Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vreemde zaken

Officiële verkoopsignalen in veel indices en aandelen.

We leven al een tijd in een bizarre wereld waar je moet betalen om je geld uit te lenen terwijl de overheden meer schuld hebben dan ooit en waar niet de vrije markt maar de centrale banken de markten bepalen. Waarschijnlijk heeft het een met het ander te maken.

Immers als de rente hoog zou zijn, zouden vele landen hun rente op hun schulden niet eens kunnen betalen of kunnen herfinancieren. Maar nu de rente nog laag is gaat het sprookje van landen en bedrijven gewoon nog even door.

Als het uiteindelijk helemaal mis gaat zullen de economen, analisten en de andere experts zeggen dat ze het allemaal niet begrepen en dat het allemaal totaal onvoorspelbaar was. Ook eerdere crisissen waren zogenaamd ook totaal onvoorspelbaar. Toch voorspelde ik de Azië-, dotcom- en de kredietcrisis.

Weersvoorspelling

Ja, natuurlijk heb ik ook wel eens gewaarschuwd voor een crisis die niet kwam. Maar toen wisten de centrale banken met extreme maatregelen de boel te redden en ons langs de afgrond te leiden.

Wat mij betreft waren dat prima tijdstippen om niet belegd te zijn, het rendement was het risico niet waard. Nu ga ik niet zeggen dat het allemaal briljant is wat ik voorspeld heb, want ik zie het als een weersvoorspelling.

Als u naar buiten kijkt en u ziet de bladeren van de boom vallen hoe moeilijk is het dan om met enig historisch besef te voorspellen dat er herfst komt? Nee, gewoon om u heen blijven kijken en uw boerenverstand gebruiken en u niet gek laten maken.

Dan snapt u ook wel dat als de overheid bedrijfsleningen koopt dat we gezien de risico’s die we aangaan raar bezig zijn toch?

Ook maak ik me zorgen over protectionisme, de vergrijzing, global warming, maar vooral het verschil tussen arm en rijk (lees geen goede middenlaag).

Koers valutapaar USD/JPY

 

In de plus

Er gebeuren een paar vreemde zaken op het valutafront en de rentemarkten de afgelopen tijd. Zo ging de tienjarige rente in Duitsland omhoog, oftewel de bund ging weer omlaag. De rente liep op van negatief naar een plus.

Procentueel is dit een enorme stijging geweest, maar absoluut gezien was het een kleinere stap, maar trendmatig weer een grote stap. De Twindicator gaf een verkoopsignaal. In de media lees ik verhalen over centrale banken die twijfelen over de eigen aanpak en over splitsingen tussen Noord en Zuid Europa...

Koers Bund

 

Centrale banken en ECB-voorzitter Draghi maken steeds minder indruk het is als de presentaties van Apple, het vernieuwende is er van af en de boodschap wordt steeds complexer en daarmee gaat de kracht dus weg.

De Duitse DAX heeft nog geen officieel verkoopsignaal gegeven maar gezien de beweging vrijdag in de Verenigde Staten zal dit zeker gebeuren.

Koers twinidcator DAX Index

 

De Amerikaanse S&P 500 is door een belangrijke steun gezakt en veroorzaakt ook een belangrijke sentimentsverandering op de beurzen.

Koers S&P 500 Index

 

De AEX had een steun op 456 en heeft een Twindicatorlijn op 451,30 dus ook hier op maandag officiële verkoopsignalen verwacht.

Koers twindicator AEX Index

 

Gek genoeg gingen juist de rustige aandelen zoals de DJ Utilities (onder andere energiebedrijven) omlaag. Deze rustige aandelen worden door beleggers gekozen die rust en regelmaat (lees dividend en voorspelbare winsten) willen. Het feit dat juist deze aandelen omlaag gaan geeft te denken.

Koers Dow Jones utilitiesindex

 

De Dow Jones Transport Index heeft vrijdag ook een verkoopsignaal gegeven. Een bevestiging in de Dow theorie dat het langer omlaag gaat?

Koers Dow Jones transportindex

 

Andere grote dalers waren de aandelen waar ik al eerder voor gewaarschuwd heb dat als ze gaan, ze hard gaan. Bijvoorbeeld de home builders zoals Home Depot (HD)

Koers aandeel Home Depot

 

De beleggers wilden geen Coca-Cola maar wilden ze juist kwijt. Ook dit is een voorbeeld van rustige aandelen die ineens in de verkoop gingen op vrijdag. Opvallend!

Koers aandeel Coca-Cola

 

Kellogg van de ontbijtgranen ging vrijdag ook fors onderuit. Het was al langer een shortkandidaat. Maar we hebben nu ineens een versnelling.

Koers aandeel Kellogg’s

 

Kijkend naar de weekgrafiek kunnen we helaas nog een verdere daling verwachten.

