Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Special occasion Arcadis

Special occasion Arcadis

 

De naam is Hoek, Niek Hoek. En daar is het gaat van de deur. Vergeet je verhuisdoos niet.

Of het zo is gegaan weet ik natuurlijk niet, maar de ex-Delta Lloyd CEO - die zelf in feite is ontslagen door De Nederlandsche Bank - is niet bang om ruzie te maken, zeg maar. Verschil van inzicht is de officiële reden voor het ontslag van Arcadis CEO Neil McArthur, maar iedereen weet beter.

Bij de vorige cijferrapportage van Arcadis sprak ik off the record een analist die Arcadis goed kent. Hij sprak de vrees uit dat het bestuur - ik citeer -  geen benul heeft wat er allemaal gaande is in, om en rond het bedrijf. U begrijpt dat ik weer aan zijn woorden moet denken, nu MacArthur toast is.

Weet u, die cijfers laat ik voor wat ze zijn. Beter worden ze er toch niet van en nu gaan andere krachten de beurskoers drijven. Want Arcadis is nu echt een special occasion - zoals zoiets lelijks zo mooi heet - en wat nu telt is hoe het bedrijf zichzelf weer op de rails denkt te krijgen.

Ik hoor u al hardop denken. En de stukkies nu oppikken op -10%? Doe wat u niet laten kan. Zeker gelet op de ervaringen met helaas veel te veel fondsen deze eeuw op het Damrak, weet ik niet of dat raadzaam is. Want als het eenmaal mis ging, dan bleef het vaak mis gaan.

Schoon schip

Arcadis voldoet tot dusverre aan het profiel: eerst ontkennen dat de problemen Echt Wel Heel Groot zijn en dan nu met de billen bloot. Want dat is ontslag van de CEO. Ik kan me niet zo gauw herinneren wie de laatste topman van een hoofdfonds was die zakkies kon gaan plakken.

Oh ja, Ger van Jeveren van Fagron was de laatste CEO die aan de wilgen werd gehangen. Vandaar mijn opmerkingen, want daar bleven de lijken ook maar uit de kast rollen. Om over ons collectieve trauma Imtech maar te zwijgen. Komt er ook emissie? Kijk, daar ga ik al met speculeren! Kappen.

Arcadis moet nu een nieuwe CEO zoeken, want CFO Renier Vree is slechts interim topman. Er wordt vast een buitenstaander gezocht met een frisse blik. Die moet schoon schip maken, een reorganisatieplan opstellen - reken daar maar op - en dan maar hopen dat Arcadis weer gaat draaien.

Kortom, de koers van Arcadis kan nog wel een tijdje ad random bewegen, want het is nu speculatief. Olieprijsherstel zou al een heel eind helpen, maar is helaas niet op afroep beschikbaar. In deze sector hoeft u denk ik ook niet zo gauw aan een koper te denken, maar u weet maar nooit.

Intussen staat ex-topman Harrie Noy denk ik meewarig uit zijn raam naar de mist te staren. Hij maakte Arcadis groot en krabt zich achter de oren hoe het in een paar jaar zo mis kon gaan. Nogmaals, niet de eerste naam deze eeuw en ken uw risico's als de verleiding groot is om het op te pikken.

Nog even een lange grafiek versus de AEX, auw: dit doet echt zeer (aan de ogen).

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. El_loco 27 oktober 2016 10:06
    Kom op! Je kunt wel iets beter dan een samenvatting van het pessimistische forum van Arcadis geven...

    Op zich logisch dat na een aantal vette jaren de resultaten (zowel door intern als externe zaken) wat minder gaan, er iemand geslachtofferd gaat worden? Volgens mij maken ze nog steeds winst en is het orderboek nog steeds gevuld...
  2. twinkletown 27 oktober 2016 10:23
    quote:

    joopie1980 schreef op 27 oktober 2016 10:06:

    Ik denk dat Selwyn zich nog even achter de oren krabt

    Zie hier vanaf 3 min
    www.business-class.nl/nl/uitzendingen...

    Hij had het niet alleen over Arcadis maar ook over Wessanen. Allebei deze week ingestort.. Ook Selwyn D. heeft zich inmiddels als een echte 'Harry Mens gast' ontwikkeld. Met andere woorden: alles gaat mis.
  3. sebpb 27 oktober 2016 10:29
    quote:
    joopie1980 schreef op 27 okt 2016 om 10:06:

    Ik denk dat Selwyn zich nog even achter de oren krabt

    Zie hier vanaf 3 min
    www.business-class.nl/nl/uitzendingen...

    Hij had het niet alleen over Arcadis maar ook over Wessanen. Allebei deze week ingestort.. Ook Selwyn D. heeft zich inmiddels als een echte 'Harry Mens gast' ontwikkeld. Met andere woorden: alles gaat mis.

    Ik dacht gisteren bij Wessanen hetzelfde.
    Eigenlijk kan je dus niemand, maar ook jezelf niet vertrouwen.

  4. Gunther 27 oktober 2016 16:06
    Je moet zelf je huiswerk doen. Arcadis heeft een probleem met de goodwill die ze mee torsen. Als dan de cijfers minder worden en de goodwill wordt niet terugverdiend, dan wordt je eigen vermogen erg laag bij een impairment. De overnames van Hyder en Callison zijn te groot geweest, due dilligence is te summier geweest en nu bij tegenvallers wordt het link. Neemt niet weg dat een groot deel prima draait, maar de groei zat in de overnames waar teveel voor is betaald. Dit is het bestuur aan te rekenen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links