Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet ABN, maar ING is Dé Bank!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 31 oktober 2016 12:14
    Nico, allereerst wil ik stellen dat imho jij IEX een belangrijke kwaliteitsimpuls hebt gegeven, geapprecieerd!

    Bovenstaand stuk wijkt echter af. Zoals een bekende Duitse filosoof zijn brief naar een goede vriend begon: dit is een lange brief, excuses, ik had niet veel tijd.

    De belangrijkste aandachtspunten voor banken in het algemeen zijn:
    Op midden en langere termijn:
    - verdienmodel
    - cultuuromslag
    Hieronder hoort Fintech (en niet omgekeerd). Immers, technologie biedt de kans om uitgaande v/d klant de financiele dienstverlening opnieuw uit te vinden.

    Op kortere termijn:
    - HR en public affairs (ontslagbeleid);
    - toezichthouder, in casu zowel rente beleid als regulering.
    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Bij dit alles geldt dat ING op sommige plekken veel te hoge kosten heeft (zoals Belgie), wat veel te zwaar op de P&L weegt, zie C/I ratio. Een ROE van 9% (jazeker) is veel te laag. Daarom de drang om te modelleren naar het Duitse succes.

    De reden dat het laatste plan ook door aandeelhouders met gemengde gevoelens is onthaald, is dat zij gevraagd worden om bijna e2 mia uit te geven (herstructureringskosten en IT investering), met verhoogd risico (agv. sociale onrust en transformatie naar meer IT bedrijf) terwijl er geen betere rendementen worden beloofd op groepsniveau.

    Overigens wel op sectorniveau (zie individuele presentaties landen en sectoren Q2). En dat verschil heeft weer alles te maken met de onzekerheid gecreerd door de toezichthouder (terecht of niet).

    Indien je een beter inzicht wilt krijgen in bovenstaande problematiek, bestudeer eens de scandinavische banken zoals Nordea en Swedbank waar er al veel langer NIRP en hogere kapitaalseisen zijn, icm. een verder gevorderde technologische ontwikkeling. Overigens scoren die uitmuntend in vergelijking...

  2. forum rang 5 theo1 3 november 2016 15:40
    Ik heb ook niet zo veel tijd, dus ik reageer maar op één punt.

    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Dit waag ik te betwijfelen. De recente voorstellen komen er vooral op neer dat er minder kan worden geleend en meer moet worden afgelost. Dat betekent beide dus minder risico voor de bank. Door het aflossen wordt op termijn de gemiddelde hypotheek minder groot. Daardoor wordt de dekking van het onderpand vanzelf beter. Dat is alleen maar gunstig voor de banken.

    Ik zou eerder denken dat het lastiger zal worden om al het kapitaal op een verantwoorde manier winstgevend aan het werk te houden.
  3. Aquamarijn 7 november 2016 00:15
    Leuk reclame verhaal. Bij een recente test waarbij de maatstaven van de Amerikaanse stresstest voor banken werd gehanteerd was de ING inderdaad koploper. Zij komen namelijk 7,5 miljard euro te kort om de test te overleven. ABNAMRO en Rabo doen het slechter, die hebben elk maar 4,5 miljard te kort. Het is een schande, de zg. winst van de ING had direkt in de stroppenpot gemoeten.
  4. forum rang 5 The Third Way... 17 november 2016 13:10
    quote:

    theo1 schreef op 3 november 2016 15:40:

    Ik heb ook niet zo veel tijd, dus ik reageer maar op één punt.

    Hieronder hoort de lage rente en de door jou aangehaalde hypotheken. Immers, de focus op laatste heeft alles te maken met de dreiging dat die veel zwaarder op de bankbalans gaan wegen indien huidige voorstellen worden goedgekeurd, waardoor er bij ING een... kapitaalstekort ontstaat!

    Dit waag ik te betwijfelen. De recente voorstellen komen er vooral op neer dat er minder kan worden geleend en meer moet worden afgelost.
    ...
    Das op de locale buhne, ik refereerde naar de Basel IV discussie, een tegenstelling (lees: competitie) die vooral speelt tussen de VS en EU...

  5. forum rang 5 The Third Way... 19 december 2016 08:49
    Nog ff voor andere posters, hieronder het artikel van vandaag in het FD waarvoor ik Nico Inberg eerder waarschuwde na het pretartikel hierboven. Belangrijke omissie...

