Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toeval of niet?

Verkoopsignalen in Amerikaanse indices (en in de AEX)

Ik heb enorm veel respect gekregen voor mensen die ergens voor staan, bijvoorbeeld voor hun land of vooreen bedrijf. Ze krijgen vaak grote bakken shit over zich heen.

Als ik zie wat ik al over me heen krijg (onder andere wat er van tijd tot tijd onder mijn columns staat, of waar mensen mij op internet van betichten) dan krijg ik een beetje een idee wat Hillary en Donald over zich heen krijgen.

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is blijkbaar alles geoorloofd en daarna is in de politiek ook alles geoorloofd. Nu verdienen ze na hun presidentschap natuurlijk leuk geld met bijvoorbeeld presentaties en boeken, maar is dat het allemaal waard? Het circus is in volle gang en duurt tot 8 november.

Geen Van Dongen for president

Als ik zie hoe ze met elkaar omgaan en hoe er wordt gelogen en bedrogen, weet ik dat het niets voor mij is om de politiek in te gaan. Wat veel Nederlanders overigs niet weten over de Amerikaanse verkiezingen is dat er ook andere partijen dan Democraten en Republikeinen mee doen in de Verenigde Staten.

Deze andere partij(en) kunnen bepalend gaan worden of we een eerste vrouwelijke president krijgen of we iemand krijgen die de presidentsverkiezingen gekocht heeft. Ondanks dat de verkiezingsstrijd een belangrijk item voor de beurzen is en gaat worden, besteden de Europese media alleen aandacht aan de twee groten.

Maar vorige keer hadden we de Teaparty en nu hebben we Gary Johnson en Jill Stein die ook percentages weg kunnen knabbelen van de grote partijen. Zo kan er best iets heel bijzonders gebeuren.

De andere kandidaten

Een winnende Trump kan mogelijk leiden tot een dump van bijvoorbeeld buitenlandse investeerders. Maar ook Clinton kan in de biotech- en farmacie- maar ook in de bankensector best voor beweging gaan zorgen.

De stemmen die niet naar de twee grote partijen gaan, zijn volgens mij bepalend. Maar in de media horen we niets over de andere onafhankelijke kandidaten, ook op Wikipedia is er een witte informatievlek.

U kunt dan ook twijfelen of er echt meer zijn, maar in de Verenigde Staten kunt u meer over alle kandidaten te weten komen. Aangezien de Amerikaanse verkiezingen nog wel even voor beweging zullen zorgen ga ik snel naar de huidige markt en begin even in Duitsland bij de DAX.

In de DAX hebben we verkoopsignalen en aangezien ook niemand het hier over heeft, begin ik me echt zorgen te maken.

Grafiek twindicator DAX Index

 

In de Amsterdamse AEX hebben we na eerst een poging tot uitbraak al langer verkoopsignalen en ook hier blijft iedereen ondanks de mislukking omhoog goed gemutst.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De EB-indicator heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Maar iedereen heeft reeds zo veel signalen gehad in de zijwaartse trend dat niemand zich echt druk maakt.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De Amerikaanse Nasdaq is heel mooi bezig geweest met een pullback naar de Twindicator-lijn toe. Als het nu weer omlaag gaat, hebben we een heel duidelijk signaal.

Grafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

De weekgrafiek van de Nasdaq geeft ook de volatiliteit aan. Een beweging van ruwweg duizend punten in nog geen jaar is niet niks. Op een index van 5000 is dat 20%.

Langetermijngrafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

Als ik naar de maandgrafiek van de Nasdaq kijk, zie ik hoe we voorafgaand aan de grote klap van de dotcom-bubbel ook eerst een volatiliele periode hadden.

Maandgrafiek Amerikaanse Nasdaq Composite

 

De Dow Jones heeft ook een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

Grafiek Amerikaanse Dow Jones Index

 

Nog even ter bevestiging de S&P 500 heeft net als de andere Amerikaanse indices een verkoopsignaal.

Grafiek Amerikaanse S&P 500

 

Nu is dit vooral gevaarlijk omdat de centale banken een beetje hun grip aan het kwijt raken zijn en de rente oploopt. Zie bijvoorbeeld de bundfuture (tienjaars rente) die behoorlijk is teruggevallen.

Grafiek Duitse bundfuture

 

Ook de vijf- (bobl) en tweejarige (schatz) rente zijn opgelopen. Ik vind dit heel opvallend.

Ander opvallend nieuws

Apple had ineens weer rijen voor de deur na de introductie van de nieuwste telefoon. Ik kocht mijn nieuwste model gewoon via internet maar de Apple-gebruikers gaan steeds voor de deur staan bij de winkels?

