Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vallende messen vangen

De markt is alles behalve normaal.

Vorige week kocht ik voor een klein deel van mijn fonds (Lage Landen) aandelen Deutsche Bank. Dit omdat iedereen negatief was over dit aandeel en omdat de Deutsche Bank ruwweg 14 keer de Takeaway-site waard was.

Nu vind ik een bestelsite van 1 miljard wel heel duur, en Deutsche Bank was volgens mij gewoon even goedkoop op dat moment. Maar iedereen vond het maar eng en sommigen vonden het zelfs belachelijk gevaarlijk dat ik dit vallende mes probeerde te vangen.

Nu is het kopen van een liquide aandeel voor maar een beperkt deel van je portefeuille zelf als ouwe beer niet gevaarlijk en al helemaal niet als je ook nog eens index-puts hebt onder deze positie.

Bang voor de markt

Want mijn stelling blijft als Deutsche valt dan krijgen we een grotere impact dan de val van Lehmann en dus moest of het een of het ander gebeuren. Deutsche Bank gaat technisch zelfs weer koopsignalen krijgen als ze op het slot door de 11,66 euro heen gaan.

De puts zijn schreeuwend duur, dus in plaats van het kopen van aandelen kunt u ook voor hetzelfde aantal een put (of puts) schrijven (verkopen dus en de koopverplichting van de aandelen op u te nemen) mits u bereid bent het aandeel echt te kopen.

Als u dit met een heel beperkt deel van uw vermogen doet is het zelfs als het verkeerd gaat te overzien. Maar nogmaals ondanks dat ik heel bang ben voor de markt ben ik niet direct bang dat ze alle beleggers in DB buiten spel zetten zo net voor de verkiezingen. DB is een volksaandeel en zit in elke portefeuille.

Ook kunt u mij en zeker niet de Duitsers uitleggen dat Griekenland gered is en Italiaanse banken gered zijn en nu DB niet gered gaat worden? Het af en toe wel overwogen opvangen van een vallend mes is dus niet zo gek.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

De wereld draait door

Ze vinden mij gevaarlijk als ik een oud kwaliteitsaandeel in de problemen koop, maar we vinden het heel normaal dat de Japanse centrale bank de grootste bezitter is van aandelen in Japan en dat de Fed-voorzitter Yellen aangeeft dat ze ook aandelen mag kopen als ze dat wil en het zelfs niet uitsluit als oplossing.

Ook Larry Summers vindt het een goed plan en daarom vind ik Larry zo gek als een dronken aardbei. Ik vind het namelijk helemaal geen goed plan om van belastinggeld aandelen te kopen. Omdat we zo geen vrije markt meer hebben en een enorme bubbel creëren, maar ook omdat we zo maar een beperkt deel van de mensen meer koopkracht geven.

Ik denk dat als we dan toch willen stimuleren, er meer efficiëntere stimulaties zijn die veel directer werken. Ga bijvoorbeeld wegen aanleggen, infrastructuur verbeteren, investeren in groene processen, in zonne-energie, et cetera.

Daarnaast hoop ik dat markten weer snel vrij en dus normaal worden, dat alles wat je op school leert ook gewoon weer werkt. Nu is het alles behalve een normale markt. Want verdisconteer maar eens een toekomstige winst of cashflow met een negatieve rentevoet.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Zorgelijke ontwikkelingen

Ander zorgelijk nieuws: ondertussen lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland op via de strijd in Syrië en lopen ook andere politieke conflicten op.

Zo wordt de relatie tussen de Verenigde Staten en Arabieren na een wetsvoorstel in de Verenigde Staten waarbij de slachtoffers van 9/11 Saoedi-Arabië kunnen aanspreken er niet beter op.

De Arabieren zijn grote olieproducenten een van de grootste houders van Amerikaanse staatsleningen en al verkopen ze maar een deel dan nog loopt de rente in de Verenigde Staten fors op als gevolg.

Ook vind ik het hele verkiezingsverhaal steeds gevaarlijker worden. Trump blijkt ondertussen als presidentskandidaat het record van geen belasting betalen te hebben en het leuke is dat hij van teflon lijkt, want alles glijd van hem af.

De Japanse index geeft nog steeds verkoopsignalen ondanks alle interventies.