    Cor de Horde • Economie & Politiek
    Europese banken luiden noodklok over nieuwe regels

    Europese banken zeggen zich grote zorgen te maken over een compromis dat zich aftekent over nieuwe internationale buffereisen. Banken zeggen dat de eisen een ‘belangrijke restrictie’ zijn voor economische groei in Europa, zo schrijft de Europese Bankenfederatie (EBF) in een brief aan het Bazels Comité van Bankentoezicht, dat de regels voorbereidt.

    Onderhandelingen

    De brief toont aan dat de Europese poging de voorstellen voor nieuwe eisen af te zwakken, lijkt te mislukken. Banken gebruiken vrijwel dezelfde bewoordingen als eerder dit jaar, toen ze politici opriepen zich te bemoeien met de onderhandelingen. Die zijn technisch van aard, maar kunnen volgens banken grote gevolgen hebben voor de economie.

    Steen des aanstoots is voor de EBF de sterke inperking van de ruimte die banken krijgen om zelf, na overleg met de eigen toezichthouder, de risico’s te wegen die op hun balans staan. In de Bazelse voorstellen komt er een ‘vloer’, die bepaalt hoe ver de eigen modellen maximaal onder de standaardmodellen mogen liggen.

    karakter

    Die vloer is niet eerlijk, betogen de Europese banken. ‘Europa zou geen vloer moeten accepteren die banken en economie op een achterstand zet ten opzichte van regio’s die niet geraakt worden door zo’n vloer, met name de VS’, aldus de EBF in de brief.

    Weliswaar geldt de vloer voor zo’n beetje de hele wereld en ook voor de VS, maar de EBF wijst erop dat banken in Europa een heel ander karakter hebben. Belangrijkste verschil is dat banken hier de gewone hypotheken, waar doorgaans zeer lage verliezen op worden geleden, op de eigen balans houden. In de VS kunnen banken de hypotheken doorverkopen aan een overheidsinstelling en dat doen ze massaal. Vooral bij hypotheken is de risicoweging met eigen modellen veel lichter dan via standaardmodellen.

    Basel

    De EBF wijst er verder op dat banken in Europa sowieso al meer kapitaal moeten aanhouden van de eigen toezichthouder, de ECB, dan ‘Bazel’ voorschrijft. De EBF schrijft dat het Comité daar geen rekening mee lijkt te houden bij zijn poging de eisen voor alle regio’s in de wereld gelijk te trekken.

    Het Bazels Comité werkt twee jaar aan een bijstelling van de set eisen met de naam Basel 3. Het idee was om Basel 3, dat na de kredietcrisis is opgesteld en fors hogere eisen bevat dan de vorige versie van Basel, verder aan de kleden. Banken zouden minder ruimte moeten krijgen voor eigen modellen, omdat er mee geknoeid zou worden. Probleem is dat het voorstel vooral banken met veel hypotheken raakt, zoals de Europese en daarbinnen vooral de Nederlandse. Die zouden anderhalf tot twee keer zoveel kapitaal moeten aanhouden.

    Kapitaaleisen

    Amerikaanse toezichthouders willen per se de vrijheden van banken inperken, terwijl die inperking vooral Europa raakt. Bij een vergadering eind november van het Bazels Comité in Chili was er op dit punt nog geen akkoord. Sommige bronnen melden dat er gesproken wordt over een compromis om wel de omstreden vloer in te voeren, maar op een lager niveau dan de Amerikanen willen. Gedacht wordt aan 70 tot 75%, maar dat is volgens de Europese banken nog steeds veel te hoog. De impact op de kapitaaleisen zou zeer fors zijn.

    Zeker omdat, zoals de EBF in de brief schrijft, niet alleen de gewone kapitaaleisen afhangen van de risicoweging, maar ook de nieuwe eisen die gelden voor speciale obligaties die de bank beschermen als het misgaat.

    Onafhankelijk

    In januari vergaderen de hoogste toezichtbazen over de voorstellen. Het idee is dat zij een knoop doorhakken.

    Banken snakken naar duidelijkheid. Afgelopen jaar bleken zowel ABN Amro als ING in hun meerjarenplannen richting beleggers geen volledige duidelijkheid te kunnen geven, omdat ze zo afhankelijk zijn van ‘Bazel'.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links