Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technologie als uitweg

Trekt de techsector de economie uit 't slop?

De huidige staat van ons financiële systeem is benard, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. De wereldwijde schuldenberg is megalomaan, terwijl de economie opnieuw tot stilstand lijkt te komen. Dat beleggers zich in dit klimaat niet op hun gemak voelen, begrijp ik maar al te goed.

De sentimentsmetingen van de jongste tijd liegen er niet om: u maakt zich grote zorgen over de toekomst. Maar ik ben er niet helemaal van overtuigd dat deze zorgen volledig terecht zijn. Ik ben de eerste om toe te geven dat de huidige situatie soms uitzichtloos lijkt.

Ik adviseerde dan ook regelmatig fysiek goud en zilver ter bescherming van uw vermogen. Die verzekering kwam in de afgelopen decennia goed van pas. Maar beleggen doet u niet enkel door te blijven kijken in de achteruitkijkspiegel. Een belegger moet ook durven te kijken naar de toekomst.

Niet zo somber

En wat mij betreft oogt die niet altijd even somber. Ik heb alle crisissen en economische achteruitgang uit het verleden onderzocht. En steeds wist de negatieve trend te keren naar een positieve uitkomst. De belangrijkste drijfveer achter deze ommezwaai was in bijna alle gevallen technologie.

De ontwikkeling van nieuwe goederen of diensten zorgde ervoor dat de economie uit ’t slop werd getrokken, om een volgende groeispurt te ondergaan. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was dit telkens het geval, maar ook na de oliecrisis uit jaren zeventig.

Zelfs na het barsten van de technologiebubbel, was het technologie die ons de volgende groei-impuls bezorgde. En ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit vandaag opnieuw tot een realistisch scenario behoort.

Technologische vernieuwing

De oorzaak hiervan is niet zo apart: een crisis zet de gemeenschap ertoe aan om vernieuwing door te voeren aan bestaande structuren of systemen. Ook vandaag zie ik dergelijke technologische vernieuwing ontstaan in diverse segmenten van de maatschappij.

Het internet mag dan in grote mate zijn uitontwikkeld op uw pc, de toepassingen van internet in dagelijkse toestellen en apparaten (Internet of Things) staat nog in z’n kinderschoenen. Deze automatisatie kan voor een inhaalslag zorgen en voor een nieuwe groeispurt van het online domein.

Technologie krijgt inmiddels ook z’n impact op het traditionele productieproces. Via de nieuwe technologie van 3D-printing wordt het plots mogelijk om productiefabrieken compleet anders, en vooral efficiënter in te richten.

Versnelling

Deze verbetering zal zorgen voor een versnelling van het traditionele productieapparaat, een systeem wat al enkele decennia amper voortgang heeft geboekt. Bovendien kan iedereen met 3D-software nieuwe producten ontwerpen en laten produceren.

Denk eens aan de mogelijkheden die dit biedt. Er gaat een nieuwe wereld aan potentieel open. Maar ook op het vlak van duurzaamheid van onze maatschappij komt technologie een handje toesteken. Zo gaat de ontwikkeling van elektrische wagens bijzonder snel.

Tesla Motors heeft de auto-industrie op z’n kop gezet. De vernieuwing is er nog maar pas begonnen. Want straks kunt u op basis van zonne-energie zorgeloos en gratis rondrijden in uw wagen. En dan kunt u ook nog eens beslissen om zelf te rijden, of om uw automatische piloot het stuur te laten overnemen.

Nieuwe revoluties

Er staan enkele revoluties aan ons voordeur, zoveel is zeker. Een andere revolutie komt overigens ook uit de hoge hoed van Elon Musk, topman van Tesla Motors. Hij presenteerde onlangs zijn concrete plannen om te reizen naar de planeet Mars, om daar de eerste kolonie te vestigen.

Voor wie denkt dat dit een grap is, deze man is bloedserieus. En als Musk zich ergens achter zet, mag u er quasi van op aan dat hij alles in het werk zal stellen om dit project te doen slagen.

Kortom, wie de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen op de voet volgt, die ziet de toekomst helemaal niet zo somber in. Integendeel, ik zag nog nooit zoveel technologische potjes op het vuur als vandaag.

Economische injectie

Dit kan niet anders dan leiden tot mooie, nieuwe ontwikkelingen, met wederom een economische injectie tot gevolg. Uiteraard, vaak duurt het ook jaren, soms decennia, vooraleer deze nieuwe ontwikkelingen optimaal tot uitwerking komen.

Tussentijdse tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Ook op de beurs. Maar wie naar het grote plaatje kijkt, kan niet anders dan positief worden over technologie, voor de maatschappij maar ook op de beurs.

Hieronder ziet u de grafische verhouding van de technologiesector afgezet tegen de algemene beurs.

 Technologiesector afgezet tegen de algemene beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gigantische uitbraak

Volgens deze grafische studie begeven we ons aan de vooravond van een gigantische uitbraak van technologie. Dat scenario kan ik me best voor de geest halen, gezien alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Bovendien is de technologiesector nog steeds niet geliefd bij grote groepen beleggers.

De technologiecrash lijkt nog altijd na te zinderen, ook al is dit alweer zestien jaar geleden. Technologie staat gelijk aan risico, en daarom wordt dit segment massaal gemeden. Ik vind dit niet terecht, en bovendien niet slim.

Als belegger gooit u best uw oogkleppen af, en stelt u zichzelf open voor nieuwe kansen en ontwikkelingen. Wie de technische en fundamentele studies erop naslaat, ziet zonder meer potentieel in technologie.

Verdubbelen

Als we in de komende maanden en jaren worden gespaard van een grote ramp, dan is het niet ondenkbaar dat de Nasdaq-index (referentie voor de technologiesector) nog eens kan verdubbelen vanaf het huidige niveau.

Dat klinkt nu als een waanzinnige uitspraak, maar de index verdubbelt al eens in de afgelopen vijf jaar. Wie slim is, die reserveert vandaag een plek voor technologie in z’n portefeuille.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. nobahamas 5 oktober 2016 10:01
    Ik ben het volledig met u eens meneer Pantelis.
    Ik wil er wel voor waarschuwen dat beleggen in de technologiesector wat andere vaardigheden en kennis vereist.
    De ontwikkelingen gaan erg snel, nieuwe studie en ontwikkelingen worden in het diepste geheim uitgevoerd, en de winnaar van vandaag kan de verliezer van morgen zijn.
    Het is goed om naar de trend in een ontwikkeling te kijken, en breed te investeren in mogelijke kanshebbers.
  2. Met Effekt 5 oktober 2016 14:10
    Volgens deze grafische studie begeven we ons aan de vooravond van een gigantische uitbraak van technologie.

    Ik weet niet hoe oud jij bent Nico. Maar in 1999 was ik al een actieve belegger en heb de Internet bubbel meegemaakt en in meegedaan. Ik vrees & hoop dat die tijden nooit weer terugkomen (alhoewel... 23B$ voor het verlieslatende Twitter). Er zijn veel goede argumenten voor een stijgende tech sector maar dat plaatje hoort daar niet bij.

    Ik heb zelf oa de gespreide tech ETFs QQQ en SMH.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links