Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het gaat helemaal niet goed

Verkoopsignalen in Amerikaanse indices

Mogelijk is het de wintertijd waardoor ik negatiever wordt, maar ik heb een beetje het idee dat we langzaam maar zeer zeker weer een stormachtige periode op de beurs tegemoet gaan.

De centrale banken hebben ons uit de wind gehouden met extreme maatregelen, maar al deze acties helpen ons niet eeuwig en hebben daarom slechts een tijdelijk positief effect. Uiteindelijk gaan de negatieve neveneffecten een groot probleem geven.

Afgelopen week in het kader van handelsverdragen gooiden de Walen zo voor Sinterklaas bijna roet in het eten. Uiteindelijk werd er een aangepast verdrag getekend. Ook moeten de verdragen nog door alle parlementen... Het gaat helemaal niet goed met het één Europa.

Ook Griekenland heeft weer een schuldenreductie nodig en deze mega-afschrijving haalt niet eens de voorpagina’s van de kranten. Ook met ons vluchtelingen- en integratieprobleem gaat het niet goed. Oké, optisch gebeuren er wel dingen, zo werd het kamp in Calais ontruimd.

In Amerika is alles...

In de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten spelen dezelfde dingen als in Europa: immigratie (vluchtelingen uit Syrië, Mexicanen), integratie (transgendertoiletten), vrijheden (wapens mogen dragen), werkgelegenheid.

Het duurt nog een ruime week tot de verkiezingen en persoonlijk had ik rekening gehouden met het feit dat Trump nog een lage truc zou toepassen. En ja hoor, zo vlak voor de verkiezingen komt het emailschandaal van Clinton weer omhoog en wordt alles weer opgerakeld.

De partijen raken zo ver uiteen dat er al aan burgeroorlogen gedacht wordt. Wat is de grens tussen show en realiteit? Ik hou ondanks de polls steeds meer rekening met een winst van Trump.

De rente loopt op

Ja, echt slecht nieuws voor de markten komt nu al uit de obligatiehoek. De obligatiemarkten dalen in koers en dus stijgen de rentes. Ik wees hier al eerder op, maar de Duitse Bunds zijn behoorlijk gezakt de afgelopen week.

Grafiek Duitse Bunds

 

Ook de Amerikaanse lange rente loopt gestaag op. Kijkt u maar eens naar de TLT (meer dan twintig jaar looptijd). Ik zit deze tracker long als dekking voor een grotere beweging omlaag en gelukkig kunnen ze prima calls met interessante premies verkopen op deze bonds.

Kortetermijngrafiek TLT Tracker

 

Ook leuk is dat de TBT de inverse is van de TLT. Als u dus denkt dat de rente verder doorzet kunt u eenvoudig de TBT-tracker kopen.

Kortetermijngrafiek TBT Tracker

 

Even leuk om te zien waar deze tracker in de goede oude tijd vandaan komt. Dit is een weekgrafiek.

Langetermijngrafiek TBT Tracker

 

De Duitse DAX heeft nog geen verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Duitse DAX Index

 

En ook de Amsterdamse AEX krijgt pas onder de 447,23 een verkoopsignaal.

Grafiek twindicator AEX index

 

Maar de Amerikaanse Dow Jones index heeft wel reeds een verkoopsignaal.

Grafiek Amerikaanse Dow Jones index

 

En de mid- en smallcapindex, Russell 2000 geeft zelfs keiharde, mega-shortsignalen.

Grafiek Amerikaanse Russell 2000 index

 

Zelfs de heel brede Wilshire 5000 index geeft verkoopsignalen. Kortom echt oppassen dus.

Grafiek Amerikaanse Wilshire 5000 index

 

Ook op fondsniveau worden behoorlijke tikken uitgedeeld. Neem even het aandeel Gemalto. Wat behoorlijk afgestraft werd na de cijfers. Nu vond ik het ook al tijden een extreem duur aandeel, maar toch.

Grafiek aandeel Gemalto

 

Adidas was een van mijn shorts en ook dit aandeel ging omlaag en geeft nu officiële verkoopsignalen. In theorie zou het aandeel fors lagere koersdoelen kunnen krijgen.

