Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NN Group wil Delta Lloyd

NN Group wil Delta Lloyd

De verzekeringssector is aan het consolideren geslagen. Toevallig werd gisteren een artikel gepubliceerd op automotive-management.nl, waarin een onderzoek van Deloitte werd besproken. 

Deloitte ondervroeg een aantal experts uit de verzekeringswereld en kwam tot de conclusie dat van de zes Nederlandse verzekeraars (ASR, NN, Delta Lloyd, Achmea, Reaal en Aegon) er maar vier gaan overblijven.

NN voegt de daad bij het woord en wil Delta Lloyd inlijven. Het biedt 5,30 euro per aandeel maar krijgt tot nog toe maar geen contact met het management van Delta Lloyd. Even de hoofdlijnen:  

Maar, even verderop staat dat NN tot nog toe nog geen contact met het management van Delta Lloyd heeft gehad.

 

Hoogst opmerkelijk, want je zou zeggen dat die mannen elkaar op elk feestje, borrel en PE (Permanente Educatie)-event wel tegen het lijf lopen. 

Publiek geheim

Het betaalt de overname uit eigen zak, maar stopt daartoe wel met het eigen aandeleninkoopprogramma. Nu is het een publiek geheim dat NN vorig jaar, toen de pleuris uitbrak bij Delta LLoyd, ook al eens gekeken had naar een overname. 

Waarom dat toen niet doorging, is mij niet bekend. Over het algemeen worden dat soort fusies van hogerhand wel aangemoedigd. Dat wil zeggen dat DNB graag wil dat de zwakke broeders bij een sterke concurrent ondergebracht worden.

Van dat overnamebedrag van 2,4 miljard euro komt 650 miljoen (min het interimdividend) meteen weer terug. Halen we dat eraf, dan blijft er een overnamesom van 1,75 miljard over. Oftewel, een prijs van 7,69 per oud aandeel, pre-claimemissie.  

'Zak er maar in'

Ik kan me voorstellen dat het management van Delta Lloyd denkt: zak er maar in. Na een slopend jaar met rechtszaken en veel gedoe waarin uiteindelijk de financiele positie op orde is gebracht, mag het nu de sleutels zeker inleveren bij grote broer NN. Tegen nog net geen hondefooi. 

Daarnaast zitten er een paar grootaandeelhouders die ook nog wel wat in de melk te brokkelen hebben. Highfields, dat de rechtszaak tegen Delta Lloyd aanspande vorig jaar, had natuurlijk al voor de claimemissie gehoopt op een overname. 

Momenteel, af te lezen aan de laatste AFM-melding, bezitten ze nog 5,35%. Ook het Taiwanese Fubon, dat met Highfields samenspande maar vlak voor de rechtszaak als een blad aan een boom omdraaide, staat voor ruim 5% in de boeken.

En ene J.H.H. de Mol (5,02%) schrijft vandaag ook bijna 30 miljoen euro bij. Ja, ja, Linda, die neemt weer gebak mee zondag....

 

 

Snel geld of duurzaam beleggen?

Nu kunnen die grootaandeelhouders kiezen voor het snelle geld en het bod accepteren, of er nog wat meer uitmelken richting 6 euro.

Ze kunnen echter ook iets verder kijken dan hun neus lang is. Stel dat we het dieptepunt van de rente gezien hebben. De Amerikanen komen waarschijnlijk over twee maanden met de volgende renteverhoging.

 

 

 

En stel dat Delta Lloyd inderdaad haar zaakjes op orde heeft, en het dividend van 130 miljoen euro per jaar soepeltjes kan aftikken de komende tijd.

Dan kan ik me heel goed voorstellen dat de aandeelhouders die er voor de lange termijn inzitten, én het huidige management dat na een tropenjaar eindelijk eens inhoudelijk naar de business kan kijken, geen genoegen neemt met dit meeneemprijsje van NN Group. 

Kijk er het grafiekje maar op na. Nog nowhere in de buurt van de koers begin vorig jaar. 

Niet veel kans van slagen

Ik denk eerlijk gezegd niet dat het eerste bod van 5,30 euro veel kans van slagen heeft. 't Is ook niet echt een knock-out bod, maar meer een openingsbod. Het is niet echt hoog, met een premie van 29% op de laatstgedane koers. Private equity partijen bieden ook vaak rond de 30% boven de koers.

Delta Lloyd zal ze toch maar eens op de koffie moeten vragen om NN de kans te geven een beter bod te doen. Wie weet bloeit er dan iets moois tussen de twee. Het idee achter een samenvoegen is helemaal zo gek niet in deze moeilijke omgeving voor verzekeraars. 

Ondertussen zullen ook de andere stakeholders hun positie gaan herijken. Nu er een bod ligt van 5,30 euro van een gerespecteerde partij die het zeker kan betalen, praat het allemaal net even wat gemakkelijker. 

We gaan het zien de komende tijd. Toevallig had ik zelf nog een paar okt. 3,80 calls, die ik vandaag maar grotendeels te gelde maak. Zo ben ik dan ook wel weer.

Die krengen zijn vandaag 375% hoger, dat zie ik die binaire opties boeren nog niet zo gauw doen. Ach, you win some, you lose some. Of moet ik zeggen: You can win, if you want....

 

 

Inberg heeft een longpositie in Delta Lloyd. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. k2es 5 oktober 2016 14:31
    Het bod is veel te laag, veel aandeelhouders die er wat langer inzitten zullen daardoor grote verliezen lijden, pas bij een bod van minstens 8 euro wordt het voor mij interessant, voor die tijd zal ik mijn aandelen niet aanbieden. NN maakt misbruik van de huidige situatie, waarbij DL na een enorme koersval net weer op begint te krabbelen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links