Weekgrafiek aandeel Kellogg’s

 

Oliebedrijven gingen vrijdag ook omlaag met de olieprijs mee. Maar minder hard dan de rustige aandelen.

Koers Crude olieprijs

 

Tesla daalde vrijdag ook, maar opvallender vond ik dat Tesla in Nederland bekend maakte hoe hard een bestuurder reed tijdens een ongeluk. Ik denk niet dat ik een auto zou willen hebben die dit doet. Ik vind dit een taak van de politie en niet van big brother.

Koers aandeel Tesla

 

Ik ben gek op muziek tijdens het hardlopen maar ik raak altijd oortjes kwijt. Voor mij is het dus een geluk dat er draadjes aanzitten. Maar ik ben weer verbaasd over de prijs die wordt gevraagd voor een paar draadloze oortjes (slechts 179 euro).

Nu ben ik als Sony-man die al vanaf de Z1 waterdicht is, ook al niet onder de indruk van een waterdichte telefoon. Kortom ik blijf bij mijn eerdere verhaal over Apple.

Koers aandeel Apple

 

Hèhè Amazon, eindelijk een verkoopsignaal.

Koers aandeel Amazon

 

Adidas heeft een heel negatieve grafiek. Het koersdoel volgens de grafiek is 110.

Koers aandeel Adidas

 

De Nike-weekgrafiek geeft ook al geen vrolijk beeld. De vraag in de Nike-Adidas-strijd wordt: wie gaat het hardst dalen?

Koers aandeel Nike

 

Mijn eerdere shorts (gekochte puts) kwamen vrijdag ineens tot leven. Adobe maakt eindelijk de lang verwachte duik.

Koers aandeel Adobe Systems

 

Zelfs Ambarrella waar ik long in zat heeft een verkoopsignaal gegeven.

Koers aandeel Ambarella

 

ASML had al langer een verkoopsignaal. Maar door de verkoop van het belang van Samsung hebben een bevestiging.

Koers aandeel ASML

 

Fraude

Wells Fargo ontsloeg in een keer 5300 medewerkers die fraudeerden door klanten nep-rekeningen te geven voor een creditkaart. Wells Fargo kreeg een boete van 185 miljoen voor deze fraude. De bedrijven als Visa (V) en Mastercard (MA) gingen dus onderuit.

Sowieso lagen creditkaartbedrijven onder vuur door de hoogte ven de fee die bedrijven moesten betalen. Ik heb zelf interesse in de short van creditkaartbedrijven nu de schulden van de Amerikanen bij de creditkaartbedrijven hard zijn opgelopen tot 18 miljard dollar.

Visa krijgt officieel een verkoopsignaal in de Twindicator.

Koers aandeel Visa

 

Als ik kijk naar de relatief grote bewegingen dan zou er best een daling kunnen komen, maar Mastercard geeft nog geen officieel verkoopsignaal.

Koers aandeel Mastercard

 

De banken en oliefondsen zijn de afgelopen maand opgeveerd en hielden zich dan ook redelijk in de daling van vrijdag. Maar een sector die waarschijnlijk (in mijn idee) het hardst gaat dalen is de IT sector en dan specifiek de bedrijven die het extreem goed gedaan hebben (Facebook, Google, Amazon, et cetera).

Tekenend voor de sector was de daling in de Nasdaq Index.

Koers Nasdaq Index

 

Google heeft officieel vrijdag in de Twindicator een verkoopsignaal gegeven. Ondanks dat er fundamenteel weinig aan de hand is toch maar even verkopen.

Koers aandeel Google

 

Ik kom een andere keer graag op alle grote IT-fondsen terug.

Ik sluit af met de volatility. Die liep vrijdag wel op maar nog steeds staat de VIX op heel lage niveaus. Wat mij betreft is de beweging pas begonnen en gaan we richting de verkiezingen in de Verenigde Staten nog veel meer beweging krijgen.

Koers volatiliteitsindex VIX

 

Zoals de Deutsche Bank ook zei laat je niet bedotten door de relatieve rust, er kan gemakkelijk een grote beweging komen, met een grotere correctie. De volatility is nog laag en dus is bescherming nog betaalbaar.

NB. gisteren 11 september al weer vijftien jaar geleden, de tijd vliegt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2016 10:27
    En wederom goed te lezen stuk. Bij de EU moet ik intussen denken aan het communisme: de aanjagers vh communisme keken niet op een lijk meer of minder, las ik kortgeleden. Wat er uiteindelijk gebeurde weten we intussen allemaal. De aanjagers vd EU kijken niet op een miljoen meer of minder. Gaat het dezelfde kant maar dan versneld?
  2. forum rang 5 Saibee 12 september 2016 10:39
    'Ik heb zelf interesse in de short van creditkaartbedrijven nu de schulden van de Amerikanen bij de creditkaartbedrijven hard zijn opgelopen tot 18 miljard dollar'.
    www.valuepenguin.com/average-credit-c...
    Cees, ik denk dat er, m.b.t. de creditcard schulden, een (schrijf)foutje in je verhaal zit.
  3. forum rang 7 Ron Kerstens 12 september 2016 14:49
    Saibee, dank voor de link. Het cijfer van Cees slaat nergens op.

