op de balans

De operationele gang van zaken werkt echter tegen Arcadis. Doordat klanten niet of slecht betalen loopt het werkkapitaal (en dus de schuldpostie) op, en anderzijds zorgt een lager bedrijfsresultaat (KW4 in 2015 werd nog 69 miljoen verdiend) voor verdere druk op die ratio.

Daar komt nog bij dat de balans van Arcadis bol staat van de goodwill, momenteel 1,2 miljard euro. Dat moet jaarlijks tegen het licht gehouden worden, en het zou me niet verbazen als de nieuwe CEO die nu aangezocht wordt eerst eens met de stofkam door de balans gaat. 

Voorlopig komt het management niet verder dan onderstaande doelstellingen:  

Het winnen van contracten wordt dus focus. Dat lijkt een beetje op de strategie van de KNVB-commissaris naar aanleiding van de slechte reeks bij het Nederlands Elftal....   

 

  

Ordina (-17%): te hard opgelopen

Dan, als laatste nog even gekeken bij Ordina. Ordina liep na het koopadvies van ING begin september hard op, van 2 naar 2,50 euro. Nooit zomaar achter een koopadvies aanlopen, wacht rustig je kans af. 

Iets soortgelijks gebeurde bij Galapagos, dat door Goldman Sachs richting 75 euro werd gekatapulteerd. Vaak een tijdelijk effect, doordat op dat moment niemand wil verkopen, en iedereen wil meedoen. Over langere tijd bezien filtert zich dat meestal wel uit.

De cijfers van Ordina waren helemaal niet zo beroerd, maar de hooggespannen verwachtingen kon de groep niet waarmaken, onder andere door wederom minder omzet van de Nederlandse overheid. Hier leest u er meer over.  

Positieve uitzonderingen: ING en Shell

Op het gevaar af voor negatieveling te worden uitgemaakt, ook nog even een paar positieve uitschieters qua cijferwerk.  Shell was natuurlijk mooi: het zit op schema met de integratie van BG en maakte een zelfverzekerde indruk. 

Het genereert voldoende inkomsten om het dividend voorlopig te handhaven en de rest moet komen van een aantrekkende olieprijs. Daar hebben ze helaas weinig invloed op. Hier leest u meer daar over. 

ING maakte de verwachtingen meer dan waar. Weliswaar klaagt het over de lage rente, maar het weet voldoende geld te verdienen onder de huidige omstandigheden. Hier meer over de route die de grootbank gaat bewandelen de komende jaren. 

TomTom en de concurrentie

En oh ja, voor de TomTom liefhebbers, de cijfers van GoPro (camera's) en Fitbit (sporthorloges) zouden iets van doen kunnen hebben met de recente verdere daling van het aandeel.

 

 

Hoeft overigens helemaal niet terecht te zijn, het zijn op deelgebieden gewoon concurrenten, en als die het minder doen, zou het ook kunnen betekenen dat de producten van TomTom juist marktaandeel winnen. Het geeft wel aan dat die consumentenartikelen een verdraaid lastige markt is. 

Maandag 7 november: PostNL en Vopak

Dan over naar de komende week. Opnieuw een hele sloot aan kwartaalcijfers. Maandag beginnen we met PostNL. De cijfers zijn daar al helemaal niet relevant meer, het gaat om de vrijage met het Belgische Bpost.

Een PR-bureau maakte de dodelijke fout een intern document naar het FD te sturen. Dat wordt dan niet teruggestuurd, maar meteen in de krant gezet.

 

 

De vraag is echter of PostNL nog wel in de stemming is voor een samengaan met Bpost. Het vorige (voorgenomen, want tot een echt bod kwam het nooit) bod bedroeg 5,10 euro, waarvan naar verluidt 70% betaald zou worden in aandelen Bpost.

Bpost zou nu een aantal randvoorwaarden aangepast hebben. Bpost komt zelf woensdag met haar KW3-cijfers. 

Vraag naar opslag olie

Ook Vopak komt maandag met de kwartaalresultaten. De koers van Vopak ligt wat onder druk de laatste weken en van de cijfers wordt ook niet veel vuurwerk verwacht. Gaat zijn gangetje daar, maar Vopak is één van de stiekeme winnaars van het hele olie-debacle. 