Het sentiment rond Apple was zo goed dat ik vorige week even long zat maar vrijdag ben ik voor mijn fund al weer glad gegaan. Want die claims gaan echt niet weg. Zo kreeg Apple ook een claim van 118 miljoen dollar van de Japanners voor verzwegen winsten.

Technisch hebben we een longsignaal maar beter had u eerder kunnen kopen bijvoorbeeld woensdag.

Grafiek aandeel Apple

 

In mijn laatste webinar (woensdag) waarschuwde ik voor de banken in het algemeen. Zo is de bankenindex in Europa ook weer een verkoop geworden.

Grafiek Amerikaanse bankenindex

 

Banken short?

ABN Amro heeft als bijnaam bij traders: Banken. En ABN lijkt door de Twindicator-lijn heen te zakken en dan krijgen we een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel ABN Amro

 

Deutsche Bank zei nee tegen een schikkingsclaim met de Amerikanen en ging pardoes omlaag. Dat verbaast het me dat de Amerikanen met hun claimcultuur zo gemakkelijk steeds straffen uit kunnen delen aan Europese bedrijven en zo hun schatkist kunnen vullen met mega-bedragen.

In Deutsche Bank kregen we door de daling weer een shortsignaal.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Wat me al een tijdje opvalt is dat juist veel defensieve aandelen ook zwaar onder druk staan. Nu kan het zo zijn dat door de oplopende rente er angst ontstaat over hoogdividend- en defensieve aandelen maar ik zou toch eerst de extreem dure IT- en FANG-aandelen weg doen.

Maar de markt denkt anders dan ik en dus heeft bijvoorbeeld Coca-Cola een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Coka-Cola

 

Amazon hikt nog steeds tegen een signaal aan maar heeft officieel nog geen signaal gegeven. Ik zit wel al zakelijk short in dit aandeel.

Grafiek aandeel Amazon

 

Een aandeel waar ik long in zit, First Solar, blijft maar dalen. Nu blijf ik ook nog steeds positief over dit aandeel en dus wil ik ze niet weg doen. Ik verkoop een decembercall om mijn aankoopprijs omlaag te brengen.

Door de mega-beweging kun je veel premie krijgen. December lijkt ver weg maar voor u het weet is het weer kerst.

Grafiek aandeel First Solar

 

Adidas heeft een mooi verkoopsignaal gegeven. Dus een gokje met een turbo-short kan best leuk zijn. Ook de andere sportmerken als Nike hebben verkoopsignalen. Voor het actief offensief-fonds heb ik ook shortposities in deze aandelen.

Grafiek aandeel Adidas

 

Ik ben dus uitgesproken negatief over de markten en mijn eerdere twijfels worden bevestigd.

NB. Het is Prinsjesdag deze week en het is wel heel toevallig dat het net beter gaat met onze economie, wat mooi getimed zo vlak voor Prinsjesdag. Zouden de Amerikanen dat ook zo doen? Wat gebeurt er dan na de verkiezingen?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 19 september 2016 09:37
    Ha Cees. Bedankt voor je stukje. Ik ben deze week positief. Indici lijken uit te bodemen en (tijdelijk) omhoog te gaan. Dit geldt ook voor de grondstoffen. Vanochtend schoten ze uit de startblokken! De VIX is op de weg terug. Kortom de basis is gelegd voor groene koersen. Zelf let ik wel op de koers van Deutsche Bank. Ze staan nu op 11.86. Er kan en moet nog een paar procenten er vanaf voordat het zeer interessant gaat worden voor shorters. Mogelijk dan een flinke daling. Voorlopig doen ze rood op een ultra happy beurs. Eng.
  2. [verwijderd] 19 september 2016 09:52
    Bij aantreden van een regering is het motto bezuinig om daarna te hopen dat men kan cashen tegen het einde vd regeer periode: it is the economy, stupid. Helaas, er is immigratie en er zijn ethnische conflicten borrelend onder de oppervlakte. Wat betreft H. Clinton wordt het gerucht steeds duidelijker dat zij weleens Parkinson zou kunnen hebben en dat is iets wat je niet wilt tegenkomen bij een president. Zelf ben ik benieuwd naar de voedselprijzen, het is hier weliswaar goedkoop in vergelijk met omringende landen maar er zijn oogsten voor het merendeel mislukt, wereldwijd. De notenbranche weet daar alles van, begint peperduur te worden. Stijgende voedselprijzen, lage inflatie en dat is een aardige mix voor sociale onrust. Effect op aandelenkoersen?
  3. Met Effekt 19 september 2016 12:19
    "Als ik naar de maandgrafiek van de Nasdaq kijk, zie ik hoe we voorafgaand aan de grote klap van de dotcom-bubbel ook eerst een volatiliele periode hadden."

