Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KW3-cijfers ASML: 100 euro?

KW3-cijfers ASML: 100 euro?

ASML trapt morgen het AEX-cijferseizoen af. De verwachtingen zijn hooggespannen, want de marktleider in lithografiesystemen staat voor een serieuze uitdaging. De nieuwe technologie EUV, dat moet zorgen dat chipfabrikanten nog meer chips uit een wafer kunnen halen. 

In aanloop naar de ontwikkeling van deze techniek sprongen een paar chipfabrikanten aan boord bij ASML. ASML zocht kapitaal om die investeringen mee te financieren, en de chipfabrikanten Intel, en Samsung kochten daarmee een plaatsje op de eerste rij.

Wetende dat ASML sinds de financiele crisis uitbrak, de onbetwiste marktleider is op dit werkterrein. Inmiddels is EUV algemeen aanvaard als de nieuwe standaard straks in lithografieland. En daarom kan het niet anders dan dat de orders voor de nieuwe machines straks bij ASML binnenstromen. 

Dat zijn niet mijn woorden, maar die van CEO Peter Wennink, die kort na de presentatie van de halfjaarcijfers op Harry Mens-achtige wijze geinterviewd werd. 

 

 

Het aandeel is sinds begin dit jaar aardig opgelopen, vooral omdat de waarschijnlijkheid dat EUV zou slagen, toenam. Toch is er in de grafiek van ASML de laatste maanden enige spanning, c.q. rumoer te zien.  

 

 

In het tweede kwartaal kreeg ASML 4 EUV-orders binnen, en Wennink verwacht dat in de komende kwartalen het orderboek voor 2017 verder zal vollopen. De koers reageerde goed (pijl 1) op deze uitlatingen.

Niet veel later echter kwam er toch wat zand in de machine, toen half augustus (pijl 2) Intel meldde dat het voorlopig nog niet met EUV aan de slag gaat. 

 

 

En ook onderstaand bericht, van 8 september, deed de koers (pijl 3) ook geen goed. Samsung, één van de drie musketiers die een aandelenbelang in ASML had genomen, nam (deels) winst op haar investering: 

 

 

Met dank aan het FD voor de koppensnellers. Maar, het optimisme onder de EUV-aanhangers bleef en bij pijl 4 maakte ASML opnieuw een spurt richting 100 euro. Dat was in de week na de september expiratie. De AEX steeg die week van 439 naar 455.

De laatste downtick (pijl 5) was sectorbreed, en naar verluidt toe te wijzen aan de ellende met de Galaxy Note 7 van Samsung. Dat was eigenlijk best een revolutionair ding, de eerste smartphone waar je naast bellen en internetten ook een sigaret mee kan aansteken.

90 of 100 euro?

Morgen voorbeurs komt ASML met de derde kwartaalcijfers, en dan is het de vraag of het richting 90, dan wel opnieuw richting 100 kan. Ik vind ASML een redelijk duur aandeel, maar we moeten niet onderschatten dat ASML, als EUV straks eenmaal aanslaat, een ontzettend krachtige marktpositie heeft. 

Als laatste wil ik u de visie van analist Jos Versteeg niet onthouden. Hij nam gisteren onderstaande video op, met daarin zijn visie op de aanstaande kwartaalcijfers. 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links