Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Realisme bij Fagron

Realisme bij Fagron

Het kwartaalcijferseizoen is weer begonnen. Fagron is de eerste die haar boeken opent. Na de reddingsoperatie, die vooralsnog voor bedrijf én redders goed uitpakt, is het nu zaak de verdienmotor weer aan de gang te krijgen. 

Dat valt nog niet mee. Een aantal bijzonderheden uit het kwartaalrapport trekken de aandacht:

  • Amerikaanse vergoedingensystematiek zet omzet blijvend onder druk
  • Specialistisch onderdeel HL Technology under review (lees: te koop)
  • Grote, substantiele afschrijving (max. 53 miljoen euro) op Amerikaanse dochter Freedom
  • Sterk vergelijkingskwartaal 2015 door rare omzet in Belgie september 2015

Het reddingsplan is inmiddels volledig uitgevoerd, tot volle tevredenheid van in ieder geval de redders zelf. Koerstechnisch gesproken dan. Dat de race nog niet gelopen is, blijkt uit de flinke goodwill-afboeking die er zit aan te komen.

Maar daarover straks meer. De doorgeschoven CEO Hans Stols presenteerde op zich, na een jaar waarin de focus vooral lag op het reddingsplan, nette cijfers. Fagron deelt zichzelf in vier onderdelen op: Essentials, Specialty Pharma Services, Trademarks en HL Technology. 

 

Divisie Omzet 9 mnd 2016 (mln. euro) Omzet 9 mnd 2015 (mln. euro) +/-
FSPS 111.102 102.300 +8,6%
Trademarks 38.723 37.976 +2%
Essentials 157.714 173.940 -9,3%
HL Technology 6.097 7.317 -16,7%
Totaal 313.637 321.533 -2,4%

 

De cijfers zijn een beetje onduidelijk in die zin, dat er ook een grote post gestaakte activiteiten is, die in bovenstaande rapportage niet aan bod komt. Dat scheelt ruim 31 miljoen euro aan omzet over de eerste negen maanden. Fagron kijkt, logischerwijs, vooral naar de voortgezette activiteiten. 

Overall zegt het onderstaande plaatje eigenlijk meer. In Europa gaat het nog niet zo goed, in Amerika is de lagere vergoedingensystematiek een blijvertje, maar Brazilië daarentegen gaat de goede kant op. Nationwide wordt daar meer verkocht en de valutaverschillen helpen ook mee.  

 

Ik zit net naar die conference call te luisteren. Daar werd een vraag gesteld over de sterke vergelijkingsbasis met vorig jaar. Het derde kwartaal in 2015 was een bijzonder sterk kwartaal. CEO Stols ging er wat dieper op in.

Rommelen in Belgie

Fagron was er achter gekomen dat het verschil zat in België. In september vorig jaar schoot de omzet daar opeens omhoog. Volgens Stols die toen geen CEO was, had dat waarschijnlijk te maken met het feit dat de toenmalige CEO Van Jeveren alles uit de kast haalde om alsnog een mooie omzet in KW3 te laten zien.

En aldus zijn Belgische contacten aan het werk zette... Door bijvoorbeeld flinke kortingen te geven kun je gemakkelijk wat omzet naar voren halen, dat gebeurt wel vaker en is op zich niet verboden. Probleem is dan wel dat je het volgende kwartaal hetzelfde moet doen, of met de billen bloot moet. 

Hier ziet u dat persbericht van dat derde kwartaal in 2015. Er was Fagron veel aan gelegen omzetgroei te laten zien, zelfs de headline werd opgeleukt naar 3,5%. Dat was de omzetgroei exclusief valutaverschillen. CER staat voor constant exchange rates.

 

 

Het was in diezelfde week dat Fagron overnameinteresse meldde en tegelijk met dit cijfermateriaal bekend maakte de boeken te openen voor een aantal serieuze gegadigen. Dat joeg de koers de week nadien op van 18 naar 22 euro.  

Nou ja, laten we geen oude koeien uit de sloot halen, Van Jeveren is inmiddels van het toneel verdwenen. Ik schreef vorig jaar al eens een stuk over zijn rol in het geheel, u kunt dat hier, op FollowTheMoney, teruglezen.

HL Technology de deur uit?

Dan de twee belangrijkste zaken uit de trading update. Het kleine HL Technology, waar innovatieve oplossingen aan de tandartsen- en orthopedische wereld worden geleverd, staat under review

Dat betekent over het algemeen dat het de deur uit gaat. Het wordt niet gezien als lichaamseigen en de omzet valt al een poosje ver terug. Het wordt steeds moeilijker om nieuwe producten door de regelgevingmolen heen te loodsen. 

Afschrijving op goodwill

Dan de afschrijving op goodwill. Het Amerikaanse vergoedingensysteem wordt steeds meer afgeknepen, waardoor de omzet uit de VS niet tijdelijk, maar structureel onder druk komt te staan. Uit het persbericht:  

De negatieve impact die de gewijzigde vergoedingsystematiek ook in het derde kwartaal van 2016 heeft op de omzet en winstgevendheid van Freedom Pharmaceuticals in de Verenigde Staten, is structureel en zal ten tijde van de impairment test in december 2016 resulteren in een substantiële afboeking van goodwill.

Dat betekent dat Fagron, bij de volgende impairmenttest in december, gedwongen is om de goodwill voor Freedom substantieel aan te passen. Goodwill mag in principe gedurende de economische levensduur worden afgeschreven, maar in dit geval is duidelijk dat die er gewoon niet is. 

Hoeveel dat is wil of kan Stols nog niet zeggen, maar Freedom staat voor 53 miljoen euro op de balans en met substantieel, dat helaas niet op de Schaal van Mock voorkomt, zal toch wel in ieder geval de helft worden bedoeld. 

Dat betekent in ieder geval dat de winst voor dit jaar geminimaliseerd zal worden, maar ook dat is part of the deal.

Per medio 2016 stond er nog voor 411 miljoen euro aan intangible assets op de balans. Daar zal de komende jaren nog wel meer op moeten worden afgeschreven.  

Conclusie

Conclusie: Fagron is gered, is de boel weer aan het opkalefateren, maar de marktomstandigheden die het concern vorig jaar in de problemen brachten, zijn nog niet verdwenen.

Twee dingen zijn wel substantieel verbeterd: de schuldpositie is nu aanvaardbaar te noemen en het management staat weer met beide beentjes op de grond.  En na de koerspandoering van vanochtend geldt dat wellicht ook voor de aandeelhouder.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links