Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slappe Wokkels

Slappe Wokkels

 

Hoe vaak zou La Nancy haar bril hebben gepoetst vandaag? U ook? Ik wreef ook even mijn ogen uit, toen ik -5% voorbij zag komen. Dat zijn we niet gewend bij wat wij hier bij IEX zelf stiekem het saaiste AEX-aandeel noemen. Dat bedoelen we nog complimenteus ook, want saaie aandelen zijn vaak de beste aandelen.       

Met La Nacy bedoel ik oneerbiedig CEO Nancy McKinstry, die van Wolters Kluwer een saai, maar succesvol aandeel maakte. Kijk mee naar dit plaatje over de afgelopen tien jaar. Die zeperd van vandaag is zo ongeveer de grootste dagelijkse koersuitslag in al die tijd en daar zat toch een joekel van een beurskrach bij.

 

 

Dividend versus rente

De tegenvallende KW3-update van voorbeurs - lees hier de zuinige analisten - is natuurlijk de trigger voor de koersdaling vandaag, maar -5%?! Hier moeten bijna wel andere factoren ook een rol spelen. Ik denk daarbij zelf aan de combinatie van een degelijk dividendaandeel annex veredelde obligatie versus de marktrentes.

De grafiek laat het prachtig zien. Wolters Kluwer kabbelde onopvallend richting 20 euro eind 2014. Daarna ineens die versnelling. Weet u nog? De eindejaarsrally dat jaar stond geheel in het teken van de ECB, die toen klip en klaar duidelijk maakte dat ze monetair gingen verruimen. Eind januari 2015 was het zover: ECB's QE.

Samen met bijvoorbeeld Unilever, Heineken, Ahold en collega uitgever RELX zette Wolters Kluwer toen een rally in die het fonds verdubbelde. Eigenlijk waren (en zijn?) deze aandelen een soort van surrogaat voor staatsobligaties, die niet meer rendeerden door het ECB-geweld: relatief veilige aandelen met een mooi dividend.

Dat ging lekker tot deze herfst, nu de rentes een beetje beginnen te draaien. In de grafiek ziet u de rente op de Duitse (tienjaars) Bund en - voor de show omdat Wolters Kluwer ruim de helft van haar omzet in de dollars boekt - de Amerikaanse (tienjaars) yield. Die ziet u weer voorzichtig opkrullen na enorme dalingen.

 

 

Van dividendaandelen naar financials

Het is allemaal pril en alleen al in de afgelopen tien jaar jaar waren er vaker veel sterkere contrabewegingen aan die neergaande trend. Nog speculatief, maar dit keer kan het wel De Draai zijn waar de rentemarkt nu al 35 jaar op wacht. En dat kan slecht nieuws zijn voor Wolters Kluwer en die andere hoogdividendaandelen.

Die moeten dan met mooie, liefst meevallende cijfers en zinderende outlooks komen om de torenhoge waarderingen waar te maken. Wie topkwaliteit betaalt wil ook topkwaliteit hebben. Hoewel Wolters Kluwer degelijke (of saaie) cijfers aflevert, is het niet die topkwaliteit waar de markt  22 keer de winst voor wil betalen.

Want dat kost Wolters Kluwer momenteel. Ahold is nog niet door, maar hetzelfde verhaal geldt voor Unilever (-3,1% op KW3's) en Heineken (-3,6%). RELX is de uitzondering met +1,9%. Kortom, dit is wellicht een ideetje voor wie aandelen voor een paar jaar aanhoudt en niet vies is van risico en adrenaline in de aderen.

Misschien moet u die dividendaandelen inruilen voor financials. Daarmee bent u vroeg en dat is altijd speculatief en hoogrisico. Als u wacht tot de beweging definitief is - wat dat ook moge zijn - dan is de meeste koerswinst weg. Waarom dan financials? Die zijn juist achtergebleven door die rentedalingen én zijn goedkoop.

Daar zou zelfs Nancy weer haar bril van gaan poetsen. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links