Grafiek Japanse Nikkei Index

 

Humor van de OPEC

Het echte nieuws vorige week kwam van de OPEC die er nu wel ineens zogenaamd helemaal uit was. Alleen wie de lasten ging dragen, was nog even een klein dingetje waar ze ongetwijfeld in november uit gingen komen. Hoeveel humor heb je of hoe enthousiast ben je dan als je zo’n uitspraak doet?

Alle olielanden hebben geld nodig om hun levensstijl vol te houden en het volk stil te houden. Daarnaast hebben we nog een hele groep landen met enorm veel olie die wel moeten produceren om niet helemaal ten onder te gaan en dan heb ik het nog niet over de schaliegasproductie in de Verenigde Staten.

Ik ben dus helemaal niet zo positief op de olieprijs.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Ook vind ik dat de oliebedrijven wel weer heel heftig reageren op het OPEC-nieuws. Neem Shell, dat ging dwars door de weerstandslijn, maar hiermee is de kans op een hoofd-schouder en dus een terugval naar de 15 euro nog zeker niet helemaal verdwenen.

Grafiek aandeel Royal Dutch Shell

 

Op de weekgrafiek van Shell ziet u wellicht beter wat ik bedoel. U moet ook maar eens naar andere Ooliefondsen zoals Total en BP kijken en dan begrijpt u wellicht dat ik het OPEC-enthousiasmevirus net direct geloof.

Langetermijngrafiek aandeel Royal Dutch Shell

 

Terug naar het grote plaatje, de Dow Jones Index Die staat onder zijn Twindicator en is dus nog in een shortsignaal.

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de S&P 500 geeft nog steeds een shortsignaal en dus een bevestiging van de Dow Jones.

Grafiek S&P 500 Index

 

De volatiliteitsindex, VIX, is nog steeds heel laag. Het kopen van bescherming via gekochte opties is dus heel goedkoop.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Make a buck

Een van mijn shorts - omdat dit aandeel meer dan 14 keer de boekwaarde staat - is koffiewinkelbedrijf Starbucks. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en ik heb wat puts dec 52,50 dollar op 1,65 dollar. Als de koers daadwerkelijk omlaag gaat, is dit een mooi kansrijke put.

Grafiek aandeel Starbucks

 

Ook heb ik puts in Facebook. Nu hebben we nog geen verkoopsignalen maar wel is dit aandeel wat prijzig als u het mij vraagt. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van...

Grafiek aandeel Facebook

 

Ook Google is wat stevig gewaardeerd en omdat ik de puts duur vond heb ik hier een turbo short. Omdat we ook hier nog geen verkoopsignalen hebben is het een heel speculatieve positie.

Grafiek aandeel Google

 

Twitter zit ik nog long, wachtend op een overname.

Grafiek aandeel Twitter

 

Even afwachten wat Coke gaat doen de komende dagen. Zet het herstel door en krijgen we weer koopsignalen of is dit een pullback. We gaan het zien.

Grafiek aandeel Coca-cola

 

Ik zou zeggen gebruik de maand oktober om vóór de verkiezingen in de Verenigde Staten uit de markt te zijn.

Grafiek aandeel Home Depot

 

Een laatste positie die ik met jullie deel is in Home Depot. Een ideaal aandeel om de Amerikaanse huizenmarkt mee te volgen en nu denk ik dat de huizenmarkt ook wat prijzig begint te worden en heb ik een verkoopsignaal in HD.

Zoek maar een leuke december-put uit want kijkende naar de Sinterklaas-discussie is het voor je het weet weer december.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 3 oktober 2016 11:54
    Het kan omhoog en het kan omlaag en of nog zijdelings.
    mijn puts gaan kapot en dan zouden mijn calls nov 490 en dec 500 het kunnen gaan maken.
    Hij lijkt omhoog te willen als dbk 16% ken stijgen, dan is de rest nog zwaar ondergewaardeerd.
    we zien het we van de week 454.5 is het midden van 444 en 466 . keuzes maken das het hele leven. ik ga wat leuks doen.

    rdsa ben ik bearish maar dat sluit een stijging niet uit tot 31 a 27. want shell is zo goed. maar hun markt is aan het transformeren en hun dividend beleid zou wel eens op de schop kunnen gaan. dan staat tie zo weer onder de 20.
    rdsa is een vluchthaven tot dat blijkt dat er geen vluchthavens meer bestaan.
  2. Met Effekt 3 oktober 2016 12:15
    quote:

    knax63 schreef op 3 oktober 2016 11:54:

    Het kan omhoog en het kan omlaag en of nog zijdelings.
    mijn puts gaan kapot en dan zouden mijn calls nov 490 en dec 500 het kunnen gaan maken.
    Hij lijkt omhoog te willen als dbk 16% ken stijgen, dan is de rest nog zwaar ondergewaardeerd.
    we zien het we van de week 454.5 is het midden van 444 en 466 . keuzes maken das het hele leven. ik ga wat leuks doen.

    rdsa ben ik bearish maar dat sluit een stijging niet uit tot 31 a 27. want shell is zo goed. maar hun markt is aan het transformeren en hun dividend beleid zou wel eens op de schop kunnen gaan. dan staat tie zo weer onder de 20.
    rdsa is een vluchthaven tot dat blijkt dat er geen vluchthavens meer bestaan.

    Tsjonge, jonge. Calls AEX490 NOV of 500 DEC zou ik niet kopen, eerder schrijven om premie te innen. Verdien je nu echt aan dit soort gokjes?
    Een iets veiligere gok is een call spread NOV 450/465. Kans op 100% winst bij ca 2% stijging ipv bijna 8% stijging voor de 490 call.

    En RD naar 27+ is wishfull thinking, waarom zou dat gebeuren binnen 1 jaar? Dividend kunnen ze uit normale bedrijfsvoering niet betalen, dat gaat niet weleens maar binnenkort op de schop.
  3. [verwijderd] 3 oktober 2016 12:20
    quote:

    knax63 schreef op 3 oktober 2016 11:54:

    rdsa is een vluchthaven tot dat blijkt dat er geen vluchthavens meer bestaan.

    Er bestaan reeds lang geen vluchthavens meer.
    Cash aanhouden is nog de beste en veiligste vluchthaven.
    Het brengt misschien anno 2016 niet veel op, maar cash zakt tenminste ook niet.
  4. [verwijderd] 3 oktober 2016 12:31
    quote:

    william01 schreef op 3 oktober 2016 12:26:

    Cas1, beter als je een h achter je naam gaat gebruiken Cash1. Met alle respect maar momenteel zijn aandelen een betere investering dan cash.
    Ik heb over de laatste maanden mijn belang in aandelen verminderd van 75% naar 25%.

    Wat mij betreft ieder zijn mening en we zullen wel zien met verloop van tijd wie gelijk heeft.
  5. [verwijderd] 3 oktober 2016 12:34
    [quote alias=Met Effekt id=9615457 date=201610031215]
    [...]

    Tsjonge, jonge. Calls AEX490 NOV of 500 DEC zou ik niet kopen, eerder schrijven om premie te innen. Verdien je nu echt aan dit soort gokjes?
    Een iets veiligere gok is een call spread NOV 450/465. Kans op 100% winst bij ca 2% stijging ipv bijna 8% stijging voor de 490 call.

    interessant ..ik neem de spreads met 5 punten ertussen

    bijv 455-460 doch de opbrengst is matig

    Een 15 punter ja ....niet eerder opgekomen

    Er moet een ideale verhouding zijn in een call spread voor die AEX

    DAx enige ervaring met afstanden in call spread en of putspreads AEX enb Dax...?

    Dank je voor response
  6. Met Effekt 3 oktober 2016 12:59
    quote:

    Jule29 schreef op 3 oktober 2016 12:34:

    [quote alias=Met Effekt id=9615457 date=201610031215]
    [...]
    Er moet een ideale verhouding zijn in een call spread voor die AEX

    DAx enige ervaring met afstanden in call spread en of putspreads AEX enb Dax...?

    Dank je voor response
    Mijn ervaring met AEX opties is dat er in NL meer handel is; makkelijker een positie te openen. De spread moet niet te klein zijn want dan krijg je last van procentueel grote bid/ask, ik neem daarom tussen 10-20.

