Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed zit klem

Fed zit klem

Onlangs kwamen er teleurstellende cijfers uit over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Toen ik opgroeide was een teleurstelling iets negatiefs, maar op de beurs is dat tegenwoordig anders. Slecht nieuws is namelijk goed nieuws, want de Fed gaat dan wellicht de rente niet verhogen.

Het monetaire beleid van de Fed blijft dus lekker ruim en dus is er ruimte voor de aandelenkoersen en obligatiekoersen om verder te stijgen. BTFD heet dat in jargon (BTD staat voor Buy The Dip; waar de F voor staat mag u raden).

Ezel

Deze strategie is weer ter harte genomen, niet alleen door Westerse marktpartijen, maar ook de marktpartijen in de opkomende landen. Ze hebben in ieder geval laten zien dat ze geen ezels zijn, want ze stoten zich weer aan dezelfde steen: goedkoop lenen in buitenlandse valuta (meestal Amerikaanse dollars).

Als een emerging market-partij wil lenen in de eigen valuta, dan ligt het rentepercentage wat betaald moet worden beduidend hoger dan op eenzelfde lening in Amerikaanse dollars. Immers, de geldgever waant zich veiliger, want hij loopt geen (nauwelijks) depreciatie/devaluatie-risico, iets wat op een lening in lokale valuta wel het geval zou zijn geweest.

Normaal wordt dat verhoogde risico dus gecompenseerd door de hogere rente op een lening in lokale valuta.

Evenwicht

Punt is dus dat normaal gezien (gesimplificeerd want risico is niet rechtlijnig) de rentestand op een lening in Amerikaanse dollars zodanig zou moeten staan dat het ten opzichte van de hogere rente (en hogere risico) op een lokale valuta lening gelijk uit zou moeten komen.

Ofwel per eenheid van risico, staat een (min of meer) vaste hoeveelheid potentieel rendement. Een verschil zou anders worden weg gearbitreerd (als lokale valuta-leningen een betere rendement-risicoverhouding zou hebben, zou daar meer aanbod komen en minder in dollars, totdat er een soort balans is gevonden).

Foute prijzen

Gezien opkomende markten maar blijven lenen in dollars, kan dit twee dingen betekenen:

  1. blijkbaar is het aanbod van dollars dermate groot, dat lenen in dollars steeds de goedkoopste optie blijft; en (of)
  2. het gebrek aan vertrouwen in de lokale valuta is niet goed ingeprijsd bij lokale valuta leningen, waardoor geldverschaffers veelal weigeren dit soort leningen te verschaffen

Dit betreft natuurlijk relatieve prijzen, maar absoluut technisch is er een (groter) probleem; door het monetaire beleid van de grootste centrale banken (BoJ, ECB, PBOC, BoE en ECB) is het huidige verwachte (!) rendement per risico-eenheid enorm gedaald.

Ik durf zelfs te beweren dat de verhouding geheel stuk is. Dus waar je ook uitleent en in wat voor valuta dan ook, de kans is groot dat je niet afdoende beloond zult worden voor het aangegane risico.

Weet u nog

Maar een normalisatie betekent problemen. Zo werden opkomende markten al in het nauw gedreven toen de Fed begon te praten over verkrappen (jaren voordat ze dit ook daadwerkelijk deed). Dit kwam omdat de dollar aansterkte ten opzichte van de valuta’s van de opkomende markten.

Dit betekende dus dat deze leningen ineens toenamen in lokale valuta, waardoor het voor particulieren, bedrijven en overheden in deze opkomende markten steeds moeilijker werd om aan de verplichtingen (rente plus aflossing) te voldoen (ze verdienen in afzwakkende munt terwijl lening in aansterkende munt is).

YOLO

U zou kunnen verwachten dat ze hun lesje wel geleerd zouden hebben, maar dat is niet het geval. Opkomende markten zijn weer als een gek aan het lenen geslagen en het meeste daarvan in Amerikaanse dollars (zie hieronder een van uitgifte staatsobligaties).

Uitgifte staatsobligaties door opkomende markten

 

Dit betekent dat als de Fed toch zou besluiten om de rente verder te verhogen, de opkomende landen weer onmiddellijk in de problemen zouden komen en dat ditmaal de problemen dus groter zullen zijn (immers, meer geleend in dollars).