De opslagtanks zitten vol, de vraag naar opslagcapaciteit neemt toe. Omdat het concern vooral werkt met langjarige contracten is dat in de prijsstelling nog niet meteen te merken, maar dat is wel iets dat de komende tijd in haar voordeel gaat werken. 

Dinsdag 8 november: ArcelorMittal

ArcelorMittal komt dinsdag met de cijfers. Dat is een dag naar voren gehaald. Sinds de emissie is het aandeel hard gestegen. Ik maak me sterk dat de cijfers die stijging inderdaad rechtvaardigen, maar feit is dat sinds die emissie de staalprijs flink gestegen is.  

 

 

De 25 analisten die Mittal volgen verwachten gemiddeld een bedrijfsresultaat van 1,93 miljard dollar. Het gerucht gaat dat Mittal zijn prijzen per 1 november weer verhoogd heeft, maar officieel kan ik daar niets van vinden.

Het zou de vierde keer al zijn dit jaar. Dat is natuurlijk de gemakkelijkste manier van geld verdienen. Benieuwd wat ze daar over zeggen dinsdag.

Woensdag 9 november: SBM, Flow en Euronext

Flow Traders en Euronext hoeven we niet al te veel van te verwachten, de handel op de beurs blijft slap. SBM wacht nog steeds op bericht uit Brazilie inzake de door een rechtbank afgekeurde schikking. 

Ondertussen koopt het vrolijk eigen aandelen in, alsof de oliemarkt niet in brand staat. Ik vind dat eigenlijk heel bijzonder, een concern dat in een zo beroerde markt opereert, en toch gewoon geld aanwendt om eigen aandelen in te kopen. 

Bij Brunel zou ik me dat nog kunnen voorstellen, die hebben geld over, maar SBM heeft een behoorlijke schuldpositie.  

 

 

Volgens de door SBM gehanteerde directional-methode is er een nettoschuld (rentedragende schulden minus kaspositie) van 3,1 miljard dollar. Op basis van IFRS is die nettoschuld echter 5,2 miljard dollar.

Nadere bestudering leert dat er voor 5,2 miljard dollar aan rentedragende schulden uitstaan, dat SBM een kaspositie heeft van 1,039 miljard dollar en nog een kredietruimte heeft van 1,082 miljard dollar bij de banken. De gemiddelde rentevoet bedraagt 4,5%.

Donderdag 10 november: Altice en Aegon

Beide partijen zitten aan de andere kant van het rentespectrum. Altice heeft graag een zo laag mogelijke rente, Aegon smacht naar een hogere rente. Het lijkt de kant van Aegon op te gaan, maar er is nog een lange weg te gaan door de woestijn voordat het weer op niveau staat. 

Aegon heeft een zetje gekregen recent van de overnamepoging van NN Group op Delta Lloyd en heeft het de afgelopen maand beter gedaan dan de AEX.

 

 

Het zwarte lijntje is de AEX, het blauwe Aegon. De stijgende rentes hielpen ook enigszins mee natuurlijk. 

Vrijdag 11 november: Boskalis en Sif Holding

Dan is het vrijdag de beurt aan twee partijen die beide actief zijn, of willen zijn, in de windenergiesector. Sif heeft daar een bevoorrechte positie: het levert de pijlers waarop de windmolens in zee staan. 

Boskalis wil zich verder invechten in die markt, want daar vallen de komende tijd de orders te verdelen. Het is er echter druk, en de vraag is ook in hoeverre er in de toekomst verder wordt geinvesteerd in de windsector. 

Nieuwe bewoners Witte Huis?

Genoeg gekletst nu. Het onderwerp van deze week wordt natuurlijk de vraag of dit de nieuwe bewoners van het Witte Huis worden? Woensdag weten we meer.

 

 

Kortom, veel spanning deze week, met veel cijfers,  de eerste nachtvorst en een nieuwe president(e) in de VS. Veel succes op de beurzen en vergeet niet de collectant voor de Alzheimer stichting die van de week bij u aan de deur komt. Ik doe zelf een rondje hier in 't Gooi.

 

 

Rest mij nog u de agenda voor deze week voor te schotelen, en de videonieuwsbrief van Corne van Zeijl. U vindt deze agenda ook op onze koersenmonitor IEXONE. Prettige zondag verder.