    Verschil met toen is dat nu de tech bedrijven wel winst maken en zelfs bulken van het geld (veel hebben nul schulden). Toen hadden de dotcoms alleen page-views maar geen winst.
    Ik zit overweigth in de US en met name Nasdaq want daar is er groei.
    Na alle doom & gloom verhalen over Apple is het in de werkelijkheid toch geen kommer en kwel. Gelukkig had ik Apple al tijdig gekocht.

    Ik snap ook niet dat First Solar een long zou zijn en Adidas een short (of moet ik de grafieken verticaal gespiegeld bekijken?). Adidas geeft geen verkoopsignaal, er zijn gewoon winstnemingen na de mooie stijging om een gedeelte van die winst te realiseren.
  4. [verwijderd] 19 september 2016 13:56
    Van Dongen heeft veel respect voor mensen die ergens voor staan, bijvoorbeeld voor hun land of voor een bedrijf.
    Ja ik zelf ook maar dan denk ik meer aan militairen in buitenland of de oprichter Del Prado van ASMI
    En die krijgen alleen maar applaus.
    Dus dat zegt al genoeg.

    Van Dongen in de politiek!
    Het was indertijd een zeer goede kunstschilder maar deze van Dongen is meer een Maskramer of te wel een man die geld verdiend met alles en nog wat.
    En dan nu in de politiek!
    Hij zegt het zelf al je moet kunnen liegen en bedriegen om in de politiek te kunnen gaan.
    Als van Dongen in de politiek gaat hebben we er per direct een nieuwe Jos van Rey bij.

  5. [verwijderd] 20 september 2016 05:46
    Clinton body count...Joe Montana- Shaw Lucas-John Jones-Michael Hastings-John Ashe enz..
    Hillery weet...
    Je zou die toch als president hebben. Waarom promoot Eu-Brussel Clinton

    Hitlist Clinton
    o.a. www.whatreallyhappened.com/RANCHO/POL...

    Hillery goed voor de beurs en dus Trump slecht....als je dat gelooft krijg je van mij een nieuwe fiets.
  6. wwilliamss 20 september 2016 06:45
    quote:

    fritscrach schreef op 19 september 2016 11:47:

    Gewaardeerde Cees, stop nou eens met die politieke voorkeurcolumns. Dan moet je naar een andere site toe.
    Ik wil twindicators en shorters. Dat is waar je goed in bent. Focus.
    Beste Fritskrach.
    Kan je me uitleggen,wat een Twindicator is??
  7. forum rang 6 ttroo 20 september 2016 10:39
    Deutsche Bank staat op dit moment als Strong Sell. Kijken of ze nog een hele grote konijn uit de Duitse Hoed kunnen toveren. Zo niet, dan gaat het heel leuk worden. Die rente verhoging, wel of niet in Amerika wordt dan een peuleschilletje vergeleken met wat de Deutsche Bank naar beneden kan gaan sleuren.
  8. Maan Arkenbosch 25 september 2016 19:54
    De hebzucht zegeviert, ook al zijn de KW verhoudingen nog zo hoog.Thans zijn de Centrale Banken aan het eind van hun latijn en willen de zwarte piet aan de politiek geven. Waar zit nu feitelijk de lont van het Kruidvat?? Dat zijn de de BANKEN!! Draghi/ECB/E.U. heeft het al stiekem gesteld! ER ZIJN TEVEEL BANKEN! Ja er zijn te veel banken met oninbare schulden op hun balans.De oplossing? Gewoon failliet laten gaan. Maar dan rent iedereen naar het loket om zijn geld in zijn pas gekochte brandkast te doen. Dus niets consumeren, maar de Draghi miljarden gewoon opzuigen. Dan wordt het geld schaars, dus rente verhogingen. Maar dat kan niet, want dan stort de economie in en knallen de obligaties, aandelen, onroerend goed etc. omlaag. En wat gebeurt er met de E.U. richtlijn, wanneer andere (gezonde) E.U.banken moeten instaan voor de onbetaalbare schuldenberg van insolvabele (Italiaanse,Griekse,Portugese,Spaanse etc) banken? Een complete financiële chaos is de uitkomst, waarbij restricties komen t.a.v. het spaargeld. De ECB kan niet honderden miljarden €. drukken om zo de geloofwaardigheid te herstellen. Komt er dan een nieuwe €? Hoe zit het dan met de kleine spaarder en de pensioenfondsen? Eens moet de rekening vereffend worden en degenen (politiek) welke deze bubbels veroorzaakt hebben blijven buiten schot. Vanaf eind vorig jaar heb ik gesteld GOUD/ZILVER/EDELMETALEN is het devies.En dat blijft zo!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links