Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro wil ING achterna

ABN Amro wil ING achterna

Ik had eerst 'ABN Amro is te duur' boven het artikel staan, maar dat kan natuurlijk verwarrend overkomen. Ik vind het aandeel helemaal niet te duur. De bank vindt zichzelf wél te duur. ABN Amro vecht al jaren tegen een te hoge kostenstructuur.

Toen ik, in een vorig leven, nog in de Amsterdamse Jordaan woonde en met enige regelmaat op het bijkantoor van ABN Amro aan de Haarlemmerstraat kwam, viel mij al op dat daar meer personeel dan klanten rondliep.

200 miljoen besparingen 

De 200 miljoen euro aan kostenbesparingen die Zalm bij de halfjaarcijfers aankondigde is dit weekend officieel gepresenteerd aan vakbonden en achterban.

Het kostenbesparingsproject heeft de titel Project Simplify meegekregen. Volgens ABN, in haar Paraplu Adviesaanvraag (via de NOS-site), staat door de lage rente en de hoge regelgevingskosten het verdienmodel van de bank onder druk.

De bank wil wendbaarder worden en ruimte vrijmaken om te kunnen investeren in nieuwe producten en diensten. In andere woorden: verder investeren om te groeien buiten Nederland, en anderzijds zich de opkomst van de vermeende Fintechrevolutie van het lijf te houden. 

ING is lichtend voorbeeld

Het is een publiek geheim dat zowel ABN Amro als Rabobank met argusogen kijken naar de ontwikkeling die ING heeft doorgemaakt. ING heeft als eerste Nederlandse bank de koe bij de horens gevat en de organisatie tot een internetbank omgeturnd.

ING is daarmee het lichtend pad voor ABN en Rabo. Rabobank heeft onlangs al een groot reorganisatieplan aangekondigd omdat de winstgevendheid daar ook onder zware druk staat. Laten we eens kijken naar de cost-income ratio's van de drie nationale grootbanken: 

Hier ziet u de kostenstructuur van de ING. In het tweede kwartaal zijn de kosten fors omlaag gegaan. De relatief hoge kosten in het eerste kwartaal van dit jaar, en het vierde kwartaal van vorig jaar komt doordat de extra kosten aan bankbelastingen in die kwartalen zijn verantwoord. In het tweede kwartaal zit ING dus onder de 50%. 

Dan kijken we even naar de Rabobank. Daar is het geen feest, dat ziet u wel aan de doelstellingen ten opzichte van de huidige kostenstructuur. Rabo mikt op een gemiddelde cost/income ratio van 53-54% en zit momenteel op 77,9%. 

  

 

Die lijkt schrikbarend hoog, maar daar zit wel een praatje bij. Rabo stopte hier de extra kosten voor de derivatenafwikkeling in van 514 miljoen euro, en aan de inkomstenkant viel de post 'Other income' een klein beetje tegen.

Wat heet, door, zoals de bank het noemt, volatile fair value items (the results on hedge accounting and structured notes) kwam er een klein miljardje minder binnen.  

 

Kan gebeuren natuurlijk. Laten we de Rabobank verder met rust, want die zijn, tot hun eigen grote opluchting denk ik, niet beursgenoteerd. Overigens doen de certificaatjes van de bank het prima, met een rendement van nu nog 5,7%.  

Terug naar ABN Amro. De bank doet dus opnieuw een poging de kosten omlaag te krijgen. Voordat het zover is, zal er nog wel wat water door de Maas stromen, want de vakbonden, ondernemingsraad etc. doen eerst nog een duit uit in het zakje.

Wel sportief van Gerrit Zalm dat hij zijn eigen vertrek niet gelijktijdig aankondigt met het ontslag van de 1375 medewerkers, maar netjes een dag wacht. 

De zoektocht naar een opvolger is nu officieel van start. Mocht er niemand geschikt bevonden worden, zou Gerrit's zus Priscilla misschien de kar een jaartje kunnen trekken. 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 september 2016 19:11

    Nico op zich zie het ABN AMRO-probleem. Wat ik echter wat mis en de geldt naar mijn idee voor meer Nederlandse bedrijven, is het de andere kant uit denken bij relatief hoge kosten ten opzichte van de inkomsten en dat is dus niet alleen maar wat snijden en gewoon meer inkomsten creëren door nieuwe zaken aan te pakken.

    Is internetbankje worden nu echt de enige mogelijkheid voor de ABN AMRO? Hebben ze daar geen goedbetaalde hoogopleide medewerkers die wat anders weten te bedenken?

    Groet, Jonas
  2. erjee-ff 13 september 2016 20:14
    Jonas,
    De truuk is voor de bank om eerder Google te worden dan dat Google de bank kan worden... ;-) (vrij naar NetFlix).

