Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kick the bucket

Kick the bucket

Zoals een hangjongere een blikje op straat verder trapt, zo schopte de Fed ook de renteverhoging naar een volgende meeting. Nu doet de jongere het uit verveling en de oude tante uit angst. Ze is duidelijk bang voor de reacties op de beurs als ze de rente wel naar meer normale niveaus zou brengen.

Ik had ook niet gedacht dat de rente voor de Amerikaanse verkiezingen van begin november, verhoogd zou worden. Rond de Britse exit durfde ze ook niet.

Maar ik had ook niet gedacht dat er weer zo enthousiast op het niet-verhogen en dus non-nieuws gereageerd zou worden, blijkbaar was ik de enige die er zo over dacht?

De Nasdaq gaat naar nieuwe hoogtepunten.

Grafiek Nasdaq Index

 

Gek genoeg ging niet allen de Nasdaq maar alles weer omhoog en goud dus ook. Nu zou je met goud juist een negatieve correlatie verwachten. Immers bij paniek in aandelen zou je kunnen vluchten in goud. Dus als aandelen omhoog gaan, goud juist omlaag zou gaan.

Goud ging omhoog en staat tegen een weerstand aan te hikken. Als de koers verder doorgaat omhoog, krijgen we door het doorbreken van de weerstand weer een versnelling omhoog.

Grafiek goudprijs

 

Het weer was dit weekend nog bijzonder mooi en iedereen is dan nog vrolijk en optimistisch. Maar niet iedereen is optimist. Opvallend was dat de Bank voor Internationale betalingen (BIS) de afgelopen week waarschuwde dat de hoge beurskoersen de huidige markt risico’s verhullen.

Ook binnen de ECB zijn er steeds meer stemmen dat het allemaal een beetje te veel is, dat gestimuleer. Zo stond er dit weekend een interview met Jurgen Stark in het FD over het beleid van Draghi en hij gaf aan dat het niet aan de ECB is om de eurozone te redden.

De optimisten hebben voorlopig de overhand en critici worden even genegeerd. Maar voor je het weet is het herfst.

De beurzen gingen van een verkoopsignaal van Draghi van de week ervoor, naar een koopsignaal na de Fed-beslissing. Ook de Bank van Japan blijft doorgaan met van belastinggeld aandelen te kopen in de markt dus iedereen blij en lekker meedoen, toch?

De pullback naar de Twindicatorlijn werd dus een sprong erdoorheen en dus werd een mooi extra shortmoment ineens een longmoment. Maar toch durf ik nog niet te kopen. De Eurostoxx is er nog niet overtuigend doorheen en de bewegelijkheid is er nog steeds.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Zou u aandelen willen hebben wetende dat Trump president van de Verenigde Staten wordt? Of een presidentsdame die ook niet heel geliefd is bij het grote publiek? Kortom onzekerheid over de Verenigde Staten de komende tijd en beleggers houden niet van onzekerheid.

En als we dan beseffen dat we op een all time high staan in de Amerikaanse indices. Is dit geen goede reden om even naar de zijlijn te gaan of daar even te blijven? In ieder geval gaan we de komende tijd meer duidelijkheid krijgen over de gekte van de ene kandidaat en gezondheid van de andere.

Deze week (maandagavond) hebben we het eerste debat tussen de titanen. Dit gaat effect hebben op de beurs. Apart is het dan ook te zien dat de S&P 500 een nipt koopsignaal heeft in de Twindicator. Maar in de EB-indicator hebben we nog een short.

U weet de EB-indicator moet een bevestiging geven alvorens ik echt geloof in een Twindicator, zeker gedurende een min of meer zijwaarts patroon. Ook de Dow Jones heeft in de EB-indicator nog geen koopsignaal.

Grafiek EB-indicator S&P 500 Index

 

En de Twindicator heeft op de Dow Jones Industrial Index nog een short.

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook in de Duitse DAX hebben we nog geen officiële koop in de EB-Indicator. Tuurlijk als de koers zo blijft liggen komt het vanzelf. Maar als de DAX terugvalt komt het ineens niet.

Grafiek EB-indicator DAX Index

 

Vorige week hadden we in de rente ook een beweging omlaag maar in de Twindicator op de bunds hebben we nog geen koopsignaal. Nu zijn er mensen die terrecht zeggen: "Cees (of Frank), de val in de futures komt door een expiratie oftewel een sprong naar het volgende contract van september naar december.”

En ja dat klopt en dat leer ik iedereen tijdens mijn cursussen. Maar dat neemt niet weg dat de hele wereld er wel op handelt en het is niet iets wat alleen deze keer speelde; dit soort effecten zijn er al zolang ik naar grafieken kijk.

Grafiek Duitse bundfutures

 

Twitter mijn lieveling, kreeg ineens interesse van een grote partij... En ja, I told you so. Ik denk dat er meer potentie in zit. Het Downside risk (neerwaarts risico) is beperkt dus het is een gokje waard omhoog.

Grafiek aandeel Twitter

 

Deutsche Bank is nog steeds aan het bungelen. Opvallend is dat politici net doen alsof ze het niet gaan redden. Maar dat zou een nog grotere schok dan zakenbank Lehman Brothers betekenen en als ze Italiaanse banken redden dan moeten we zeker Duitse banken redden.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

ING ineens weer een koopsignaal en het is sowieso raar dat de banken nu ineens weer gevraagd zijn...

Grafiek aandeel ING

 

Amazon is ook shortsignalen vergeten en weer op naar nieuwe hoogtepunten.