 

 

De agenda voor de komende week: 

maandag 7 nov

  • 08:00 PostNL KW3-cijfers
  • 08:00 Vopak KW3-cijfers
  • 08:00 DPA KW3-cijfers
  • 08:00 HSBC KW3-cijfers
  • 08:00 Duitsland fabrieksorders sep0,3% MoM
  • 09:00 Spanje industriële productie sep
  • 11:00 EU detailhandelsverkopen sep-0,3% MoM
  • 18:00 Aperam KW3-cijfers
  • 22:00 Priceline KW3-cijfers

dinsdag 8 nov

  • 03:45 China handelsbalans oct51,7B
  • 08:00 ArcelorMittal KW3-cijfers
  • 08:00 Esperite KW3-cijfers
  • 08:00 Hydratec KW3-cijfers
  • 08:00 Batenburg KW3-cijfers
  • 08:00 Adecco KW3-cijfers
  • 08:00 Credit Agricole KW3-cijfers
  • 08:00 Solvay KW3-cijfers
  • 08:00 Deutsche Post KW3-cijfers
  • 08:00 Henkel KW3-cijfers
  • 08:00 Vestas KW3-cijfers
  • 08:00 Duitsland industriële productie sep-0,5%
  • 08:00 Duitsland handelsbalans sep23,0B
  • 10:30 VK industriële productie sep0,1% MoM
  • 16:00 VS JOLTS sep

woensdag 9 nov

  • 03:00 China inflatie CPI okt2,1%
  • 08:00 SBM Offshore KW3-cijfers
  • 08:00 WDP KW3-cijfers
  • 08:00 Flow Traders KW3-cijfers
  • 08:00 Euronext KW3-cijfers
  • 08:00 Carlsberg KW3-cijfers
  • 08:00 Ontex KW3-cijfers
  • 08:00 E.ON KW3-cijfers
  • 08:00 Sainsburry's KW3-cijfers
  • 08:00 Vivendi KW3-cijfers
  • 08:00 Bpost KW3-cijfers
  • 16:00 VS groothandelsvoorraden sep0,2% MoM
  • 16:30 VS weekrapport olievoorraden

donderdag 10 nov

  • 08:00 Altice KW3-cijfers
  • 08:00 Aegon KW3-cijfers
  • 08:00 OCI KW3-cijfers
  • 08:00 Eurocastle KW3-cijfers
  • 08:00 CCEP KW3-cijfers
  • 08:00 Refresco Group KW3-cijfers
  • 08:00 Probiodrug KW3-cijfers
  • 08:00 Zurich Insurance KW3-cijfers
  • 08:00 Deutsche Telekom KW3-cijfers
  • 08:00 Assicurazioni Generali KW3-cijfers
  • 08:00 AstraZeneca KW3-cijfers
  • 08:00 Continental KW3-cijfers
  • 08:00 Unicredit KW3-cijfers
  • 08:00 Siemens KW3-cijfers
  • 08:00 Engie KW3-cijfers
  • 08:00 Gamesa KW3-cijfers
  • 08:00 Confinimmo KW3-cijfers
  • 08:45 Frankrijk industriële productie sep
  • 10:00 Boskalis Westminster BAVA
  • 10:00 Italië industriële productie sep-1,0%
  • 14:00 Macy's KW3-cijfers
  • 20:00 VS begrotingstekort okt
  • 22:00 Nvidia KW3-cijfers
  • 22:00 Walt Disney KW3-cijfers

vrijdag 11 nov

  • 08:00 Boskalis Westminster KW3-cijfers
  • 08:00 SIF KW3-cijfers
  • 08:00 Inverko KW3-cijfers
  • 08:00 Allianz KW3-cijfers
  • 08:01 Duitsland inflatie CPI okt0,2% MoM
  • 14:00 AFC Ajax AVA
  • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan nov87,5

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2016 12:54
    Nico houd niet alleen van kwaliteit maar ook van kwantiteit.
    Best wel slim want hierop is bijna niet meer te reageren.
    Toch even dit:
    Buiten de kiesmannen zijn er zeker geen kiesvrouwen in de aanbieding.
    Jammer dat die Trump van die bizarre rare uitspraken doet anders zou ik zeggen verandering van spijs doet leven. (Zou me niet verbazen als hij toch wint want de meeste peilingenstemmers in tegenstelling wat ze eerst hebben aangegeven uiteindelijk toch op Trump gaan stemmen denk ik.
    Shell betaald heden meer dividend dan het verdient, dus dat houden ze niet lang vol bij deze lage olieprijs.
    Tom2
    Grootaandeelhouder Flevo Deelnemingen IV is een samenwerking van de beleggingsmaatschappijen Cyrte en Janivo. Het bedrijf fungeert als investeringsvehikel en is onder meer ingezet in een poging om TomTom van de beurs te halen.
    Mogelijk kan je daar eens iets over zeggen.

