Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Terugtest afgerond?

Technische analyse AEX

Na een relatief rustige handelsdag werd gisteren weer een behoorlijk beweeglijke dag op de borden gezet. Tussen de intraday-top en -bodem was een verschil op te meten van ongeveer 7,5 punt. Na een rustige opening rond de 462,50 viel de AEX in de middag terug naar een bodem van ongeveer 455 punten.

Het slot boven de zone 456,50 tot 458 zorgde ervoor dat de voormalige uitbraakzone uiteindelijk niet neerwaarts werd gebroken. Deze beweging valt op dit moment in de categorie standaard terugtest. Een dergelijke beweging is normaal na de krachtige vervolgsignalen die eind vorige week werden gegeven.

Een terugtest naar (in dit geval) de voormalige zware weerstandszone van 456,50 tot 458 zien we vaker optreden na een vervolguitbraak. Dit zou dan de bevestiging van de uitbraak kunnen betekenen. Belangrijk daarbij is dat een omkeerpatroon in de candlesticks werd gevormd, een forse hammer.

Dit bodempatroon wordt pas opgeheven zodra de intraday-bodem van gisteren wordt gebroken die bij 455 is te vinden.

Niets aan de hand

Technisch gezien is er in het kortetermijnbeeld dus niets aan de hand en kan in de komende week de opwaartse druk weer snel toenemen. Voorwaarde daarbij is wel dat de AEX niet onder de zone 456,50 tot 458 sluit en de hammer (dieptepunt 455) intact laat.

Voor de komende paar weken verwacht ik eerst een verder opwaarts vervolg naar ongeveer 475 voordat een duidelijke maar tijdelijke top gevormd zou kunnen worden. Hier ligt namelijk de top van november vorig jaar.

Dit was destijds het startpunt van de laatste forse correctieve beweging die zorgde voor een daling van ongeveer 100 punten en de vorming in februari van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

Slot onder 458?

Een slot onder de 456,50 tot 458 en opheffing van de hammer zorgt in het kortetermijnbeeld voor meer neerwaartse druk. In dat scenario ontstaat ruimte naar de bodem van vorige week bij 452,50 met daaronder het snel oplopende 50-daags gemiddelde dat bij 448,80 ligt.

Ook in dat scenario verandert mijn visie voor de komende periode niet, maar zorgt er wel voor dat opwaartse snelheid enigszins wordt getemperd.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De zone 456,50 tot 458 was in de afgelopen maanden een belangrijke weerstandszone. De voormalige jaartop bij 458 werd al in april op de borden gezet. Elke volgende poging richting deze weerstand stokte rond de 456,50.

Deze lange fase zorgde uiteindelijk wel voor de vorming van de eerste belangrijke hogere middellangetermijnbodem bij 410 in juni.

Verder werden twee grote bodempatronen gevormd, een stijgende driehoek sinds juni en een sinds april aanwezig omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Deze patronen werden eind vorige week geactiveerd met de opwaartse doorbraak door de 456,50 tot 458.

Richting 475

De huidige terugval is een normale terugtest naar deze neklijnen. Weerstand voor de komende week ligt bij de nieuwe jaartop die deze week op de borden werd gezet bij 466,17. Verder duurde het topvormingsproces vorig jaar november enkele weken waardoor nog kleine weerstanden zijn te vinden bij 468,60 en 473.

De belangrijkste weerstand en doel voor de komende paar weken ligt bij de novembertop van 475. Zelfs een overshoot naar de volgende weerstand bij 481 sluit ik de komende weken niet uit.

Mijn favoriete scenario voor de komende tijd is een verdere stijging tot ongeveer de 475. Daar moeten we alert zijn op de vorming van toppatronen en de situatie in andere indices scherp in de gaten houden. Vanaf deze top zou een forsere terugval kunnen starten voor de vorming van een volgende hogere bodem.

 

Houdt de hammer?

Mijn volgende doel richting het einde van het jaar (begin volgend jaar) is te vinden bij de zone 495 tot 510. Maar voor nu eerst eens bezien of de gisteren gevormde hammer stand weet te houden en de AEX opnieuw boven de 456,50 tot 458 zone sluit.

Daaronder ontstaat meer neerwaartse ruimte voor een grotere terugtest. Maar ik acht de kans reëel dat de opwaartse druk weer snel toeneemt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

866 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Schalke 04 9 september 2016 08:45
    Bij doorbraak door de 458 zou de AEX zonder weerstanden
    Vlot naar de 475 gaan. Nu stokt en hapert dit proces
    vrij fors en nu is er ineens sprake van standaard terug tests.

    Ik heb er niet meer zon topgevoell bij moet ik zeggen.
    Blijf even aan de zijlijn, maar mijzelf kennende houd
    ik dat niet zo lang vol.
    Een dag geen positie is immers een dag niet geleefd. Haha.
  2. [verwijderd] 9 september 2016 08:47
    quote:

    Mrx77 schreef op 9 september 2016 08:39:

    Dow jones blijft zeer.goed.overeind en daalt nauwelijks. De verkoopdruk ontstaat continue in de.avond.omdat yankees neerwaartse druk bij ons veroorzaken..
    En hoe zit het met je mega rally?
    Geef nou maar toe dat jij er ook geen bal van snapt of het nou omhoog of omlaag gaat, wbt de slechte banencijfers en die 2% stijging had je mazzel met je voorspelling let op benadruk voorspelling niet meer en niet minder.
  3. forum rang 7 bezinteergebelegt 9 september 2016 08:55
    Nou, vanwege het enthousiasme en plezier en het luide gejuich waarmee ze gisteren de 458 neerwaarts braken, heb ik het idee dat het daar niet bij gaat blijven. Die polonaise gaan ze nog wel een keertje opstarten want je moet er toch niet aan denken dat je einde maand op 475 zou staan............
  4. [verwijderd] 9 september 2016 08:56
    quote:

    Waterblok schreef op 9 september 2016 08:52:

    Goedemorgen!

    @Schalke voel je je goed of heb je het gevoel dat er een top komt?

    Zoals altijd we weten het niet... Bas heeft een plausibel verhaal collega Nikken denkt weer anders.

    Zou fijn zijn als Bas zijn verhaal komende tijd oki uitkomt, tot nu toe in ieder geval wel aardig.
    hij geeft nu ook tenminste een beetje aan onder de 455 mogelijk verder naar beneden beperkt natuurlijk
866 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links