Grafiek aandeel Amazon

 

Een opvallend signaal in Yelp dat niet door de Twindicator heen wist te breken en terugviel en dus een verkoopsignaal geeft.

Grafiek aandeel Yelp

 

De Japanners zitten nog op een short en kunnen bij een hogere beurs ook ineens weer een signaal krijgen omhoog. Kortom deze week wordt pas echt belangrijk voor de trend.

Grafiek Nikkei Index

 

Remember het is al weer einde september. De VIX is weer teruggevallen naar rond de 12, maar met zo veel onzekerheid voor de deur zou ik gewoon premie (lees calls en nog liever puts) kopen voor een gokje. Waarschijnlijk weten we volgende week meer.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 26 september 2016 10:14
    Merkel heeft al een reactie gegeven. Ze gaan niet ingrijpen bij Deutsche Bank. Het signaal voor shorters. Eerst moeten de huidige aandeelhouders bloeden. Uiteindelijk kunnen ze niet anders dan ingrijpen. Deutsche Bank moet gewoon nu een aandelenemissie aankondigen.. Hoe langer ze achten, hoe meer a la Imtech. Dat wil je niet. Nu staat de koers nog rond de 10.50. Gewoon doen. Als je een emissie gaat doen op de 9 hoog, of 9 laag, dan wordt het alleen maar meer dramatischer.
  2. [verwijderd] 26 september 2016 10:29
    "met zo veel onzekerheid voor de deur zou ik gewoon premie (lees calls en nog liever puts) kopen voor een gokje", aldus Cees (of Frank), die hier dus in een interne discussie is verwikkeld. Als het niet goed gaat kan Cees Frank de schuld geven en andersom Frank versus Cees. Voer voor psychologen?
  3. forum rang 6 ttroo 27 september 2016 12:04
    Zo'n dag als vandaag is nodig voor de shorters. De impact van de beursdag van gisteren was marginaal. Die was er wel, maar de shorters hebben gewoon nog een goede rode dag nodig. Europa doet duidelijk een stuiver in het zakje. Nu Amerika nog. Die doet dat nog niet kijkend naar de futures. Het Hilary effect was wel heel kort. Nu al een kater? Je zou toch zeggen dat Hilary niet zo geweldig is voor de beurzen. Flink hoger belastingen voor de rijken, de biotech industrie wilt ze flink aanpakken, maar ja Trump is niet de beste kandidaat, maar wel de poplairste Republikeinse kandidaat. Op zich vind ik dat eigenlijk best goed. Een keertje iemand anders dan de gevestigde orde, die gewoon maar doorgaat met het instandhouden van elkaar. Niettemin interesseren me beide kandidaten nul punt nul, maar ze hebben impact op de beurzen en bedrijven, dus moet ik me wel een klein beetje inverdiepen. Deutsche Bank gaat richting de 9.99. Ze doen nu 10.23. Er is nog steeds weinig paniek, terwijl ze aardig onder druk blijven. Kan je nagaan ze deden vanochtend zelfs 10.70 en een paar dagen geleden volgens mij zelfs 11.70. Laten we maar hopen dat er toen geen Nederlandse pensioenfonds(en) aan het kopen was op die hogere koersen! Deutsche Bank, op weg naar de 9.99. Ik zag dat de huidige beurswaarde iets met $18 miljard was. Nog ff een paar boetes en boem er is geen enterprise value meer van over. Ooit was het een topper, maar we weten nu waarom het ooit een topper was! 10.21 nu. We gaan het zien of ze vandaag de 9.99 gaan halen.
  4. forum rang 6 ttroo 27 september 2016 15:57
    Deutsche Bank laagste koers was 10.19. Inmiddels laten ze gewoon groene koersen zien. Europa begint zelfs te herstellen. Amerika staat in het groen, met de Nasdaq als voorbeeld. Die laten zien hoe het moet. Het wordt weer een interessante dag vandaag. Per saldo lijkt er allemaal niet heel veel te gebeuren. Dan winnen de shorters. Dan weer de long ones. Je leest veel volatiliteit althans dat verwachten ze de komende dagen/weken, maar ik zie het tot nu weinig terug. Een uitzondering hierop was gisteren.
  5. Maan Arkenbosch 27 september 2016 17:34
    Het is een gok beurs in optima-forma. Het RENZI referendum staat voor de deur, daarna de Trumpfiator? , vervolgens de president verkiezing in Oostenrijk, de verkiezingen voor het parlement in Spanje en volgend jaar komt 17 maart bij ons aan de beurt.Ondertussen gaat de december rente ook meespelen. Het is opvallend dat China en de BoJ fors V.S. obligaties aan het lozen zijn. Dus de langlopende rente moet toch gaan stijgen.Tel daarbij de 3e kwartaal cijfers met de magere marges en het beeld is helder. Draghi ziet het ook niet meer zitten met de Italiaanse, Griekse en Portugese banken. Deutsche Bank is een apart geval en kan een startschot voor verdere bank-koersen erosie worden. Hopelijk worden de spaarders en pensioenfondsen niet zenuwachtig. Want 0,3% rente, 2,9 tot 5,5% vermogens woekerrente heffing tegen 30% en dan nog het risico van een bail-in voor spaarders kon wel eens een spurt naar het loket worden. Goud gaat uitbreken!! Iemand die nu nog voor zijn pensioen gaat sparen is niet goed wijs. De politiek propagandeert dat wel, maar dat is omdat zij dan naar hartenlus kunnen gaan graaien. Voorlopig zijn shorts het devies!!!!!!!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links