Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse vervolgimpulsen intact

Technische analyse AEX en Nikkei 225

Na drie dagen van hogere jaartoppen wist de AEX ze gisteren niet verder te verhogen. De teller staat nu op 466,17 die maandag op de borden werd gezet. Voor de komende weken verwacht ik wel dat deze jaartop wordt opgehoogd en de AEX een poging onderneemt om de zware weerstand van 475 te testen.

Na de opwaartse doorbraak van de zone 456,50 tot 458 op slotbasis afgelopen vrijdag is een krachtig vervolgsignaal gegeven in de stijgende middellangetermijntrend. Dit betekent dat het eerste doel bij de 475 ligt, maar dit lijkt in het middellangetermijnbeeld slechts een tijdelijke halte te zijn.

Zolang de trend intact blijft, is de kans reëel dat de AEX in het komende half jaar de zone 495 tot 510 zal gaan testen. In deze zone ligt een aantal te berekenen koersdoelen (vanuit afgeronde bodempatronen) maar ook de top van de in 2009 gestarte bullmarkt die vorig jaar op de borden werd gezet.

Belangrijke bodem

Bij de belangrijke volgende halte van 475 ligt de top van vorig jaar november. Dit was toen het startpunt van een forse en langdurige correctieve beweging die uiteindelijk resulteerde in een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 in februari dit jaar.

In het eerste kwartaal zagen we in veel internationale aandelenindices grote omkeersignalen ontstaan. Zo werden in de AEX op de maandgrafiek twee hammers gevormd die in maart werd opgevolgd met een bullish engulfing.

Ook was er sprake in het langetermijnbeeld van positieve divergentie. Het definitieve eindsignaal van de lange correctieve periode werd in februari gegeven met de doorbraak van de sinds november vorig jaar dalende toppenlijn.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Meerdere bodempatronen

Na een krachtige stijging van 80 punten tot aan de voormalige jaartop in april bij 458 ontstonden de contouren van een brede zijwaartse trendontwikkeling binnen de grenzen van de stijgende middellange- en langetermijntrend.

Deze zijwaartse beweging resulteerde in juni in de vorming van een belangrijke en eerste hogere middellangetermijnbodem bij 410. Het andere voordeel van deze langdurige zijwaartse fase sinds april is het feit dat er meerdere bodempatronen zijn ontstaan.

Zo werd sinds de junibodem een stijgende driehoek gevormd die vorige week al werd geactiveerd boven de 456,50. Deze driehoek is een onderdeel van een groter sinds april aanwezig bodempatroon, een omgekeerd hoofdschouderpatroon. Dit patroon werd vrijdag boven de neklijn van 458 geactiveerd.

Weinig tegendruk

Beide patronen hebben een te berekenen koersdoel van 510 punten. Toch wordt een stijgende trend gevormd door de hogere bodems. Ik verwacht dan ook dat de AEX rond de 475 in de komende weken een tijdelijke top kan vormen, gevolgd door een forsere terugval van 5 tot 10% voor de vorming van een hogere bodem.

Uiteindelijk blijft de kans aanwezig dat de AEX aan het einde van het jaar de zone 495 tot 510 zal testen. Weerstand ligt nu bij de top van maandag van 466,20. Daarboven liggen verder nog weerstanden bij 468,60 en 473.

Al deze weerstanden zullen naar mijn mening slechts voor beperkte tot mogelijk geen enkele tegendruk zorgen.

Eerste terugtest

Een overshoot in de komende weken richting de 481 blijft ook een reële mogelijkheid. Dit zal vooral te maken hebben met de situatie in andere indices als de DAX. In die index moeten we ook scherp de belangrijkste weerstanden in de gaten houden.

Opvallend is overigens dat bij 481 het 161,8% Fibonacci-projectieniveau is te vinden van de afgeronde driehoek (tussen de 410 en 456,50). Maar richting de 475 moeten we wel zeer alert zijn op topvormingsignalen.

De terugval van gisteren kan worden gezien als een eerste poging voor een terugtest richting de uitbraakzone. Met een dieptepunt bij 460,50 bleef de AEX hier nog ruim boven. Steunpunten liggen bij 458 en 456,50. Daaronder komt de 452,50 weer in beeld.

Opvallend is hier dat de RSI wel zijn voormalige toppen van de afgelopen maanden gisteren al precies terugteste.

Weekgrafiek Nikkei 225
Weekgrafiek Nikkei 225 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nikkei: krachtig omhoog

Een andere interessante opwaartse beweging die ik onder de aandacht wil brengen is de Japanse Nikkei.

Daar zagen we in juli de doorbraak van de langere dalende toppenlijn en een daaropvolgende terugtest. In de afgelopen dagen rondde de Nikkei nog een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon af en brak door zijn 200-daags gemiddelde. Een krachtige ontwikkeling.

De eerstvolgende weerstanden liggen nu bij 17.613 en 17.905. Maar ik verwacht dat het opwaarts potentieel voor het komende halfjaar aanzienlijk groter zal zijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

314 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2016 08:51
    [quote alias=Mrx77 id=9566098 date=201609070847]
    Ik verwacht dat de brandstof even op is voor verdere opwaartste bewegingen. Deze week is van considatie. Bas gaat m.i. vanuit dat we nooit met een lege tank te komen zitten

    Mrx77 : rendement gezien ing staat
    Geweldig gedaan ..iets om zeer trots op te zijn... mijn complimenten
  2. Mrx77 7 september 2016 09:07
    quote:

    Jule29 schreef op 7 september 2016 08:51:

    [quote alias=Mrx77 id=9566098 date=201609070847]
    Ik verwacht dat de brandstof even op is voor verdere opwaartste bewegingen. Deze week is van considatie. Bas gaat m.i. vanuit dat we nooit met een lege tank te komen zitten

    Mrx77 : rendement gezien ing staat
    Geweldig gedaan ..iets om zeer trots op te zijn... mijn complimenten
    Snap niet wat je bedoelt? Heb je rendement met ING? Voor wie complimeneten?
314 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links