Wie heeft de macht

Dus absoluut technisch worden geldverschaffers (beleggers, banken, pensioenfondsen, verzekeraars) niet beloond voor het onderliggende risico en is er de relatieve verhouding tussen laag en hoog risico ook aan het veranderen.

Hoofdoorzaak is dus het monetaire beleid (en feit dat we tegen, op of onder het nulpunt zijn beland). Het monetaire beleid zou dus moeten veranderen; als het nemen van risico weer naar behoren beloond moet worden, dan zijn er hogere rentes nodig.

De Fed (als leidend voorbeeld voor de andere centrale banken) had een eerste stap gemaakt, maar dat leverde de nodige problemen op. Nu opkomende markten nog meer hebben geleend, is het de vraag of de Fed überhaupt nog iets zal doen.

het lijkt verdomd veel op het verhaal dat als iemand 10.000 euro bij de bank leent, dat de bank hem bezit; maar als iemand 10 miljoen euro bij de bank heeft geleend, hij de bank bezit.

Als de Fed verhoogt en risico weer goed geprijsd laat zijn, dan stort de boel in; als de Fed niets doet (of verzwakt) dan wordt het probleem nog groter. De Fed zit klem.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 8 september 2016 21:21
    Een bekende en goed geanalyseerde beschrijving! Feitelijk houden de banken welke de $ uitgeleend hebben de Fed gegijzeld. Wanneer de economie wereldwijd verder inzakt en het geleende geld in $ verdampt, zijn de rapen gaar. De Aziaten en Rusland zijn al verwoed goud aan het kopen en willen geen $ meer.Mogelijk dat, zoals in het verleden, niet Lehman Brothers, maar een hele rits (grote)banken overeind gehouden moeten worden. Dan maakt het niet uit of je vrij waardeloos geld aan het loket krijgt of dat het loket dicht is.Vroeger op de kermis, zei de exploitant van de goktent:Nieuwe ronde!Nieuw dubbeltje!!
  2. putter 9 september 2016 10:37
    Als dit uitkomt dan doen de em landen het goed om te lenen in usd , een mogelijke rentestijging wordt dan ruimschoots gecompenseerd door waarde daling usd.

    Zondag is in Hangzhou de topconferentie begonnen van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, die een grote impact zal hebben op uw beleggingsportefeuille. Hier zal namelijk een begin worden gemaakt met de onttakeling van de dollar.

    Dat schrijft James Rickards, één van de best ingevoerde valuta- en grondstoffenexperts in de Verenigde Staten, in een bijdrage voor Daily Reckoning.

    Rickards wijst erop dat de G20-top een serie bijeenkomsten inluidt waar de naoorlogse dominantie van de dollar zal plaatsmaken voor een nieuwe wereldorde rond SDR's - special drawing rights - die een evenwichtigere verdeling weergeeft van de valuta- en machtsverhoudingen in de wereld.

    Van China, die voor het eerst de G20 mag organiseren, zal eind deze maand de nationale munt worden opgenomen in het SDR-mandje van valuta. Op 7 oktober zal het IMF zijn jaarvergadering houden, waar aanvullende stappen zullen worden besproken.

    Deze overgang van een door de dollar gedomineerd systeem naar SDR's wordt de komende vijf weken feitelijk besloten. In de komende jaren zullen deze speciale trekkingsrechten worden uitgegeven door multilaterale organisaties als de VN en de Wereldbank om projecten te financiëren in het kanter van klimaatverandering etc.

    Als dan een nieuwe liquiditeitscrisis ontstaat, zo Rickards, dan zullen op grote schaal SDR's worden uitgegeven om liquiditeit in de markt te pompen en daarmee wereldwijde inflatie te laten ontstaan. Het gevolg zal volgens hem zijn dat er een einde komt aan de hegemonie van de dollar als wereldreservevaltua.

    Rickards stelt dat ten gevolge van deze ontwikkeling de dollar in de komende jaren 50 tot 80 procent in waarde zal dalen. Een daling van de dollar zal vooral ook Europese beleggers kunnen raken die niet voor een dollarhedge hebben gekozen.

    Hij wijst erop dat bij het in 1985 afgekondigde Plaza Akkoord van New York de munt 30 procent verloor in twee jaar tijd. Bij deze ontmoeting tussen de regeringsleiders van de grootste economieën van dat moment werd besloten om de dollar te laten depreciëren door gezamenlijk op de valutamarkten in te grijpen.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links