Grafiek aandeel Adidas

 

Amazon geeft ook eindelijk officiële verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Amazon

 

Het aandeel Apple is hetzelfde verhaal, dus officiële verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Apple

 

Tesla leek even op uitspraken dat ze voorlopig geen geld nodig hebben omhoog te schieten, maar ging direct naar een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Tesla Motors

 

Facebook staat op het punt om verkoopsignalen te krijgen.

Grafiek aandeel Facebook

 

Overigens ook bankaandelen hebben verkoopsignalen gegeven

Grafiek aandeel Bank of America

 

Lower class

Kortom op de beurs is Halloween al eerder begonnen en iedereen die boeken gelezen heeft over de jaren dertig weet dat we een sterke middenklasse nodig hebben om een economie goed te laten draaien.

De middenklasse is de groep die geld uitgeeft (consumeert) en klappen kan opvangen op de beurs als de rijken verkopen. Opvallend is dus dat in 2008 61% zei tot de middenklasse te behoren en nu slecht 51% zegt middle class te zijn (bron Gallup.com/poll).

Overigens zegt 48% van de mensen zelfs lower class te zijn. Dit geeft aan dat het niet goed gaat in de Verenigde Staten.

48% van de Amerikanen zegt lower class te zijn.

 

U kunt het zelf hier lezen. En hier staat een filmpje, dat hetzelfde beeld geeft. Snap u waarom mensen op Trump stemmen...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 oktober 2016 10:08
    Er stond in NRC een interview met een hoogleraar economie over zijn nieuwste boek dat gaat over 'vrije markt economieën' waarbij hij er drie onderzocht heeft: de iraaks, italiaanse en hollandse. Allen duurden pakweg 5 eeuwen en vrije markt donderde op een gegeven ogenblik in elkaar want het geld hoopte zich op bij een kleine groep mensen die er niets economisch meededen anders dan leuke dingetjes doen zoals beleggen in lucratieve dingen alswel feestvieren, en de lakens wilden uitdelen, dus politiek uitoefenen, en dan mensen in een keurslijf persen zodat ze gingen doen wat de elite wilde dat zij deden.
  2. taurus86 31 oktober 2016 11:27
    Als we wereldwijd kunnen afspreken om de opwarming van de aarde tot 1,5% te beperken, dan kunnen we ook afspreken, dat het minimum uurloon in de wereld 10 dollar wordt m.i.v. 2017. Misschien schiet het boek waarover u praat - ik heb het niet gelezen- hier iets tekort. We zullen zaken 'global' moeten gaan regelen.
    Lijkt in eerste instantie op een puinhoop, wanneer de maatregelen worden ingevoerd, maar op een beperkte tijdschaal, ga je de nieuwe economie erin ontdekken.
  3. [verwijderd] 31 oktober 2016 13:47
    quote:

    Met Effekt schreef op 31 oktober 2016 13:43:

    Ik ben blij dat ik jouw verkoopsignalen niet snap en daarom zo dom was om in 2015 FB en Amazon te kopen. Ik snap ze trouwens nog steeds niet.
    Ik snap die verkoopsignalen wel, maar om die signalen te snappen moet je deze vooreerst kennen.
  4. forum rang 10 rationeel 31 oktober 2016 13:50
    quote:

    taurus86 schreef op 31 oktober 2016 11:27:

    Als we wereldwijd kunnen afspreken om de opwarming van de aarde tot 1,5% te beperken, dan kunnen we ook afspreken, dat het minimum uurloon in de wereld 10 dollar wordt m.i.v. 2017. Misschien schiet het boek waarover u praat - ik heb het niet gelezen- hier iets tekort. We zullen zaken 'global' moeten gaan regelen.
    Lijkt in eerste instantie op een puinhoop, wanneer de maatregelen worden ingevoerd, maar op een beperkte tijdschaal, ga je de nieuwe economie erin ontdekken.
    Het enige wat we zouden moeten afspreken is dat de wereld bevolking kleiner moet.
  5. Maan Arkenbosch 31 oktober 2016 17:46
    Zoals reeds eerder gestelt zijnde financieele markten het drukpers papier zat. Ook de grondstoffen exporteurs hebben er genoeg van. Het idiote negatief rente spel van Draghi & Eurocraten krijgt precies als en slecht medicijn steeds meer negatieve bij verschijnselen. Dat is de burgerij zat en daardoor krijgen de criticasters met hun partijen de wind in de zijlen. Een samenraapsel van politieke partijen moeten dan een regering vormen, waarbij chaos voorgeprogammeerd is. Ondertussen toeteren financieele deskundigen rond, dat de rente laag blijft en er geen andere mogelijkheid is dan risico vol te beleggen. De bubbel had al lang moeten barsten, maar de schuldenberg moet kenelijk idiote Zambiaanse proporties aannemen. Een gaotische klap is het sein voor de eitaire Nieuwe Wereld Orde of Bilderbergers om de totalitaire macht te grijpen. Nogmaals, laat je niet van de wijs brengen, ondanks gemanipuleerde goud,zilver en edelmetaal prijzen,houdt ze in de gaten. Waarom kopen Rusland,China en India, maandelijks tonnen goud op?? 2017 geeft het antwoord, voorzover nu nog niet duidelijk!!!
  6. [verwijderd] 31 oktober 2016 19:58
    Rusland, China en India zitten samen in de SCO. Dat is een economisch/militair samenwerkingsverdrag dat in Sjanghai is ontstaan om tegenwicht te bieden aan de hegemonie van de VS en is, naar verluidt, ontstaan vanwege de inhoud van het boek "Turmoil in the 21 st century" van brezynsky, een politiek adviseur van Jimmy Carter. Hierin staan methodes om hegemonie te behouden ten koste van anderen. Doordat de BRIC landen goed ssn het groeien zijn zijn er mogelijkheden ontstaan voor het maken van een parallel financieel systeem. De SCO is bezig met het maken van een tweede Wereldbank en kopen voor dat doel veel goud in. Dit leidt uiteindelijk tot weer een grote wereldbrand.
  7. [verwijderd] 1 november 2016 08:14
    quote:

    TA Frank schreef op 31 oktober 2016 16:58:

    De problemen zijn zeer groot op dit moment. Geopolitieke spanningen icm de verkiezingen in de VS maken de wereld tot een kruitvat. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als Trump wint. Niet vanwege Trump maar meer vanwege alles er om heen.
    Met Clinton is de kans op oorlogen vele malen groter dan met Trump.
  8. forum rang 6 ttroo 1 november 2016 11:15
    Alles is weer up to date. De shorters staan nu op 49,5% en de long ones op 50,5%. De shorters moeten dus nog steeds doordrukken. De VIX is gisteren lekker gegaan. Ze waren net boven de 17 gesloten. De stijgingen zijn relatief beperkt vandaag. Opvallend. De beurzen schommelen best redelijk intra day, maar per saldo gebeurt er niet veel
  9. forum rang 10 rationeel 1 november 2016 12:24
    quote:

    TA Frank schreef op 31 oktober 2016 19:58:

    Rusland, China en India zitten samen in de SCO. Dat is een economisch/militair samenwerkingsverdrag dat in Sjanghai is ontstaan om tegenwicht te bieden aan de hegemonie van de VS en is, naar verluidt, ontstaan vanwege de inhoud van het boek "Turmoil in the 21 st century" van brezynsky, een politiek adviseur van Jimmy Carter. Hierin staan methodes om hegemonie te behouden ten koste van anderen. Doordat de BRIC landen goed ssn het groeien zijn zijn er mogelijkheden ontstaan voor het maken van een parallel financieel systeem. De SCO is bezig met het maken van een tweede Wereldbank en kopen voor dat doel veel goud in. Dit leidt uiteindelijk tot weer een grote wereldbrand.
    George Soros Owns Hillary Clinton: Why We Need Trump (FULL SHOW)

    www.youtube.com/watch?v=ATgLwSCrjUk
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links