Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op omkeersignalen

Waar bodemt de AEX?

Ondanks de eerste tekenen van bodemvorming en mijn verwachting dat de bodem gezet kon zijn, werd de neerwaartse weg gisteren weer vervolgd. De opening met een opwaartse gap leek in eerste instantie voor een island reversal-bodempatroon te zorgen.

Toch wist de AEX de eerdere neerwaarts gap tot aan de 451,55 niet te sluiten en bleek het 50-daags gemiddelde te sterk te zijn om te doorbreken. Momenteel staat er nog een deel van de eerdere neerwaartse gap open, tussen de 450,15 en 451,55.

Er is nog steeds sprake van een mini-correctie een tegenreactie van 3 tot 5%. De daling vanaf de recente hogere jaartop bij 466,15 bedraagt nu ongeveer 5% en is daarmee de bovenkant van een mini-correctie genaderd.

Rechte lijn

Als we overigens kijken naar de neerwaartse beweging tot op heden dan heeft die in een (voor mij) onverwachte en rechte lijn plaatsgevonden. Er is dus nog geen dalende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld te zien.

Deze neerwaartse beweging is de grootste daling sinds de zogenoemde Brexit-correctie die in juni plaatsvond. Destijds vormde de AEX een belangrijke hogere middellangetermijnbodem bij de 410 punten.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse doorbraak

Met de neerwaartse doorbraak van de zone 445 tot 446 is een tweede verzwakking opgetreden in het zeerkortetermijnbeeld. In deze zone lagen de bodems van medio vorige maand maar ook het 38,2%-fiboniveau van de gehele opgaande beweging tussen de junibodem bij 410 en de recente jaartop van 466,15.

Opvallend is daarbij wel dat de AEX een van de weinige indices is die zijn bodem van deze week gisteren verder verlaagde. Indices als de DAX, S&P 500 en de Stoxx Europe bleven hier nog (ruim) boven.

De kans blijft dus aanwezig dat deze buitenlandse indices verder zijn in hun ontwikkeling van een bodem in het kortetermijnbeeld. De AEX zou in dat scenario bezig kunnen zijn met een valse vervolgdoorbraak onder de zone 445 tot 446.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ruimte tot 436,50

Met deze nieuwe verslechtering is er in principe meer neerwaartse ruimte vrijgemaakt in het kortetermijnbeeld onder de 445 tot 446.

De bodem van deze terugval werd gisteren ook verder verlaagd naar een niveau van 442,35. Hiermee is de neerwaartse ruimte naar de volgende belangrijke steunzone bij 436,50 tot 438 beperkt. Hier liggen:

  • de bodem van begin augustus
  • het 200-daags gemiddelde
  • het 50%-Fibonacci-retracementniveau tussen de 410 en 466

Het doorbreken gisteren van het 38,2%-fiboniveau zorgt ervoor dat de zeer krachtige opgaande beweging enigszins getemperd wordt en het langer zal duren voordat de volgende opwaartse doelen worden bereikt.

Overshoot of niet?

Nog steeds zijn de opgaande trends intact en verwacht ik een beweging in de komende tijd naar de novembertop van 475. Ook de afgeronde bodempatronen die in de afgelopen maanden werd gevormd zijn nog steeds intact. Het betreft hier:

  • een geactiveerd omgekeerd hoofd-schouderpatroon
  • een stijgende driehoek

Beide hebben voor de komende zes maanden een te berekenen koersdoel van ongeveer 510. We moeten voor de komende paar dagen dus bezien of de AEX zijn weg vervolgd richting de zone 436,50 tot 438, of dat er sprake was van een valse doorbraak gisteren, een overshoot.

Draai van de markt

 

Vooral als we kijken naar de bewegingen in andere indices blijft dit een reële mogelijkheid. Steun ligt vandaag bij 442,35 en de zone 436,50 tot 438. Een slotkoers boven de zone 445 tot 446 zou kunnen betekenen dat de doorbraak van gisteren weer wordt opgeheven en het een valse vervolgdoorbraak betrof.

De volgende weerstand is de nog openstaande gap tussen 450,15 en 451,55. Een sluiting van deze gap zou een duidelijke verbetering betekenen in het zeerkortetermijnbeeld. We moeten daarbij alert zijn op de vorming van bodempatronen in de komende dagen.

Ik acht de kans groot dat deze neerwaartse beweging op zijn laatste benen loopt en een draai in de markt aanstaande is waarna de opwaartse weg richting in eerste instantie de recent verhoogd jaartop weer kan worden ingeslagen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

458 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 14 september 2016 08:57
    quote:

    Reigâh schreef op 14 september 2016 08:54:

    Vandaag herhaling mooi weer, de mussen vallen deze keer niet dood van het dak, ze smelten gewoon.

    Ze smelten de mussen! :-)

    En daar zit ik dan in een kantoortje in een oud pand, zonder airco... Wordt afzien...

    Iedereen weer een mooie dag gewenst!
  2. [verwijderd] 14 september 2016 09:11
    quote:

    Henri-2016-Nog-1-Kans schreef op 14 september 2016 09:06:

    [...]

    Bij jou is het al wat later Fred, maar hier is het nog wel erg vroeg voor zo'n KEIHARDE PORNO plaat... :-))
    heb er al weer een halve dag opzitten. gedoe met voorhoofdsholte ontsteking..chronisch.. heb nu soort spray waar ik van moet niezen...en dat continu..gedoe..het weer wordt ook wat koeler... helaas..
  3. [verwijderd] 14 september 2016 09:11
    quote:

    ONN schreef op 14 september 2016 08:38:

    [...]
    En, ben je nog aangehouden ? :)

    Jij bent ook niet een klein beetje in de war hè ?
    waarom zou ik in de war zijn... jog bijna elke avond. nu weer eens door de bossen. moet dat goddelijke lichaam van mij in orde houden :)

    aangehouden worden door wie? een hert?
458 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links