    Maar goed, volgens Cees is het dus verstandig om je voorlopig te beperken tot cash. Ik ben ook grotendeels de markt uit en wacht de ontwikkelingen liever af ipv een paar procent te pakken met zeer grote risico's. Ben alleen bang dat er al teveel partijen langs de zijlijn staan waardoor de echte klap niet gaat komen.
  4. forum rang 6 ttroo 12 september 2016 20:46
    Als we zo doorgaan, dan was vrijdag gewoon een soort off day. Zeker in Amerika. De Amerikaanse indici gaan als een raket omhoog. Het lijkt wel of de Amerikaanse credit maatschappijen de krediet limiet heeft verdubbelt. Het is niet erg, want zolang de rente maar terug wordt betaalt. Iedereen blij. Ooit komt de kater, vroeg of later. Afwaarderen van leningen. Centrale Banken stellen maar uit. Maar het zal alleen maar het proces van de-europariseren uitstellen. De Zuid Europeanen zullen blijven vinden dat de Noord Europeanen zich bazig gedragen. En Noord Europeanen vinden dat de Zuid Europeanen meer moet werken voor het geld dat ze krijgen van hen. Je kunt als ECB dan wel gaan intermediairen maar dat gaat alleen goed zolang je nog op de geldpers knop drukt. Heerlijk als straks de Hollandse gepensioneerden nog verder in hun portemonnee worden geraakt. Kunnen ze nog meer gaan klagen. Het woord actie zijn ze vergeten. Ze kunnen alleen nog maar klagen over hun fondsbeheerder(s). Top als straks de Grieken gewoon een gedeelte niet meer hoeft terug te betalen. Want EU wilde tegen elke prijs de Grieken er in hebben. Nu, betaal die prijs dan een keer uit! Nog iets meer dan een uur handel en de schade is weer ingehaald in Amerika. Zo gaat dat in het leven, snel vergeten waarom we vrijdag omlaag zijn gegaan. U ziet het - wereldproblemen vervagen in een weekeinde. Pas trouwens wel op. Het kan wel eens een terug test zijn van de bodem, welke nu een weerstand wordt.
  5. [verwijderd] 13 september 2016 06:01
    quote:

    korbe007 schreef op 12 september 2016 10:27:

    En wederom goed te lezen stuk. Bij de EU moet ik intussen denken aan het communisme: de aanjagers vh communisme keken niet op een lijk meer of minder, las ik kortgeleden. Wat er uiteindelijk gebeurde weten we intussen allemaal. De aanjagers vd EU kijken niet op een miljoen meer of minder. Gaat het dezelfde kant maar dan versneld?
    Het communisme is allang verplaatst van Rusland naar Europa, we willen het alleen nog niet zien.
  6. Maan Arkenbosch 13 september 2016 21:16
    Beste Cees, Wat denk jij dat er gebeurt, wanneer versneld cash afgeserveerd wordt en de banken insolvabel worden, omdat vooral langlopende schulden met een lage rente de marges verder aantasten en de E.U. bankenrichtlijn deposito-garantie stelsel als een domino effect gaat werken? Afgezien van het feit dat de pensioenfondsen het kunnen schudden.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. adidas AG 23 apr
    227,900
    +1,83% +4,100
  2. AEX 12:16
    880,40
    +0,64% +5,61
  3. Alphabet 23 apr
    158,270
    +1,27% +1,990
  4. Apple 23 apr
    166,820
    +0,59% +0,980
  5. ASML Holding 12:01
    853,100
    +2,25% +18,800
  6. 60,650
    +0,17% +0,100
  7. DAX 23 apr
    18.137,65
    +1,55% +276,85
  8. Home Depot 23 apr
    338,930
    +0,84% +2,820
  9. Kellanova 23 apr
    58,140
    +0,28% +0,160
  10. Mastercard 23 apr
    462,695
    +1,30% +5,945
  11. Nike 23 apr
    94,000
    -0,20% -0,190
  12. 15.696,64
    +1,59% +245,33
  13. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  14. Tesla 23 apr
    144,610
    +1,80% +2,560
  15. USD/JPY 12:16
    154,9145
    +0,09% +0,1330
  16. VISA 23 apr
    274,130
    +0,66% +1,800
  17. 60,940
    -0,26% -0,160

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links