Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wereldhave: altijd het dividend nog

Wereldhave: altijd het dividend nog

Dat doet me dan weer deugd. Er is nogal wat ophef rond het wel of niet publiceren van kwartaalcijfers tegenwoordig. Het is niet meer verplicht, minister Dijsselbloem vindt het onzin en veel kleinere bedrijven hebben er ook een broertje dood aan. 

Vooral voor de kleinere beursbedrijven is die rapportage een verzuchting. Het vreet tijd en energie. Voor de grote corporates vind ik het echter niet meer dan normaal dat er per kwartaal in ieder geval een trading update gegeven wordt.

Aalberts Industries is de uitzondering op de regel. Aalberts is voor zover ik kan nagaan het enige AEX-fonds dat geen eerste- of derdekwartaalcijfers publiceert. Pas op 28 februari hoort u als aandeelhouder weer hoe het met uw centen gaat. 

Ten halve gekeerd

Bij Wereldhave is men ten halve gekeerd. De eerstekwartaalcijfers werden vrolijk overgeslagen, maar na gesprekken met diverse stakeholders is men op dat besluit teruggekomen.

In view of feedback from stakeholders, Wereldhave has decided to re-install the publication of quarterly trading updates.

Et voila, daar zijn ze weer. Heel opgewekt is het bericht niet, al moeten we ook niet al te veel miezeren daarover. De winst dit jaar komt hoger uit dan in 2015, al komt de vooropgestelde winstgroei (6 a 9%) aan de onderkant uit. Reden: een Fins hoofdpijndossier.

Shopping mall Helsinki 

Wereldhave bezit al sinds 2002 de enorme shopping mall Itis, aan de oostkant van Helsinki. Met o.a. 160 winkels, 30 restaurants, 2 grote warenhuizen en 10.000 m2 kantoorruimte is het complex het grootste winkelcentrum van Scandinavie. 

 

  

Itis staat nog voor 584 miljoen euro op de balans. Eind 2015 zou men een beslissing nemen wat te doen: een partner aan boord brengen, of verkopen. Het laatste lijkt de meest logische optie, ook gezien het feit dat de CEO in een interview aangaf 'geen enkele ambitie' te hebben verder te groeien in Finland. 

Inmiddels is er een ei gelegd over deze kwestie. Het officiele bericht luidt dat het op dit moment 'niet de juiste tijd is om de boel te verkopen'. 

Een grote huurder (Anttila) is namelijk belly-up gegaan. In Itis bevinden zich twee grote warenhuizen, Stockmann en Anttila. Samen bezetten ze 19,5% van de winkeloppervlakte. Als er daarvan eentje wegvalt, is dat geen pretje. Hieronder ziet u de veldbezetting van het Finse winkelparadijs.

 

 

Daarnaast wordt de deplorabele staat van de Finse economie (nogal afhankelijk van de Russen, waar de deur nog in het slot zit) als reden gegeven. Dat Wereldhave redelijk klaar is met de Finnen blijkt ook wel uit het webpagina 'Country Updates'. De laatste update over Finland is alweer twee jaar geleden. 

Maar, als de zaken even wat minder goed gaan, hebben we altijd het dividend nog. De winstgroei (nog steeds wel groei) komt aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachtingen uit (6 a 9%) dit jaar. In baar geld rekent men dit jaar op 3,40-3,45 als winst per aandeel. Daarvan wordt dan 90% als dividend uitgekeerd. 

Dat is per kwartaal 0,77 euro rechtstreeks in het kontzakje van de aandeelhoudert. En dan maar wachten tot de markt naar Rusland weer open gaat. Misschien dat een eventuele president Trump de verhoudingen wat kan masseren straks. Een come-back van Nokia lijkt me namelijk wat te ver gezocht.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links