Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbotips van Nico Bakker

Turbotips van Nico Bakker

Als zelfstandig consultant - gelieerd aan BNP Paribas Markets - en als columnist op onder andere Belegger.nl en IEX.nl houdt Nico Bakker zich dag in dag uit bezig met technische analyse en Turbo's. 

Voor wie nog niet (volledig) thuis is in het vakjargon van Nico Bakker of gewoon meer wil weten over beleggen met Turbo's, gaan we vandaag eens terug naar de basis en vragen we Bakker bijvoorbeeld naar de voor- en nadelen van Turbo's.

Hoe gaat hij te werk en welke smaken zijn er? Bekijk onderstaande video voor de antwoorden: 


Benieuwd geworden naar hoe de transacties van Bakker er in de praktijk uitzien? Nico Bakker legt het u uit aan de hand van een concreet voorbeeld: een van zijn recente transacties in Akzo Nobel. 

Offensieve transactie: Akzo 

Nico Bakker: "Een tijdje terug deed zich een koopkans voor conform de spelregels van mijn Dashboard Beleggen-methode. Ik heb de EL-conditie (Enter Long) gemarkeerd op de chart hieronder. Witte dagcandle boven de SMA-lijn, swingteller op +1 en de RSI boven de 50-lijn genereren een UP status op mijn Dashboard en dus een koopkans."

"De bodem op 59,72 fungeert als ultieme steungrens, de SMA-lijn en recente bodies sturen aan op 60,50 als steun. Opwaarts potentieel is een rally naar 62,50 tot 63,00 euro. Al met al een aanvaardbare risico-reward verhouding, een belangrijke voorwaarde voor een Enter Long-conditie."

"Ik heb gekozen voor een Turbo Long met stoploss op 57,50, de hoogst beschikbare stoploss met bijbehorende hefboom van circa 10. Dit impliceert een heftige swing in de P&L, maar ook een flink positief resultaat als het scenario uitkomt. Dit laatste is natuurlijk mooi, maar de exitstrategie is in geval van een offensieve transactie veel belangrijker. Er zijn er drie."

Exitstrategieën: drie soorten

Een eerste exit die zich kan voordoen is het raken van de - relatief hoge - stoploss, vertelt Bakker. "De koers zakt snel onderuit en de 57,50 wordt aangetikt. Jammer, maar de Turbo wordt afgewikkeld. De EL-candle toonde ook een spike low, dus het plotsklaps uitgestopt worden is altijd een optie."

"De tweede exit is de zogenaamde scenario-exit. Een slotkoers onder de 60,50 zou het geschetste scenario ongedaan maken en dan moet de Turbo Long dus worden opgeruimd. De ingebouwde stoploss wordt niet geraakt, maar u grijpt zelf in. Persoonlijk ben ik een voorstander van deze chart stop. Laat de grafiek aangeven wanneer een ingenomen positie ongedaan gemaakt moet worden."  

"De derde exit is een ingelegde stoploss op de prijs van de Turbo Long. Dan gaat u geheel voorbij aan de scenario-stop en de Turbo stoploss. U wilt niet meer verliezen dan een specifiek bedrag of percentage van uw inleg."

Exit bij rode streep 

"De exits die ik zojuist noemde kwamen echter niet aan de orde, want de koers ging er direct in rap tempo van door. En dat zie je graag als je een offensieve Turbo in portefeuille hebt. De rode streep op 62,50 werd ruim gepasseerd - de 63,00 werd bijna gehaald - gelijk aan het koersdoel van het scenario."

"In zo'n geval kies ik voor een strakke exit, omdat ik weet dat de hoge hefboom grote swings in het resultaat teweeg brengt. Opgebouwde winsten wil ik dus relatief snel verzilveren, want het kan snel weer terugzakken. De koers ging vervolgens van circa 61 naar 62,50, een stijging van 2,4%. Mijn winst op de Turbo was dankzij de hefboom van 10 nu 24%."

"De hoge hefboom en hoge stoploss zijn kortom geschikt voor mensen die snel willen navigeren, vertrouwen hebben in hun geschetste scenario en toch ook beschermd willen zijn tegen het onverwachte. Daarbij accepteren zij grote uitslagen in het ongerealiseerde resultaat."

Defensieve transactie

Voor wie liever voorzichtiger omgaat mijn zijn transacties, nu nog eens hetzelfde scenario maar dan met een defensieve invulling. 

"Ik kies in dat geval voor een veel lagere hefboom, omdat ik geen grote uitslagen in de P&L wil zien. Ook wil ik niet uitgestopt worden bij een heftige koersbeweging. We hanteren slechts één exit - de scenario-exit - ofwel het opruimen van de Turbo Long bij een slotkoers onder 60,50 euro."

"Ik kwam uit bij de Turbo Long met een stoploss op 39,70 met hefboom 2,5. We hebben gezien wat de koers heeft gedaan: koersstijging 2,4% en de winst op de Turbo komt daarmee uit op 6%. Op zich een mooi resultaat voor de offensief ingestelde belegger."

Kijk mee

"Turbobeleggen is een prachtige bezigheid als je weet waar je mee bezig bent. Begrijp het product en overzie de praktische consequenties", concludeert Bakker. 

Wilt u in de praktijk meekijken met Nico Bakker? Doe dan mee met de Slimste Belegger 2016 en sluit u aan bij Team Nico! 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 1
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links