Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Verrassing

Het was gisteren niet mijn dag. In de ochtend steeg de AEX 0,01 punt te veel voor de beoogde island reversal en in de middag haperde de verkoopdruk 0,01 punt te vroeg om big figure 502 op het scherm te krijgen.

Het afvinken van dit eerste richtpunt laat daarom nog even op zich wachten. Voor vandaag ziet de opening van de Amsterdamse hoofdgraadmeter er gematigd positief uit. De zone net boven 507 vormt het eerste kritische punt.

In de achterliggende handelsdagen heeft zich in de intradag grafiek namelijk een hoofd/schouderpatroon ontwikkeld. Met de lagere opening van gisteren is de AEX door de neklijn gezakt.

Zo bezien omschrijf ik de voorzichtig hogere opening van vandaag als een poging tot terugtest op dit patroon. Aarzeling vanochtend op of onder 507 geeft weer voeding aan mijn zwaktescenario.

Kritische zone
De diepte van het koerspatroon is iets meer dan tien indexpunten. Gemeten vanaf de neklijn is dit een bevestiging van het twee richtpunt van mij op 495. De zone net boven 507 duid ik echter niet voor niets aan als kritische zone. Allereerst kennen de vaste lezers de technische wijsheid over mislukte koerspatronen.

Een week geleden wees ik op een aantal barrières in de grafiek van de Relatieve Sterkte Indicator (RSI), die in de richting van een snelle doorbraak van deze hordes. Inmiddels heeft de RSI de weerstandslijnen inderdaad weten te breken en laat de indicator met de daling van de afgelopen dagen een terugval zien tot aan de dalende weerstandslijn.

De zwakte in de RSI kan ik omschrijven als de terugtest op de gebroken, voormalige weerstandslijn. Als de AEX zich nu - tegen mijn verwachting in - tot boven 507 weet uit te werken, dan denk ik dat de graadmeter opnieuw de weerstandszone 509 -512 opzoekt.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

 1. apr '07 TA: Adieu 168
 2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
 3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 29 maart 2007 08:59
  quote:

  domireclame schreef:


  Dag GJ, geen 495 meer? Dunne potloodlijn 470 voorlopig weggegomd?


  Er stond bij jvdlow nog een PR open in zijn weekgrafiek en de DAX en de eurostokken hebben de top blijkbaar nog niet gehad.

  over die intraday trouwens, ik zie nou drie signalen

  print.chartnet.nl/Show.cgi?Img=A4AC58...

  een blauwe wig signaal opwaarts
  rode neklijn KS-patroon, eigenlijk al gebroken
  in aanbouw negatieve reversal rsi, kd 502 :))
271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse
AEX 719,63 18 jun
-15,26
-2,08%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links