Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vastgoed (opnieuw) in de problemen

Amerikaans vastgoed in de problemen

Sinds de zomer lees ik verdacht veel stukken over hernieuwde problemen in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Nu moet u als belegger over het algemeen voorzichtig zijn om aan dergelijke stukken meteen zware conclusies te hangen, maar de stroom van negatieve berichten is geen toeval meer.

Wat ik vooral lees, is dat het duurdere deel van de markt – het high end-vastgoed – in moeilijk weer is beland. Dat werd mij duidelijk met de jongste berichten uit Miami, een gebied in de Verenigde Staten waar ik tot op heden nog weinig tot geen problemen over las.

De luxe vastgoedmarkt in de zuidelijke kuststad van Amerika kelderde in het derde kwartaal, met prijsdalingen van 30% en meer. Een luxe condo in Miami kunt u nu voor minder dan 1 miljoen dollar kopen, terwijl dezelfde categorie appartementen aan Miami Beach te koop zijn voor ruwweg 2,6 miljoen dollar.

Niet alleen in Florida

En het ziet er niet naar uit dat de forse prijsdaling meteen gaat stoppen, want het aantal transacties neemt ook snel af, met respectievelijk 25% en 17% in Miami en Miami Beach. De voorraad onverkochte dure appartementen in Miami Beach steeg hierdoor met 30% over dezelfde periode, waardoor het gemiddelde aantal dagen dat een condo op de markt staat, verdubbelde!

In Miami steeg de voorraad dure appartementen in de verkoop met 11%, waarbij er nu voor veertig maanden aan voorraad beschikbaar is. De high end- vastgoedmarkt koelt uitzonderlijk snel af. En dit fenomeen is niet nieuw.

Ik las eerder al vergelijkbare stukken over andere high end-segmenten in andere grootsteden in de Verenigde Staten. Zo daalde de gemiddelde condo-prijs in Manhattan, New York, opnieuw met 19%. De vertraging van de high end-markt in Manhattan is al een tijdje gaande.

Biedingsoorlog

Vorige jaar boden kopers nog tegen elkaar op, waardoor 30% van alle verkopen uitmondde in een regelrechte biedingsoorlog. Dit jaar was het nog maar in 17% van de deals het geval.

Ook in Manhattan staat vastgoed tegenwoordig langer op de markt. En ook hier neemt de voorraad onverkochte appartementen in snel tempo toe, met 27% in het derde kwartaal van 2016 om exact te zijn.

 Afkoeling van de vastgoedprijzen in Manhattan

 

Op de bovenstaande grafiek van Bloomberg is de afkoeling van de vastgoedprijzen in Manhattan duidelijk te zien: in 2016 ging de prijstrend negatief. Ook in andere Amerikaanse topsteden zie ik vergelijkbare berichten.

Krapte op de kapitaalsmarkt

Het duurdere vastgoed in de Verenigde Staten is aan een afkoelingsfase begonnen, en het einde lijkt nog niet in zicht. Diverse projectontwikkelaars en makelaars namen dit jaar al de nodige voorzorgen om zich in te dekken tegen moeilijkere tijden, want die komen er ongetwijfeld aan.

Een van de belangrijkste redenen die wordt opgegeven voor de afkoeling is de krapte op de kapitaalsmarkt. Krediet wordt steeds moeilijker te krijgen, en financiële instellingen zijn terughoudender om vooral de dure segmenten te financieren. En dan komen we toch weer uit op het monetaire beleid van de Fed.

Hun defensieve opstelling in de vorm van een nieuwe rentecyclus wordt al meteen opgemerkt in de praktijk. Vastgoed is erg gevoelig voor dergelijke ingrepen, dus de plotse en forse afkoeling van het high end-segment komt niet helemaal als een verrassing.

Liquidity crunch

Het is eerder een logische aanpassing. Maar wat vooral zorgen baart, is de snelheid waarmee het een en ander tot stand komt. De meeste waarnemers zagen dit immers niet zo snel aankomen.

Toch mag ook dit niet verbazen, want wie de liquiditeitsindicator van de Verenigde Staten volgde, die zag in de voorbije maanden al een enorme daling ontstaan.

Grafiek liquiditeitsindicator Verenigde Staten

 

Deze liquidity crunch werkt zich nu door in de Amerikaanse economie, met op kop de vastgoedmarkt. Ik verwacht dat dit effect straks ook doorsijpelt in de bredere Amerikaanse economie.

Onvermijdelijke krimp

Volgens monetaire experts volgt na zo’n liquiditeitsopdroging met een grote zekerheid een economische recessie, zo’n zes tot negen maanden nadien. Dit betekent dat de Amerikaanse economie ergens in de eerste helft van 2017 tegen een onvermijdelijke economische krimp oploopt.

Dit gaat zonder meer impact krijgen op de Amerikaanse werkgelegenheid, wat vervolgens weer zal leiden tot actie van de centrale bankiers. Dit scenario past bij de huidige terughoudendheid van beleggers. Ze voelen dat er iets niet juist zit, en stellen nieuwe aankopen op de beurs uit.

Als straks blijkt dat de Amerikaanse economie in een recessie verwikkeld zit, dan gaan ze wellicht over tot actieve verkopen, met de nodige gevolgen van dien.

Ik verwacht echter dat de autoriteiten op dat ogenblik opnieuw met de nodige daadkracht zullen ingrijpen, waarbij diverse monetaire methodes ingezet zullen worden, en mogelijk zelfs enkele nieuwe toepassing uitgetest zullen worden.

Zo ver zijn we echter nog niet, maar de drastische afkoeling van de high end-vastgoedmarkt in de Verenigde Staten kan wel een voorbode zijn van meer onheil in 2017. Wees op uw hoede, en blijf uw cashpositie eerbiedigen. Ook cash is immers een positie binnen een gespreide portefeuille.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2016 11:06
    quote:

    plof® schreef op 25 oktober 2016 10:55:

    Miami schijnt nogal risicovol te zijn voor zeespiegel stijging.
    Dijken bouwen zoals in NL is geen optie vanwege de poreuze grond waaruit water gewoon vrolijk naar boven borrelt.
    Als je een penthouse met boot koopt, heb je nergens last van......
  2. k2es 25 oktober 2016 13:03
    Wat een overdreven stuk! Dat die peperdure appartementen minder snel verkocht worden (waarschijnlijk heeft iedereen die er een wil er al een gekocht) heeft toch vrijwel niets te maken met de verkoop van normale woonhuizen. En dat de rente binnenkort misschien wel iets (waarschijnlijk met 0,25%) omhoog gaat, is toch ook vrijwel niets. Als je daardoor meteen al een crisis ziet, dan ben je toch wel erg vreemd bezig.
  3. athena 25 oktober 2016 13:26
    Wat een zwakte bod van een econoom?, afgestudeerd bij Diederik Stapel, denk ik -:). Hoe durf je in Godsnaam conclusies over de Amerikaanse huizenmarkt te trekken op grond van 1prijsveranderingen in 2 steden.
    Dus zoiets al:s prijzen in dure segment in Katwijk en Amsterdam zakken, dus vastgoed crisis in heel Nederland!!! Alsof er verder geen regionale en nationale cijfers in een groot land als USA beschikbaar zijn.
    Daarmee diskwalificeert deze Pantelis zich vreselijk. spijt me, het is niet anders.
  4. @iPlof 25 oktober 2016 15:04
    quote:

    Belegde boterham schreef op 25 oktober 2016 14:45:

    www.cnbc.com/2016/09/24/luxury-proper...

    Ietwat genuanceerder article over high end real est. US
    Het klinkt allemaal wat genuanceerder.
    Maar of het dat ook is..?

    Luxury property is gewoon een bubbel, met name aangejaagd door onze Chinese en Arabische vrienden die hun vermogen willen spreiden, liefst buiten hun eigen landsgrenzen.

    Ik denk dat het begin is van een logische correctie.

    Onze economieën zijn momenteel veel te afhankelijk van de waan van de dag in vastgoedprijzen.

  5. Belegde boterham 25 oktober 2016 15:42
    quote:

    plof® schreef op 25 oktober 2016 15:04:

    [...]

    Het klinkt allemaal wat genuanceerder.
    Maar of het dat ook is..?

    Luxury property is gewoon een bubbel, met name aangejaagd door onze Chinese en Arabische vrienden die hun vermogen willen spreiden, liefst buiten hun eigen landsgrenzen.

    Ik denk dat het begin is van een logische correctie.

    Zou kunnen, maar voor een trendbreuk lijkt het me nog wat vroeg.
    We'll see
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links