Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Terug bij af...

TA: Terug bij af...

Met een forse en onverwachte neerwaartse candlestick brak de AEX afgelopen vrijdag door de steunzone van 456,50 tot 458. Hiermee trad in het zeerkortetermijnbeeld een verzwakking op. De voormalige uitbraakzone werd weer neerwaarts gebroken. Er is nu sprake van een mini-correctie van 3 tot 5%.

Ook vandaag zal de neerwaartse weg bij de opening van de beurs aanzienlijk verder worden voortgezet. Met deze snelle neerwaartse beweging is de AEX weer terug bij af, de recente bodems bij 446 en 447,95 worden vanochtend direct onder druk gezet en waarschijnlijk neerwaarts gebroken.

De vraag is wat de AEX rond deze niveaus zal gaan doen op slotbasis. Een intraday-doorbraak vanochtend betekent overigens nog geen directe verdere verzwakking. Als we de Fibonacci-techniek toepassen op de junibodem van 410 en de recente top bij 466,20 dan ligt het eerste 38,2%-niveau bij 445.

Mini-correctie?

Een beweging in het middellangetermijntrend tot aan dit niveau betekent dat de krachtige opgaande trend intact blijft en er snel een draai kan plaatsvinden. Eigenlijk ligt de belangrijke steunzone dus bij 445 tot 446, een zone die op slotbasis in stand moet blijven om niet verder te verzwakken in het kortetermijnbeeld.

Sowieso betekende de eerste verzwakking van afgelopen vrijdag dat het langer zal gaan duren voordat mijn volgende doel van 475 op de borden zal verschijnen. Ongeacht of er nu sprake is van een mini-correctie of dat er een zwaardere correctie wordt ingezet, de trend blijft opwaarts in het middellangetermijnbeeld.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Volgende fase

De top werd tot op heden bij 466,20 gevormd. Hiermee bleef de AEX minder dan 9 punten onder mijn eerstvolgende doel van 475. Hier ligt de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een zeer forse correctieve beweging van 100 punten die uiteindelijk resulteerde in de vorming van een zeer belangrijke bodem in het langetermijnbeeld. Bij 475 ligt dus een zware weerstand.

De zone 456,50 tot 458 is eigenlijk uit het niets ontstaan. In eerste instantie lag hier alleen het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top van augustus vorig jaar (505) en de februaribodem van 378,50.

Sinds de voormalige jaartop bij 458 in april op de borden werd gezet, is er een zware weerstandszone in de afgelopen maanden gevormd bij 456,50 tot 458. De recente opwaartse doorbraak hiervan betekende dat de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend werd opgestart.

Deze doorbraak is nog steeds geldig. Ook werden twee grote bodempatronen afgerond. Het betrof hier een stijgende driehoek en een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Vanuit beide patronen is een koersdoel te berekenen van 495 tot 510. Dit blijft na de 475 mijn volgende doel voor het komende half jaar. 

Neerwaartse gap

Ik acht de kans op een test van deze zone nog steeds mogelijk richting het einde van het jaar. Nu eerst maar eens kijken wat de AEX in de komende dagen gaat doen rond de zone 445 tot 446.

De koers zal vandaag met een forse neerwaartse gap openen. Hierdoor is de eerste belangrijke weerstand te vinden bij de onderkant van afgelopen vrijdag, ofwel 451,55. Ook ligt bij 449,20 nog het oplopende 50-daags gemiddelde.

Een sluiting van deze neerwaartse gap zou een eerste verbetering opleveren in het zeerkortetermijnbeeld. Mocht de AEX onder de 445 - 446 sluiten, lijkt een normale correctie een feit en ontstaat er ruimte naar de zone 436,50 tot 438. In deze zone ligt:

 • de bodem van augustus
 • het 200-daags gemiddelde

Let op 445 tot 446

In dat scenario blijft de stijgende middellangetermijntrend ook nog steeds intact, maar wordt het lastig om in de komende weken alsnog de 475 te bereiken. Deze test zal dan opnieuw worden uitgesteld. We moeten voor vandaag dus de zone 445 tot 446 scherp in de gaten houden, vooral op slotbasis.

Een intraday-testbeweging rond of onder de 445 (hierboven genoemde 38,2%-niveau) zou daarbij geen probleem opleveren in het technische beeld. Verder moeten we alert zijn op de neerwaartse gap, wordt die vandaag of in de komende dagen alweer opgevuld? En wordt er een omkeerpatroon vanuit de candlesticks gevormd?

Zodra deze signalen worden gegeven, lijkt een volgende bodem een feit en mag de opwaartse weg naar 466,20 en 475 weer worden verwacht.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P 500: klassieke terugtest

Ook andere indices als de S&P 500 en de DAX naderen en testen tijdens deze snelle en onverwachte terugval belangrijke steunzones. De kans dat er een bodem gevormd zal worden in het kortetermijnbeeld is naar mijn mening groot.

Vooral in de S&P 500 zagen we afgelopen vrijdag deze beweging ontstaan. De neerwaartse ruimte in deze index lijkt in het kortetermijnbeeld dan ook beperkt te zijn, er is sprake van een klassieke terugtest.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
563 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ONN
0
quote:

Hopium schreef op 13 september 2016 00:07:


Complain all you want about unfair market environments...but when it's time to trade/ invest you need to put that aside. You need to accept that this is the environment that exist and your job as a trader/ investor is to find a way to profit from it...rather than a source of continual frustration...and you might just find that you learn to love days like this.

Succes.

Je hebt het vast niet van jezelf maar toch zeker een ABje waard. Wat dat betreft hebben de meesten hier nog een lange weg te gaan. Maar dat is natuurlijk ook waarom je het postte :)
Boskalix
0
Mijn ervaring gedurende tientallen jaren beleggen is, dat Technische analyse heel goed is. Maar een trend is nu eenmaal een trend en kan ook gebroken worden.
De lange termijn trend is omhoog.
De middellange termijn sinds 2015 is echter omlaag (we komen van boven de 500)
De korte termijn is maar weer eens omlaag.
En vergeet niet dat er morgen een belangrijke fundamentele grote optie-expiratie is (zoals elk kwartaal een keer).
Die maakt elke technische analyse onmogelijk.
563 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 581,78 18:05
  -0,93
  -0,16%
 2. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%