Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De ridder op het witte paard

Onvoorspelbare markt door Amerikaanse verkiezingen

De problemen van de Deutsche Bank lijken al weer ver achter ons te liggen; iedereen wordt gered door een ridder op een wit paard. De afgelopen week werd ik ook verrast door een overnamebod van NN op Delta Lloyd.

DeltaLloyd was een tijdje geleden nog op sterven na dood en doet nu ineens moeilijk over de huwelijkse voorwaarden. Maar ook ABN Amro doet moeilijk over een huwelijk met Nordea. We hebben allemaal weer praatjes en vergeten ons verleden.

Zo zijn we ook vergeten dat we al een tijdje geleden op een ijsberg gevaren zijn en al tijden spreekwoordelijk water maken. Alleen door het enorme pompen van de centrale banken blijven we drijven en kan de muziek vrolijk doorspelen.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

De Berenboot

Nu heeft het spreekwoordelijke pompen van de centrale banken grote effecten. Ik heb het al vaker over de wet van onbedoelde neveneffecten gehad. Centrale banken doen door die neveneffecten per saldo meer slecht dan goed. Maar stoppen met pompen is helaas ook niet zonder gevolgen.

Voor de beren kon Trump weleens de spreekwoordelijke ridder op het witte paard zijn. Als hij ook weer onder zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen vandaan komt, dan is dat toch wel weer knap. Bijna net zo knap als zo lang geen belasting betalen.

Ik heb deze column vóór het debat van zondag 9 oktober 2016 geschreven en ik moet nog zien hoe het verlopen is, maar ik hou er rekening mee dat Trump uiteindelijk de verkiezingen gewoon wint.

Nu is dat slecht voor de relatie met de Fed en slecht voor de vrije handelsakkoorden en dus zal dit waarschijnlijk grote gevolgen hebben. Het is nu nog te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen. Dus snel door met mijn rondje langs de velden.

De Duitse DAX staat nog steeds onder de Twindicatorlijn en dus geen reden om te kopen op basis van deze indicator.

Grafiek Duitse DAX Index

 

De AEX was er even weer boven en viel vervolgens weer onder de lijn. Kortom ook hier geen reden om nu direct in te stappen.

Grafiek Twindicator AEX Index

 

In de weekcandle op de AEX zie ik zelfs een engulfing bear, een verkoopsignaal. Dit is zeker iets om in uw achterhoofd te houden, helemaal omdat dit eerder een sterk signaal was.

Weekgrafiek AEX-candles

 

Waar hebben we dat meer gezien? In de daggrafiek van de Nasdaq 100 hebben we ook een engulfing bear-patroon en dus ook een verkoopsignaal in de candlegrafiek.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

De Amerikaanse S&P 500 geeft ook nog steeds een verkoopsignaal.

Grafiek S&P 500 Index

 

Helemaal als ik op detail kijk, dan zie ik in deze brede index ook gewoon een verkoopsignaal.

Kortetermijngrafiek S&P 500 Index

 

De FTSE heeft het ogenschijnlijk heel goed gedaan, zo na de Britse exit. Ik zeg ogenschijnlijk omdat wij natuurlijk geen Engelsen zijn en dus ons geld geïnvesteerd is vanuit euro’s in ponden en die pond is fors onderuit waardoor de stijging in euro of in dollars voor de niet-Engelsen verdwenen is.

Dat Britse exit-verhaal begint overigens ook steeds meer een harde exit te worden en dat is zeker niet iets om blij van te worden.

Grafiek Britse FTSE 100 Index

 

Flash crash in de kabel

De pond tegenover de dollar wordt ook wel kabel (genoemd naar de Atlantische telefoonkabel waarop deze valuta gehandeld werd). Afgelopen vrijdag was er even paniek, een flash crash, een enorme beweging waarbij de pond 6 cent inzakte.

Maar ondanks dat dit heel veel is voor een valuta is het in de trend gezien een heel normale beweging. Zoals in de lijngrafiek (dus alleen closing prices en dus niet met de intra day-crash) is te zien, is het einde nog niet nabij in deze trend.

Grafiek valutapaar USD/GBP

 

Het einde nabije?

Home Depot worstelt nog met de Twindicatorlijn maar hier heb ik een beetje het gevoel dat het einde van de trend nabij is. Nu kunnen ze natuurlijk wel weer goede verkoopcijfers halen uit het herstellen van de orkaanschade. Ik houd het scherp in de gaten.

Grafiek aandeel Home Depot

 

Starbucks (SBUX) zakte wel iets weg, maar nog niet helemaal het succes waar ik met mijn puts op had gehoopt. Ook hier vingers aan de pols.

Grafiek aandeel Starbucks

 

Mastercard (MA) is ook een van mijn potentiële shortkandidaten. Ook hier opgelet.

Grafiek aandeel Mastercard

 

Een gewaarschuwd mens telt...

Per saldo ben ik gezien de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten even heel voorzichtig en adviseer ik iedereen even aan de zijlijn te gaan. De markt wordt door de verkiezingen heel onvoorspelbaar.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 objectief 10 oktober 2016 14:08
  quote:

  csmiesing schreef op 10 oktober 2016 13:07:


  Tja, als ze echt goed waren dan hoefde ze zelf niet meer te werken.
  Een succesvolle belegger is voor zijn 40ste miljonair..
  En zeker niet in loondienst.


  Proficiat..als je dat gelukt is. Niettemin een goede belegger doet aan spreiding en komt ook met zekere regelmaat een crash tegen van circa 25% en om dat in te halen moet je dan weer 50% rendement halen. Kortom: miljonair wordt je zelden van beleggen of je had reeds 8/9 ton.
 2. [verwijderd] 10 oktober 2016 14:18
  De problemen van de Deutsche Bank lijken al weer ver achter ons te liggen; iedereen wordt gered door een ridder op een wit paard. De afgelopen week werd ik ook verrast door een overnamebod van NN op Delta Lloyd.

  Serieus, verrast het jou dat een systeembank wordt gered? Sorry hoor maar onder welke steen heb je dan sinds 2008 gelegen? 3. Maan Arkenbosch 10 oktober 2016 21:26
  Het is wel een beetje vreemd dat olie als witte ridder voor de beurs gaat fungeren. Hierdoor loopt de inflatie op en dus ook de (lange) rente op. Met zijn opgetaste PIGGS schulden obligaties, gaat dat de belastingbetaler weer geld kosten.Maar de markt reageert verheugd, ook al omdat Kon.Olie een forse weging heeft. De vraag is wat doet de Fed? Of gaat het gemanipuleerde zigzag van de Centrale Banken poppenkast verder? Zo ja, dan gaan de financiële markten het roer van de politiek/Centrale banken overnemen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 730,88 17:19
  +2,40
  +0,33%
 2. DAX 15.693,27 11 jun
  +122,05
  +0,78%
 3. DEUTSCHE BANK AG 11,720 11 jun
  -0,166
  -1,40%
 4. FTSE EURO TOP 100 3.334,14 17:03
  +12,34
  +0,37%
 5. GBP/USD 1,4116 17:19
  +0,0004
  +0,03%
 6. Home Depot 307,435 17:03
  -3,335
  -1,07%
 7. Mastercard 363,660 17:03
  -1,840
  -0,50%
 8. NY-Nasdaq Composite 14.069,42 11 jun
  +49,09
  +0,35%
 9. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 10. Starbucks Corp 112,560 11 jun
  +0,350
  +0,31%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links