    Er is een scheiding te maken naar business line, en voor wat betreft retail bankieren geldt inderdaad dat meer en meer het internet bankier model het leidende model zal worden. Bankieren is steeds meer iets wat vanuit een app gebeurt, en inmiddels wordt dat gaandeweg uitgebreid naar het aanbieden van meer producten en diensten online. Maar u heeft niet ieder jaar een nieuwe hypotheek nodig, beleggen kunt u ook bij een andere broker, en die verzekering kunt u inmiddels ook prima zelf online afsluiten. Daarmee heb je het voor retail klanten wel gehad. Voor wat betreft levens- en pensioenproducten geldt dat het vertrouwen in banken nou niet heel groot is...

    Dan is er privaat bankieren, voor (veel)vermogenden. Daar is goed geld te verdienen, maar de hoge kosten, zowel in personeel als in compliance, vereisen wel schaalgrootte.

    Dan is er bankieren voor bedrijven. Leningen, hypotheken, financieringsvormen, je kunt het zo gek niet bedenken of de bank kan je er bij helpen. Helaas, ook dit brengt hoge kosten met zich mee, vanwege maatwerk en compliance. Ook hier zal uiteindelijk schaalgrootte de doorslag gaan geven.

    Dan zijn er nog de fintech-startups (al hebben die op dit moment nog geen hele serieuze happen uit de winsten van banken genomen), maar het is wel duidelijk dat dit een behoorlijke impact zou kunnen gaan hebben. ING heeft al becijferd dat het ze tot 30% omzet kan gaan kosten. En inmiddels weten zeker MKB-bedrijven en startups de vermogende particulier en andere alternatieve financieringsvormen steeds beter te vinden. Ook hier geholpen door handige online marktplaatsen.
  3. [verwijderd] 13 september 2016 21:17

    Erjee je noemt wat andere mogelijkheden. Beetje teveel over dat private vermogensbeheer. Nergens voor nodig. Gewoon stel 300.000 spaarders met E 300.000 tikt ook al goed aan en die zet je dus dan wat slim weg.

    Voorts overname Alex en inrichting optuigen met toppers voor ondernemersfinanciering en begeleiding bij export. Er moet eigenlijk nog meer te bedenken zijn, maar dat moeten ze bij de ABN AMRO zelf doen en hebben ze niet de mensen ervoor dan moeten ze die dus aannemen en de huidige impotente prutsers die niets kunnen bedenken eruit gooien.

    Groet, Jonas
  4. Da Freeze 13 september 2016 21:18
    Lees eens het boek De Prooi en daaruit blijkt dat ABN sinds de fusie met AMRO de cost/income ratio nooit onder de 65% heeft gekregen. Ik zie dit ook in mijn eigen bedrijf (>4000 medewerkers). De directie wil alleen maar besparen op personeelskosten, terwijl daar al niet meer in te snijden valt. Maar qua automatisering werken we nog in de jaren 90.
  5. [verwijderd] 13 september 2016 21:48
    Da Freeze dat boek heb ik uiteraard gelezen. Ik heb hier ook gemeld dat ik die spaghettistrategie van Groenink en maten weinig doordacht vond.

    Wat ik hierboven een beetje heb trachten te verduidelijken dat ik niet zo een bewondering heb voor zgn stoere snijders. Vroegen headhunters mij ook wel: zo van hoeveel mensen heeft U ontslagen?

    Ik lachte ze gewoon uit met: betere vraag lijkt me hoeveel ontslagen heeft u door uw eigen voorstellen met nieuwe mogelijke aanpak voorkomen of in aanzet gecreërd?

    Groet, Jonas
  6. [verwijderd] 13 september 2016 22:19
    quote:

    jonas schreef op 13 september 2016 21:17:

    Erjee je noemt wat andere mogelijkheden. Beetje teveel over dat private vermogensbeheer. Nergens voor nodig. Gewoon stel 300.000 spaarders met E 300.000 tikt ook al goed aan en die zet je dus dan wat slim weg.

    Voorts overname Alex en inrichting optuigen met toppers voor ondernemersfinanciering en begeleiding bij export. Er moet eigenlijk nog meer te bedenken zijn, maar dat moeten ze bij de ABN AMRO zelf doen en hebben ze niet de mensen ervoor dan moeten ze die dus aannemen en de huidige impotente prutsers die niets kunnen bedenken eruit gooien.

    Groet, Jonas
    Nope, ben zo'n vermogende spaarder en kies ervoor om beleggings-strategische redenen een hoge cash-positie aan te houden. Het interesseert mij geen ene piep hoe een bank draait, behalve voor de core-business van mijn beleggingen. De rest is goed voor het garantiestelsel en zijn een parkeergarage voor een ton. Zie het als een spin in het web... alleen de centrale bank telt (lol, die metafoor)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links