Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB in de aandelen?

ECB in de aandelen?

 

Mooi niet. Eigenlijk best wel raar. Ik dacht even snel een stukje te maken. Vanmiddag dus ECB met - even staccato door de bingokaart heen - een non-rentebesluit en wat deliberaties over mogelijke uitbreiding en verlenging van het maandelijkse opkoopprogramma van 80 miljard euro.

Intussen krabben de zakenbanken zich achter hun oor, of de ECB overweegt ook aandelen te kopen. De Bank of Japan doet het ook. Kan het en heeft het zin om er vooraf op te antipiceren op dat u mogelijk de komende maanden de ECB voor de handelsschermen naast u aantreft?

Hoe omstreden het ook is dat centrale banken aandelen kopen, zoals de BoJ intussen doet, mij valt op dat er bijna niets te vinden is over die aankopen. Op de site van de bank zelf staat niks. Als u googelt krijgt u ook niet al te veel hits en die verwijzen bijna allemaal ook nog eens hier naar:

The Tokyo Whale Is Quietly Buying Up Huge Stakes in Japan Inc.

 

 

Kikkoman

In dit Bloomberg stuk van alweer april dit jaar staat wat de BoJ tot die tijd kocht. En dat is niet kinderachtig. Ze koopt overigens alleen Japanse aandelen, geen buitenlandse. Ik copypaste een paar dingetjes bij elkaar::

Under the BOJ’s current stimulus plan, the central bank buys about 3 trillion yen ($27.2 billion) of ETFs every year. While the Bank of Japan’s name is nowhere to be found in regulatory filings on major stock investors, the monetary authority’s exchange-traded fund purchases have made it a top 10 shareholder in about 90 percent of the Nikkei 225.

The estimates reveal a presence in Japan’s top firms that’s rivaled by few other big investors, often called “whales” in the industry jargon. The BOJ ranks as a top 10 holder in more than 200 of the Nikkei gauge’s 225 companies, effectively controlling about 9 percent of Fast Retailing Co., the operator of Uniqlo stores, and nearly 5 percent of soy sauce maker Kikkoman Corp.

 

 

Joepie, huiskamervraag!

Huiskamervraag: weet iemand wanneer de BoJ voor 100% eigenaar is van alle Japanse aandelen als ze dit tempo volhoudt?

It’s now a major owner of more Japanese blue-chips than both BlackRock Inc., the world’s largest money manager, and Vanguard Group, which oversees more than $3 trillion.

Heeft het een beetje geholpen? Groei en inflatie in Japan houden nog steeds niet over. In december vorig jaar kondigde de BoJ het programma aan, met de medeling dat ze al een tijdje aan het kopen was. Wat dat ook maar is. Ik neem daarom maar de jaargrafiek van de Nikkei 225.

Die ziet u natúúrlijk met een heuse spike oplopen van linksonder naar rechtsboven... Niet dus. Hoe is het eigenlijk mogelijk, helemaal niets te zien hier. Ook gewoon vrolijk en verantwoord gespreid rrrecht naar beneden begin dit jaar.

 

 

Dont fight...

OK, wat moet u hiermee als u er van overtuigd bent dat ook de ECB aandelen gaat kopen? Let wel, de zakenbanken verwachten niet eerder dan december uitsluitsel hierover van de centrale bank. Trackers op de Eurostoxx 50, Eurostoxx 600 of MSCI EU Index lijken mij het meest logisch.

Of u daar nou volll op moet springen? Zie nog eens de grafiek van de Nikkei 225 hierboven... Individuele aandelen zijn niet te raden. Nee, de enige wijsheid die ik kan bedenken voor het geval dát, is een heel oude en die hangt al op een vergeeld geel papiertje aan uw schermen:

Don't fight the central banks

Ja, u kunt het beter weten dan de bijvoorbeeld de ECB en misschien uiteindelijk zelfs wel gelijk krijgen, maar tegen de onpeilbaar diepe zakken van hen kunt u nooit op.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 september 2016 12:34
    Of deze www.ft.com/content/a1994948-6e9b-11e6...

    Jaja, vrije markten ten voeten uit

    "Any attempt to control prices or quantities of particular commodities deprives competition of its power of bringing about an effective co-ordination of individual efforts, because price changes then cease to register all the relevant changes in circumstances and no longer provide a reliable guide for the individual's actions"

    — F.A. Hayek
  2. @iPlof 8 september 2016 13:53
    quote:

    Red_ schreef op 8 september 2016 13:41:

    Kan aan mij liggen; maar hoe zou het opkopen van aandelen de inflatie uberhaupt kunnen aanjagen?!
    Gewoon dezelfde (asset) inflatie als nu van aandelen, vastgoed, kunst, klassieke auto's etc.

    De rijken wanen zich nog rijker, maar ja allemaal cashen zal nooit kunnen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links