Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggen in sectoren

Ik zie Nederlandse beleggers steeds vaker over de grens beleggen, wat ook geldt voor de indexbelegger. Het gros belegt nog in de AEX, maar inmiddels lijken ook de Euro Stoxx en de S&P 500 te zijn gevonden. 

Amerikaanse sectoren

Toch merk ik dat het voor veel van deze beleggers nog onduidelijk is wat deze indices beweegt. In Nederland is dit vrij simpel: wanneer je naar Unilever, Shell, ING, ASML (en binnenkort Ahold – Delhaize) kijkt dan weet je vrij snel genoeg over de richting van de AEX.

Voor andere indices is dit vaak wat minder duidelijk. Natuurlijk hebben Apple, Alphabet of andere grootgewichten een grote impact, toch is het makkelijker om een sectorbenadering te gebruiken. 

Onderstaande afbeelding is een screenshot van een pagina uit mijn handelsplatform. Daarin zijn de tien hoofdsectoren uit de S&P 500 zichtbaar. 

 

 

Ik gebruik deze sectoren om bewegingen van de markt beter te begrijpen. Hieronder heb ik de top 5 sectoren genoteerd met de grootste weging op de S&P 500. Wanneer de index er zwak of sterk bij ligt, kan ik zo erg gemakkelijk zien waar dat aanligt. Wanneer er iets lijkt te veranderen, kan ik op basis daarvan mee handelen.  

 

Sector Weging S&P500
Information Technology 20,07%
Health Care 14,85%
Financials 14,55%
Consumer Discretionary 12,46%
Consumer Staples 10,72%

 

Hoe doet uw aandeel het vergeleken met de sector?

Het gebruik van sectoranalyse vind ik een bijkomstig voordeel hebben. Ik kan erg gemakkelijk opmaken hoe mijn aandelen het doen ten opzichte van de sector. Wanneer ik dat wil doen met een Europees aandeel, maak ik gebruik van de STOXX 600. Hieronder ziet u de 19 hoofdsectoren van de STOXX 600.  

 

 

Stel ik wil het aandeel Royal Dutch Shell analyseren, dan kan ik deze vergelijken met een willekeurige lijst aan oliebedrijven. Wat ik in sommige gevallen een nuttige toevoeging vind, is om daarnaast het aandeel tegen een sector af te zetten.

In dit geval zou dat dus om de Dow Jones STOXX 600 Oil & Gas gaan, te zien in de onderstaande grafiek. Uit deze grafiek is te zien dat de beide lijnen zo nu en dan uit elkaar lopen, maar uiteindelijk toch redelijk vergelijkbaar presteren over de getoonde periode.  

 

 

Mocht u verwachten dat op de lange termijn een aandeel hetzelfde presteert als de sector, dan kunt u op basis van die gedachte handelen. Dan gaat u long bij underperformance ten opzichte van de sector of short wanneer er sprake is van outperformance. 

ING en de Financials

Onderstaande grafiek een voorbeeld met ING en de STOXX 600 Banks, waarbij ING het deze zomer overduidelijk beter doet. Verwacht u dat deze lijnen op lange termijn weer vergelijkbaar presteren, zou u dus long in de index kunnen gaan en short in ING.  

 

 

Toch wil ik u zeker niet aanraden om dit zomaar te doen. Neem het bovenstaande voorbeeld, er speelt heel veel binnen de Europese bankensector. Mocht u op een dergelijke manier gaan handelen, dan raad ik u aan u eerst te verdiepen in wat er speelt binnen de sector en rondom het aandeel. 

Beleggen in sectoren

U kunt er ook voor kiezen om een sector te kopen in plaats van losse aandelen. Denkt u bijvoorbeeld dat de Fed (ondanks dit banenrapport) de rente tweemaal gaat verhogen en Aegon als verzekeraar daarvan gaat profiteren? U kunt er dan ook voor kiezen om de gehele verzekeringssector te kopen, waardoor u minder afhankelijk bent van de prestaties van één bedrijf. 

Voor elke sector zijn er wel futures of trackers/ETF’s beschikbaar. Wilt u meer informatie over de Europese en Amerikaanse sectoren, dan is dit erg gemakkelijk te achterhalen op het internet.

 


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: aandelen
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare