Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Optiestrategie: profiteren van Apple

Speel met opties in op de cijfers van Apple

Het kwartaalcijferseizoen is weer losgebarsten. Voor mij is dit een opluchting, aangezien we zo een beeld krijgen van de fundamenten in de markt. De focus ligt op bedrijven in plaats van het monetaire beleid van Fed-voorzitter Yellen en de andere centrale banken. 

De bekendmaking van kwartaalcijfers is dan ook vaak het moment van de waarheid voor veel bedrijven. Kunnen zij aan de verwachtingen van de markt voldoen of waren de geprijsde waarderingen onterecht?

Het zijn momenten waar we dan ook vaak flinke koersuitslagen zien in individuele namen, neem bijvoorbeeld Netflix deze week. De koers eindigde 19% hoger na de veel beter dan verwachte groei in het aantal abonnees.

 

Apple maakt cijfers dinsdag bekend

Apple is een van de grote namen die volgende week dinsdag met cijfers komt. Ondanks de initiële tegenvallende reactie na de lancering van de iPhone 7, is de koers van het bedrijf in een maand tijd met 15% opgelopen tot 117 dollar.

Reden zit hem in positieve berichten over de iPhone 7-bestellingen in de Verenigde Staten en natuurlijk ook in het fiasco van Samsung. 

Koersgrafiek aandeel Apple
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Maar is alles wel zo rooskleurig? Er zijn berichten uitgekomen van andere leveranciers die zeggen dat er juist minder groei is dan verwacht. Zo werd Laird plc, leverancier van Apple, eerder deze week met 50% afgestraft na teleurstellende winstcijfers.

Voor Apple moet de groei voornamelijk van buiten de Verenigde Staten komen, waar China en India de markten zijn waar Apple nog veel kan halen. Er is nog weinig bekend over de populariteit van de iPhone 7 in China en India, maar laten dit nou net de markten zijn waar Apple nog steeds moeite heeft om de iPhone aan de man te krijgen. 

Met opties inspelen op kwartaalcijfers

Stel, u verwacht dat de cijfers van Apple gaan tegenvallen en dat het aandeel vervolgens volgende week een stuk van de recente koerswinst inlevert, dan kunt u uiteraard het aandeel short gaan. In dit geval heeft u een symmetrische verhouding tussen risico en rendement.

Door gebruik te maken van opties bent u in staat om hier verandering in te brengen. Juist in de periode van kwartaalcijfers neemt de implied volatility van opties toe. Dit is te verklaren aan de verwachte grote koersuitslagen van aandelen die de resultaten naar buiten brengen.

Met name kortlopende opties worden geprijsd tegen een hogere volatiliteit, waardoor de optiepremies relatief hoog zijn. De onderstaande grafiek toont de implied volatility van Apple-opties, waarbij de bovenste groene lijn een weergave is van de opties die expireren op 28 oktober, vlak na de cijfers. 

Implied volatility aandeel Apple
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bij opties die langer lopen, neemt de volatiliteit af. Na de cijfers normaliseert het koersverloop en wordt minder beweging ingeprijsd. Ik wil dan ook profiteren van deze hoge beweeglijkheid door een kortlopende optie te schrijven en die af te dekken met een langer lopende optie. 

Door een diagonal putspread aan te kopen, blijft de investering klein. Zo gezegd schrijf ik de Apple-put 113 voor vrijdag 28 oktober tegen 1,03 dollar en koop ik de Apple-put 111 voor vrijdag 2 december tegen 1,64 dollar. De totale premie die ik hiervoor betaa, bedraagt ongeveer 0,61 dollar.

Door het verschil in looptijd van de opties profiteer ik optimaal van de huidige hoge volatiliteit. 

Verschil in looptijd opties Apple
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Aan de hand van historische koersuitslagen ligt de beweging van Apple op de dag na cijfers onder de 5%, waarmee een scenario met deze optieconstructie een aantrekkelijke risk/reward biedt voor de belegger die speculatief wil inspelen op een daling van Apple na de kwartaalcijfers.

De P&L-grafiek laat zien dat de breakevenniveaus op expiratie van 28 oktober uitkomen rond de 108 dollar aan de onderkant en 122 dollar aan de bovenkant. Dit is gebaseerd op een theoretisch model, de daadwerkelijke uitkomst is onder andere afhankelijk van de volatiliteitsontwikkeling na de bekendmaking van de cijfers.

Expireert de koers 28 oktober rond de 113 dollar, dan wordt een optimaal resultaat behaald. Zakt de koers veel verder weg in de dagen na de cijfers tot expiratie van de geschreven putoptie, dan nemen de verliezen snel toe. 

P&L-grafiek opties op aandeel Apple
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor meer gedetailleerde informatie over de opzet van deze optiestrategie kunt u de video bekijken.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Opties
Apple 132,030 14 apr
-2,400
-1,79%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare