Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu omkeren

Verzwakking op korte termijn in AEX

De terugtest werd gisteren fors voortgezet. Deze terugval is inmiddels uitgemond in een minicorrectie, een daling van 3 tot 5%. Vanaf de recente top bij 460,10 bedraagt de teruggang nu ruim 17 punten.

In de internationale situatie zien we wel nog de nodige verschillen. De DAX bleef bijvoorbeeld boven zijn stijgende kortetermijnbodemlijn, de AEX brak hieronder. Dit betekent een eerste kleine verzwakking in de AEX in het kortetermijnbeeld.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek Duitse DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Scherpe randjes eraf

Toch is een structurele doorbraak onder de 437,60 en 435,50 (stijgende middellangetermijnbodemlijn) noodzakelijk om de huidige opgaande trends te beëindigen. Met de beweging van gisteren zijn wel de krachtige randjes van de opgaande kortetermijntrend verminderd.

Dit komt doordat de stijgende bodemlijn langs de bodems van 410, 437,60 en 442,70 neerwaarts werd gebroken. Deze opgaande bodemlijn lag gisteren bij de 445,90. Met een neerwaartse gap die niet meer werd opgevuld werd deze neerwaartse vervolgbeweging voortgezet.

Deze openstaande gap tussen de 447,30 en 450,10 is nu de eerste belangrijke weerstandszone. Opvallend is verder wel dat de meest recente bodem bij 442,70 precies werd teruggetest. Ook werd daarbij een omkeerpatroon gevormd op de daggrafiek, een hammer.

Deze omkeerpatronen zagen we ook in veel andere indices ontstaan.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Terugval in eindfase

Met de vorming van de dubbele bodem bij 442,70 en de hammer is de kans aanwezig dat de bodem van deze terugval is geplaatst. Zodra de genoemde gap wordt opgevuld, lijkt het definitieve omkeersignaal te zijn gevormd.

Ik verwacht sowieso dat deze terugval in de eindfase is aanbeland, ondanks de neerwaartse doorbraak van de stijgende kortetermijnbodem. Deze doorbraak betekent dus wel dat de krachtige opgaande trend is verzwakt en er een meer brede zijwaartse fase is ontstaan voor de komende weken.

Mijn visie voor de komende periode blijft overigens wel onveranderd. Deze consolidatie is de opzet voor een krachtige vervolgbeweging richting de 475 tot 485. Ik acht de kans nog steeds groot dat we deze niveaus dit jaar nog op de borden zien verschijnen.

Stijgende trend intact

De stijgende middellangetermijntrend is ook nog steeds intact, die startte bij de belangrijke langetermijnbodem van februari bij 378,50. Als belangrijk raakpunt heeft de AEX het dieptepunt van de forse maar eendaagse junicorrectie bij 410. Momenteel ligt deze bodemlijn bij 435,50.

Een eventuele neerwaartse overshoot onder de 437,60-bodem zou deze lijn in zicht kunnen brengen. Ook ligt tussen deze niveaus nog het opwaarts gedraaide 200-daags gemiddelde.

We moeten voor de komende dagen dus bezien of de AEX de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen de 447,30 en 450,10 weet te sluiten. Dit zou een duidelijke bevestiging opleveren van de test van de 442,70 en het gevormde omkeerpatroon van gisteren.

Alert op draai

De belangrijkste te breken weerstandszone blijft onveranderd liggen bij 457 tot 458. Deze zone werd sinds april dit jaar al meerdere keren getest en te sterk bevonden. Ook in de afgelopen weken werd deze zone meerdere keren getest, ondanks de eendaagse doorbraak en vorming van een top bij 460,10.

Zodra deze weerstand wordt gebroken, staat de weg open naar de 466,20-jaartop en uiteindelijk mijn doelzone van 475 tot 485. Het neerwaarts risico lijkt dus beperkt met een aantal belangrijke steunpunten in de zone 435 tot 438.

Daarbij werd gisteren een laatste bovenliggend steunpunt bij 442,70 precies getest met de vorming van een omkeerpatroon. De opwaartse ruimte is inmiddels weer fors geworden. Hierdoor moeten we alert zijn op een draai in de markt en een krachtige opwaartse vervolgbeweging.

Gouden Stier

Als laatste wil ik u erop attenderen dat ik genomineerd ben voor een publieksprijs bij de Gouden Stier van 2016 in de categorie Beste Technisch Analist van Nederland. Mede door uw stem heb ik in 2014 al een gouden stier gewonnen. Ik hoop dat ik dit jaar opnieuw op uw stem mag rekenen.

U kunt hier stemmen. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

409 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 oktober 2016 08:48
    Goedemorgen,

    Het feest der feesten is gepland. Eind november zullen we nog eens kijken wat het animo is. Bas, kom je 16 december ook langs voor een borrel en wat vertier? (SVP niet met die trekker oplegger komen daar is geen parkeer gelegenheid voor)

    Graag vandaag 450 om het weekend goed te laten beginnen.
  2. [verwijderd] 14 oktober 2016 08:59
    quote:

    Ole Elliottwave schreef op 14 oktober 2016 08:51:

    Goede morgen,

    Fred?

    themoscowtimes.com/news/family-in-sib...

    Gr
    hahahahha typerend ja. Daarom ga ik nooit zomers naar de altai bergen.. ik ken het maar al te goed. Het begrip relaxen houdt in rusland in dat je je te pletter zuipt etc etc. Geinig wel voor een keertje maar niet altijd. Ik ben zelf lid van de uaz club en we houden wel eens off road evenementen. In de rimboe. Hetgeen altijd ontaard in zuipfestijnen disco autos in rivieren. of erger.Russen zijn extreem en leven het leven tot het gaatje. Hetgeen natuurlijk soms vreselijk leuk is maar ik moet zeggen dat ik na een weekend uaz club minstens een week (LETTERLIJK) moet bijkomen van het relaxen...
  3. [verwijderd] 14 oktober 2016 09:01
    quote:

    Ole Elliottwave schreef op 14 oktober 2016 08:51:

    Goede morgen,

    Fred?

    themoscowtimes.com/news/family-in-sib...

    Gr
    Het verschil tussen russen en nederlanders is zoiets.

    Ik liet mij ooit eens uit dat ik wel eens in een sauna wilde zitten met 5 russinnen. of zoiets.

    Nederlanders zouden dan zeggen :"fred niet doen je bent getrouwd"!!!
    Russen :" gewoon doen ...je leeft maar 1 x " :))))
  4. [verwijderd] 14 oktober 2016 09:02
    quote:

    ONN schreef op 14 oktober 2016 08:57:

    Oke Alex, jij neemt de organisatie over ? Prima, dank je. Het is tenslotte ook een thuiswedstrijd voor je. Maar toch niet in een supporterscafe hè ? :)

    ABje verdiend.
    Nee dat zullen we maar niet doen, de Aftrap. Het moet wel gezellig blijven.
  5. [verwijderd] 14 oktober 2016 09:05
    quote:

    fred optie schreef op 14 oktober 2016 09:01:

    [...]

    Het verschil tussen russen en nederlanders is zoiets.

    Ik liet mij ooit eens uit dat ik wel eens in een sauna wilde zitten met 5 russinnen. of zoiets.

    Nederlanders zouden dan zeggen :"fred niet doen je bent getrouwd"!!!
    Russen :" gewoon doen ...je leeft maar 1 x " :))))
    tjonge..

  6. [verwijderd] 14 oktober 2016 09:26
    quote:

    Alex XNL schreef op 14 oktober 2016 08:48:

    Goedemorgen,

    Het feest der feesten is gepland. Eind november zullen we nog eens kijken wat het animo is. Bas, kom je 16 december ook langs voor een borrel en wat vertier? (SVP niet met die trekker oplegger komen daar is geen parkeer gelegenheid voor)

    Graag vandaag 450 om het weekend goed te laten beginnen.
    Goedemorgen allemaal,

    He he Alex, ik maak wel plaats voor Bas zijn gevaarte :)
    Ik kom wel met de fiets.
    Moet eerst maar wat kijken naar nieuwe kleren , kan slechts in mijn trainingsbroek en pantoffels komen.
409 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links