Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moeilijk Gemalto

Moeilijk Gemalto

Met een verlaging van de winstverwachting van 20 à 25% valt 12% koersdaling nog mee, hoewel u nooit zo één-op-één mag rekenen. Het duidt wel de omvang van die Enorme Winstwaarschuwing vandaag van Gemalto: in 2017 geen 660, maar 500 tot 520 miljoen euro operationele winst.

Achteraf geklets, maar toch. Eigenlijk werd die winstwaarschuwing drie jaar geleden al in de week gelegd. Dat wil zeggen, Gemalto was een beetje te enthousiast. Op 5 september 2013 kwam ze met meerjarige verwachtingen. Copypaste:

• 2017 objectives:
• Profit from Operations to double over five years to €600 million, and
• Platforms & Services activities generating €1 billion in revenue
• Double-digit average annual revenue expansion expected over 2013-2017, supported by growth in all business segments, equally balanced between the "Embedded software & Products" and "Platforms & Services" activities

Op 5 maart vorig jaar, bij de jaarcijfers 2014, verhoogde het concern de outlook zelfs naar 660 miljoen euro voor 2017. Nog een keer copypaste:

Our teams are in place to deliver accelerated revenue and profit growth in 2015 and with the acquisition of SafeNet we are upgrading our 2017 profit from operations objective to over €660 million.

Vandaag valt er niet langer onder uit te komen voor Gemalto: ze gaat met de billen bloot dat die 660 miljoen euro bij lange na niet haalbaar is. Wie dat wil kan boos worden op het bedrijf dat, ondanks de gemiddeld 24,3 persberichten die het per dag verstuurd, ze dit onder de pet hield.

Ja, want het is echt niet zo dat Gemalto gisteravond op een knoppie drukte en er ineens geen 660 meer, maar 500 à 520 miljoen euro op het scherm stond. Het was intern natuurlijk al weken, maanden en misschien al wel een jaar duidelijk dat dit 'm eventjes niet ging worden.

Technisch gesproken...

Wie de grafiek - met een onmiskaar ze-houdt-wel-van-me-ze-houdt-niet-van-me technisch patroon - zo wil lezen, kan stellen dat de markt dit aan zag komen:

 

 

Als ik de grafiek langer trek, dan zie ik per saldo een hele mooie koersstijging, maar een bijzonder wispelturige, maar niettemin onmiskenbare neergaande trends sinds 2014:

 

 

Fundamenteel

Nu kom ik er niet langer onderuit, nu moet ik ook iets over de funamentals van Gemalto zeggen. En dat vind ik moeilijk. Gemalto is zo ongeveer het lastigste aandeel uit de AEX. Dat heeft echt niet alleen te maken met dat het een niemandsland fonds is, maar met haar business.

Je moet denk zo ongeveer zelf een IT-zwaargewicht zijn om daar enigszins kaas van te kunnen eten. Anders gezegd, het is geen Warren Buffett aandeel. Daarmee bedoel ik dat het bedrijf geen simpele business heeft die iedereen begrijpt en die er over honderd jaar ook nog is.

Om maar wat te noemen zo uit de AEX: over een eeuw moeten we ook nog eten en drinken (Ahold en Unilever), zijn we veel hippe drankjes verder, maar drinken we vast ook nog bier (Heineken) en héél misschien tanken we dan ook nog wel benzine (Royal Dutch Shell).

Vul het lijstje zelf aan. Over honderd jaar zal internet ook nog wel in enige of meerdere vormen bestaan, zijn er zeker boeven en moet er beveiligd worden. Zo bezien heeft Gemalto absoluut toekomst. Is ze de beste, is ze uniek et cetera én wat moet je er dan als belegger voor betalen?

U wel? Ik heb echt geen idee. Ook niet wat betreft concurrentie, kansen en bedreigingen. Ik pak daarom maar sec de fundamentals uit Reuter Eikon er bij. Dit oogt zeker niet raar in de huidige markt voor een aandeel, maar of Gemalto nou duur of goedkoop te noemen is...?

 

 

Niet al te duur voor een aandeel ben ik geneigd te stellen, maar ik heb geen enkele houvast wat een digitale beveiliger als Gemalto zou moeten kosten. Op naar de peers dan maar (Infineon?!) en klik voor groot. Wat plussen en minnen voor Gemalto, maar niks mis mee, dunkt me.

 

 

Persberichtengenerator

Dat het volatiele Gemalto een leuk handelsaandeel is, staat buiten kijf. Of het echt een buy & hold aandeel is, vind ik moeilijk te beantwoorden. Dan zou ik zelf echt verstand van die business willen hebben. Hoewel, het kan ook nog met puur huistuinenkeukenboerenbeursverstand

Eén ding blijft namelijk wel overeind: ik ben zelf allergisch voor persberichtengeneratoren. Puur gevoel, intuïtie en instinct - doorgaans goed voor stevige verliezen op de beurs - maar bedrijven die voor ieder wissewasje een persbericht versturen zoals Gemalto, willen nog wel eens... #juist

Gemalto bevestigt vandaag dit. Helaas.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links