Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw bod op Docdata

Nieuw bod op Docdata

 

Anderhalve maand geleden nog geframed als het slechtst presterende beursfonds van dit jaar, maar insiders weten wel beter. Docdata verkocht al zijn assets dit jaar en houdt niets anders over dan een kleine kaspositie (naar schatting 600.000 euro aan het eind van dit jaar) én een beursnotering. 

Die beursnotering is geld waard, want het kan middelgrote MKB-bedrijven die toegang zoeken tot het grootkapitaal snel en eenvoudig de beurs op loodsen. In april van dit jaar deed daarom ene Dirk Kat, telg uit de ondernemersfamilie achter DEKA-Markt, een bod van 35 cent op alle uitstaande aandelen Docdata. 

Het management van Docdata steunde dat bod van harte. Gevonden geld, zullen ze gedacht hebben:

De Raad van Commissarissen en de Directie van DOCDATA N.V. steunen het Voorgenomen Bod en zullen het unaniem aanbevelen, aangezien zij van mening zijn dat EUR 0,35 per aandeel (ex dividend) een faire prijs is omdat volgens de huidige verwachting na afwikkeling van alle verplichtingen van de beursholding een bedrag in de range van EUR 0,12 tot EUR 0,16 per aandeel (ex dividend) aan banktegoed zou resteren.

 Een premie van 150% dus, afgaande de (middenprik) 14 cent per aandeel aan kasgeld dat er nog inzit. Maar Kat kreeg de handen niet op elkaar en moest eind september zijn bod intrekken. Hij kreeg de gevraagde 60% niet bij elkaar:  

De Aangemelde Aandelen samen met de 1.869.014 Aandelen in DOCDATA (26,700%) die reeds werden gehouden of waren verworven door Cocoondd op het moment van het uitbrengen van het Bod, bedragen in totaal 3.772.226 Aandelen en vertegenwoordigen 53,889 % van alle geplaatste en uitstaande aandelen in het kapitaal van DOCDATA.

Nieuwe overname

Vandaag verschijnt er een nieuwe gegadigde op het toneel. Gijs van Lookeren Campagne, de oprichter van GreenWheels, toont via zijn investeringsvehikel TIOC (The Internet of Cars) interesse en biedt 20 cent per aandeel. Greenwheels bestaat al 20 jaar en wil op deze manier kennelijk naar de beurs. 

Opnieuw steunt het management het bod. Enige consequent gedrag kan het bestuur niet ontzegd worden. Afgaande op de kaspositie van (middenprik) 8 cent per aandeel behelst het bod van 20 cent opnieuw een premie van 150%:

De Raad van Commissarissen en de Directie van DOCDATA N.V. steunen het Bod en zijn voornemens het unaniem aan te bevelen, aangezien zij van mening zijn dat de Biedprijs een faire prijs is omdat de huidige verwachting is dat na afwikkeling van alle verplichtingen van de  beursholding nog slechts een bedrag in de range van EUR 0,07 tot EUR 0,09 per aandeel aan banktegoed resteert. 

Het management van Docdata zal het allemaal een worst zijn, als de boel maar goed afgewikkeld wordt. Een bestaande beursnotering kost alleen maar geld, want er zitten nogal wat administratieve plichten aan vast. Die 6 ton kasgeld is enigszins eindig, zeker gezien dat er deze zomer nog 14 cent in kas zat. 

Die Van Lookeren Campagne is een handige jongen. Toen Kat het bod van 85 cent deed (voor uitbetaling van het dividend van 50 cent), verkocht hij zijn belang van 26,7% aan Kat voor 84 cent. Ten tijde van het bod van Kat bood Loca ook mee, maar viste achter het net. 

Nu Kat zijn bod intrekt en dus blijft zitten met het pakket van 26,7% van Loca Holding, ziet Loca, via de vof TIOC, alsnog zijn kans waar. En dit bod gaat sowieso slagen, want er is al 50,1% aangemeld. 

 

 

Bovenstaande aandeelhouders leveren allemaal hun pakketjes in. De BV van Kat heet Cocoondd B.V. en zegt van zijn 26,7% slechts 19,98% toe. De meesten hebben het goed uitgespeeld en maken nu het laatste restje te gelde. Al eerder dit jaar kregen ze namelijk een flinke uitkering van Docdata zelf.

Op 5 januari dit jaar keerde Docdata 2,50 euro uit aan de aandeelhouders, in verband met de verkoop van het resterende onderdeel IAI aan ASSA ABLOY. Kort daarvoor, op 22 december, keerde de onderneming al 21 euro uit, verkregen door de verkoop van de hoofdactiviteiten aan Instam Micro.

Per saldo kregen de lange termijn aandeelhouders van Docdata dus uiteindelijk 21 + 2,50 + 0,20 = 23,70 euro voor het warmhouden van de stoelen. 

 

 

U ziet in bovenstaande grafiek hoe de uitkeringen verliepen. Bestuurder Mark Verstraeten, die mij net een en ander uitlegde over het nieuwe bod van TIOC, was dan ook not amused toen eind augustus Docdata opdook als slechtst presterende aandeel dit jaar in een artikel in de landelijke media:

 

 

Het is wel het meest gedaalde aandeel natuurlijk, maar de redenen daarvoor zijn bekend. Docdata heeft de inboedel gewoon goed verkocht. Er waren enige zorgen over het verliesgevende resterende onderdeel, maar ook dat was binnen enkele weken verkocht.

Waarom aanmelden?

Als laatste: waarom melden de grootaandeelhouders hun belang aan op 20 cent, terwijl de beurskoers momenteel 30-31 cent is? Dat komt door de grote hoeveelheid aandelen die ze hebben. Die hoge beurskoers is weg zodra één van de grote spelers ten tonele komt.  

Misschien dat Kat daarom nog een klein belangetje aanhoudt. Om dat op de markt tegen een hogere prijs te verkopen. Of 'm dat gaat lukken? Maak dat de kat wijs.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links