Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hogere bodems

AEX bouwt opwaartse kracht op

Na de recente opwaartse beweging boven de zone 457 tot 458 van een week geleden is de AEX nu bezig met de zoveelste terugtest. We zien vaker dat bij een dergelijk zware weerstandszone een index langere tijd rond deze zone blijft schommelen.

Wat wel een krachtig signaal blijft, is het feit dat bodems in het korte en middellangetermijnbeeld steeds hoger komen te liggen.

Sinds de voormalige jaartop in april bij 458 op de borden werd gezet, werd de weerstandszone bij 457 tot 458 vele malen getest en meestal te zwaar bevonden. Deze top in april volgde destijds op een krachtige opgaande beweging van 80 punten in slechts enkele weken tijd nadat een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50 op de borden was gezet.

De zone 457 tot 458

De AEX wist tot op heden in de afgelopen twee maanden drie maal boven de zone 457 tot 458 te komen.

  • De eerste keer was begin september. Er werd toen een top bij 466,20 op de borden gezet, waarna een correctie van 6% plaatsvond. Een dergelijke correctie had ik echter pas verwacht na een test van mijn volgende opwaartse doel van 475. Vanuit het niets draaide de AEX toen bij 466,20 en startte de meest recente correctie van ruim 5%.

  • Daarna volgde nog een eendaagse doorbraak begin oktober met een top bij 460,10.

  • Een week geleden volgde de derde doorbraak waarbij een top bij 463 op de borden werd gezet.

Er is dus nog steeds geen sprake van een structurele doorbraak boven deze zware en belangrijke weerstandszone. Aan de onderkant zien we echter de nodige signalen van verdere opbouw van kracht. In september volgde de meest recente correctie.

Hogere bodems

Toen werd een dubbele bodem (ten opzichte van augustus) op de borden gezet bij 437,60. Hiermee werd toen ook het 200-daags gemiddelde getest.

In de weken hierna werd een hogere dubbele bodem bij 442,70 geplaatst en momenteel volgt dus de volgende terugtest waarbij afgelopen vrijdag de teller op een intraday-dieptepunt bij 449,20 werd gezet.

Twee dubbele bodems en vrijdag dus een mogelijk volgende hogere bodem. Toch is deze bodem nog niet bevestigd, maar de opwaartse kracht met steeds hogere bodems wordt wel verder opgevoerd.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Overshoot

Vanaf het juni-dieptepunt bij 410 leek een stijgende bodemlijn te ontstaan langs de septemberbodem van 437,60. Toch werd in oktober deze bodemlijn twee maal doorbroken. De tweede keer was afgelopen vrijdag. De eerste intraday-doorbraak leek in de categorie overshoot te vallen.

Toch lijkt met deze doorbraken een nieuwe stijgende bodemlijn te ontstaan die loopt langs de bodems van 410 en 442,70. Vandaag ligt deze nieuwe bodemlijn bij 448. De eerdere en iets steilere opgaande bodemlijn vanaf de 410, langs de 437,60, ligt vandaag bij 451,30.

Pas een structurelen neerwaartse doorbraak van de zone 437,60 tot 438,50 zou een verslechtering in het technische beeld voor de daaropvolgende maanden teweeg brengen. Hier ligt de bodem van september en de vanaf 378,50 stijgende bodemlijn. Dit verwacht ik echter niet.

Hogere jaartoppen

Ik ga er vanuit dat de AEX nog steeds bezig is met de langdurige structurele doorbraak van de zone 457 tot 458 waarna de index in de laatste twee maanden van dit jaar nog een poging kan ondernemen om de zone 475 tot 485 te testen. Hier liggen:

  • de top van november vorig jaar
  • een te berekenen Fibonacci-projectiedoel in het kortetermijnbeeld

Steun ligt vandaag dus bij 451,30, de bodem van vrijdag van 449,20 en de nieuwe opgaande bodemlijn bij 448. Daaronder ontstaat ruimte naar de vorige bodem van 442,70. De belangrijkste weerstandszone ligt nog steeds bij 457 tot 458.

Daarboven zou de vierde poging op een structurele doorbraak worden ingezet. Weerstand ligt dan nog bij 463 en 466,20. Deze niveaus zie ik in de komende maand gebroken worden.

Kortom: het technische beeld blijft opwaarts gericht en ik blijf bij mijn verwachting van hogere jaartoppen richting het einde van dit handelsjaar.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

449 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 31 oktober 2016 08:37
    quote:

    Reigâh schreef op 31 oktober 2016 08:29:

    Goedemorgen toppertjes!
    Bas weer veel dank voor je inspirerende bijdrage.
    En als iedereen nu braaf stukkies inkoopt dan kunnen we met 560 de week beginnen.
    Mooi toch?

    Oplopende bodems betekent dat steeds meer mensen niet verkopen op lage nivoos,maar rond 458 ook niet bijkopen.Met een krachtige trend heeft het dus helemaal niks te maken: men aarzelt immers over de richting.Omhoog uitbreken ,in ons geval ,lukt x op x niet ,dus meestal verpietert de koers ,:om en nabij de 460 steeds momenteel.
    Een van beide groepen zal straks besluiten wel richting te kiezen.Raad eens waarheen......
    GrH6
  2. [verwijderd] 31 oktober 2016 08:46
    Andy:
    Gratis of niet het verhaal van Bas is gewoon niet goed voor TA in algemeen. Gisteren heeft hij letterlijk bijvoorbeeld geen enkel getal genoemd naar beneden. Alleen maar naar boven. Dat is geen objectieve TA maar gewoon ordinair beleggingsadvies. Bas moet vooral doorga maar zich geen TA analist noemen of propageren te zijn. Dat is hij namelijk niet. Een TA kijkt neutraal en beschrijft alle mogelijkheden op basis van cijfers en heeft geen verwachtingen. De verwachtingen mag de lezer namelijk destilleren ;-).

    Bas doet z'n best zegt alleen er niet bij voor wie....hoe subjectief kan je zijn.

    Vroeger waren er lieden welke van plaats markt dorp naar dorp reisde om hun waar aan de man te brengen. Daar ze buiten haarlemmerolie allerlei en soms gewoon slootwater verkochten werden ze kwakzalvers genoemd.

    Bas hoeft in deze tijd niet meer met paard en wagen van dorp naar dorp doch zo handig bestel transporter met oranje naam is een optie.

    Hij kan de deur openen en zijn heel mooi verpakte dozen aanbieden.
    Wat zit er dan in die dozen ... gebakken lucht... in allerlei geuren
    Past dat even mooi...
    Meer is die analyse niet... minder ook niet
  3. [verwijderd] 31 oktober 2016 09:06
    zakke met die handel, kan zomaar 400 worden en dax 9000, niemand weet het.

    Storingen zijn er om je te laat te laten kopen dat banken al de 10 % extra hebben geint om je met meer geld in te laten kopen. Hoe duurder hoe minder stukken hoe meer geld je investeert voor meer stukken.

    Of de truuk, hoe langer het duurt des te kortere rit je kan maken en je misleid bent omdat het alsnog keert en je alsnog andere kant koopt en je verlies hebt. Gam
    net als nu, en vrijdag 0905 keert het al.
449 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links