    Arcadis, wat moet je er mee,
    Zou zeggen deel verkopen dan komt er war lucht.

    Grt.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 november 2016 13:05
    'Trump gaf mij geen hand'
    07:30 Bernard Vogelsang

    Als zakenman Donald Trump komende dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, dan komt er iemand in het Witte Huis die een verleden heeft in Nederland. De Republikeinse presidentskandidaat heeft hier meerdere malen zaken gedaan, maar vrijwel alles eindigde in een mislukking. „Als Trump je niet meer nodig heeft, laat hij je keihard vallen.”

    Deze uitspraak is van Roel Zuidema. Hij mocht in 2007 bij Trump op bezoek in New York voor het maken van een promotiefilm die Nederlandse beleggers moest interesseren voor de bouw van twee Trump Towers in Atlanta.

    Bot

    Volgens Zuidema is Trump in het echt net zoals hij momenteel op televisie overkomt: bot. „Trump gaf mij geen hand, hij zei geen goedemiddag en hij bood ook niets te drinken aan. Vervolgens klaagde hij over de plek waar ik hem wilde filmen. En zelfs over de lens van de camera was hij ontevreden.”

    Zodra de camera gaat lopen, verandert Trump echter als een blad aan een boom en geeft hij de ene oneliner na de andere. Maar de woon- en hoteltorens in Atlanta met 47 verdiepingen en veel luxe zijn er door de financiële crisis nooit gekomen. Wel gaan circa 250 Nederlandse beleggers voor $18 miljoen het schip in door het mislukken van het vastgoedproject.

    Op Trump hoeven zij dan niet meer te rekenen. „Hij is niet iemand die in zo’n situatie de schouders eronder zet”, vertelt Zuidema.
    Hard, maar niet gemeen

    Zelf ziet Trump dit ongetwijfeld als normaal gedrag in de harde zakenwereld. „Ik ben hard, maar niet gemeen”, zegt de Amerikaanse miljardair bijna tien jaar geleden in een interview met De Telegraaf. In datzelfde verhaal geeft hij aan wel degelijk iets met Nederland te hebben. „Mijn voorouders komen uit de regio. Uit Duitsland. En als er een goed voorstel komt, wil ik ook wel een Trump-toren bouwen in Rotterdam of Amsterdam.”

    In het Friese Makkum worden de uitspraken van Trump echter met een korrel zout genomen sinds hij in 1989 een luxe jacht van 128 meter bestelt bij de lokale scheepswerf Amels. Een jaar later blijkt het prijskaartje van 400 miljoen gulden voor dit schip met de naam Trump Princess te gortig voor ’The Donald’. Hij worstelt op dat moment met zakelijke tegenvallers en een peperdure scheiding van zijn eerste vrouw Ivana.

    Bombarie

    Vervolgens kondigt Trump in mei 1990 met veel bombarie aan de Friese scheepswerf te kopen. Maar twee maanden later verkoopt hij de jachtbouwer alweer door. Achteraf wordt dit gezien als een handige manier om onder de aankoop van de Trump Princess uit te kunnen komen.

    Gezien deze tegenvallende ervaringen had de Rotterdamse destilleerderij Wanders op haar hoede kunnen zijn wanneer Trump in 2006 hondderdduizenden flessen wodka wil afnemen voor de lancering van zijn eigen merk wodka. De Rotterdammers doen forse investeringen om aan die grote vraag te kunnen voldoen. Maar als blijkt dat de wodka van Trump niet aanslaat, stopt de zakenman er plotseling weer mee. Twee jaar later gaat Wanders failliet.

    Uitstraling en visie

    Op basis van zijn ontmoeting met Trump twijfelt mediaproducent Zuidema of de miljardair een goede president van de Verenigde Staten kan worden. „Als politicus moet je concessies kunnen doen. Ik geloof niet dat Trump dat woord kent.”