    Ik zet de koersen in een spreadsheet om de breakeven, maximale % winst snel te zien voor de verschillende spreads. Ik ga voor minimaal 80% winst na alle kosten (provisie en bid/ask spread). Ik doe dit met hooguit 5% van mij belegd vermogen want ik maakt natuurlijk ook vaak mee dat ik verlies lijd..

    Het grootste nadeel van een spread is dat tussentijds sluiten met een goede winst (dichtbij de theoretische winst) niet lukt omdat de premies er lang in blijven. Als ik een grotere stijging verwacht koop ik tijdens een dip een open call ca 2 maanden verder die ca 2% out of the money is. Als de beurs daarna 1% stijgt heb je al snel 30-50% winst. Ik werk met limieten, dan hoef je niet zelf op te letten. Na de aankoop leg ik meteen de sluitingslimiet in.
  7. forum rang 9 objectief 3 oktober 2016 17:47
    quote:

    luuk4 schreef op 3 oktober 2016 12:07:

    Trump van teflon geld ook voor Clinton Die heks heeft toch echt belangrijkere grotere gevaarlijke schandalen aan haar kont hangen
    Die "heks"..zo'n scheldwoord zegt meer dan genoeg over wie je zelf bent; tenslotte ken je Mw. Clinton totaal niet..negatieve mening is enkel gebaseerd op de media.
  8. Maan Arkenbosch 3 oktober 2016 21:27
    Wanneer olie toch langzaam gaat stijgen, worden meer grondstoffen duurder. De midden en lage inkomens kunnen dat niet slikken. Voorts zullen de belastingen weer stiekem omhoog gaan. Pensioenen worden gekort en grote ontslagen hebben een schrik effect en bevorderen wantrouwen. De banken misère jaagt de schuldenlasten van de PIGGS verder omhoog en de miljarden verliezen aan niet ontvangen rente door de bevolking via het Draghi effect blijft de koopkracht omlaag drukken. De omzetten en marges zullen daarom verder eroderen. Inmiddels zijn de nodige aandelen ingekocht via laagrentende leningen. Kortom verder besparing mogelijkheden zijn uitgeput.
    Het tot nu toe zijwaarts patroon zal omlaag tenderen. De risico-s gelet op de hoge KW verhoudingen worden te groot.De angst dat de financiële markten hogere (lange) rente gaan in prijzen neemt toe, zeker als Draghi na Maart 2017 doorgaat met zijn drukpers. Weliswaar gaan er flinke ontslagen vallen bij de banken, maar dat kan weinig compensatie bieden t.a.v. de rente marges . Veel vermogens bezitters zijn dit beleid beu en onder de matras ""verdien"" je mogelijk 1,2 tot 1,5% via minder vermogens rendement heffing. Daarbij is het risico van een bail-in mooi meegenomen. Het klimaat blijft voorlopig guur!!!
  9. [verwijderd] 4 oktober 2016 08:37
    Ontving van abn een brief dat de negatieve rente in october ingevoerd kan worden.
    Al het geld is van de rekening > in t beton en bij een broker en kost mij geen VRH 1.5 % om al mee te beginnen - die zijn binnen.
    Negatieve rente kan niet wegblijven bij Banken dus nu is het moment.

    De beurs IEX Cees- Nico Bakker- Bas Optietools e.a. er is zoveel hulp om te verdienen - alleen de gokkende verliezen.

    De keuze - richting kiezen zal altijd gemaakt moeten worden. Of ik maak deze zelf of laat t aan andere over met mijn geld.
    De gokkende verliezen ook in veel andere situaties

    4 gasten hier gingen naar Spa om die belastingontduiker te zien rijden.
    Een kaart voor vrijdag was 170 euro voor de zat en zondag 530
    P.p. is al snel een bedrag van 900 te voorzien

    Hij reed weer eens tegen een ander aan - hun gok verwachting excitement is erg duur betaald. Er is geen verschil alleen het terrein is anders.

    De negatieve rente van Draghi is een teken van zwakte wanhoop angst van zijn eu-economie
    En die eu economie - zonder dat landen hun munt kunnen devalueren - komt niet meer.

    Alleen Banken en multinationals beheersen die Eu.
    Gevolg:
    Hun Eu is niet voor mensen > dus gaat vermogen en spaargeld van de mensen smelten. ING ontslaat naar hartelust en vele werkeloos.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links