    Aan de andere kant denkt Zuidema dat Trump als president wel degelijk zaken voor elkaar kan krijgen. „Veel Amerikanen kijken tegen hem op. Hij heeft de uitstraling van een rockster en is onafhankelijk omdat hij zijn verkiezingscampagne van zijn eigen geld betaalt. Dat is een sterk punt. Ook beschikt hij over visie. Hij kan zeggen: ’En zo gaan we het doen’. Uiteindelijk is dat toch wat je verwacht van een leider.”

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26922...
  3. [verwijderd] 6 november 2016 16:23

    De Zwarte Ridder dit kan Hillary ook zeggen en dat maakt haar erg eng: "Hij kan zeggen: ’En zo gaan we het doen’. Uiteindelijk is dat toch wat je verwacht van een leider".

    Bij Hillary betekent "we" : mijn Wallstreetbankers en de donateurs van de Clintonfoundation zoals Shariasheiks en vele andere duistere personen en instellingen zoals ook de Nederlandse Postcodelotterij. Laatste werkt ook helemaal volgens het principe van het sociale eigen zakken vullen.

    Wederom goede beschouwing van Nico. Helaas bij Grandvision maakt hij de fout omzetgroei als heilig te beschouwen. Grandvision zit dit jaar al nu al op plus 5%, maar uiteindelijk gaat het om winst en beheersbaarheid.

    Nico,leze Edith Penrose over dat de groei van een onderneming soms kan aanlopen op gebrek aan geschikt management en weleens gelezen over Span of Control? Hadden we hier niet ene Imtech?
    Nico wil blijkbaar dat ze maar wat in het wilde weg gaan bijkopen.

    Ach, hij doet en denkt maar wat hij wenst. Ik ben ruim van geest en tolerant en al helemaal geen rechter die politica wil spelen.

    Alles zo achterover zitten lezend, ga ik toch denken over mogelijk niet de actuele hoofdzaken. Zit ik bijvoorbeeld te denken: wel jammer dat het bij Boskalis toch altijd afwachten blijft op wat die klanten willen en kunnen betalen.

    Ze kunnen prachtschepen en prachtplannen ontwerpen, maar de klant moet dan kunnen toehappen. In de media IT-techhoek is het toch soms wat meer: kijk hier een mooi speeltje en ze gaan het nog kopen ook.

    Dan nog iets heel anders. Dat aan het einde over Alzheimeronderzoek en de financiering ervan. Ergens zit er hier wat scheef. Veelal is het toch voor een groot deel publieke financiering met aan het einde pharmabedrijven die er met de winst van doorgaan.

    Moeilijk iets te bedenken vooral in Nederlandse context. Komt er een pharma-heffing dan weet je zeker dat Koenders die in het buitenland aan dictators gaat geven of dat er nog meer geld aan kansloze gelukszoekers en onzinnige projecten down the drain zal gaan.

    En de problemen zijn de wereld nog niet uit en zeker met het soort domme politici die wij hier helaas ook hebben. Minister President is bijvoorbeeld momenteel heel hard bezig om iets te bedenken waar het volk bij referendum over heeft besloten tegen te zijn. Op zo iemand zouden we dus moeten stemmen? Volk wil: Nee en Mark doet: Ja!

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 6 november 2016 16:51
    quote:

    finance2u schreef op 6 november 2016 16:33:

    De uitslag van de amerikaanse verkiezingen is veel te belangrijk om door 'het gewone volk' te laten bepalen...alle peilingen, brave borsten ten spijt...maar uiteraard moet worden gedaan alsof het een waar gevecht is.
    Wie is dan volgens jou de voorgebakken winnaar?
  5. [verwijderd] 6 november 2016 16:54
    quote:

    CubaSalsa schreef op 6 november 2016 16:51:

    [...]

    Wie is dan volgens jou de voorgebakken winnaar?
    Het wordt billenknijpen. Trump is bezig om de achterstand weg te werken. Het wordt een close finish, als er een winnaar komt. Wie weet moeten de stemmen herteld worden. Trump is voor beleggers een slechte uitslag.
  6. [verwijderd] 7 november 2016 10:51
    Twee termijnen is er gestemd voor een president, die niemand had verwacht.
    Hoe groot achten 'we' de kans, dat er nu wederom gestemd wordt, op een president, die niemand verwacht?
    Drie termijnen achtereen, iets nieuws, zeg maar...

    Ik denk dat plofR wel een punt heeft.
    Trump eerst...daarna drama...daarna binnen zeer korte tijd nieuwe verkiezingen !
    We gaan het zien.

    :D
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links