Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

100% Contrair

100% Contrair

Het is misschien wel de gevaarlijkste manier van beleggen. Precies het omgekeerde doen van wat de grote beleggingskudde doet. Zijn aandelen in, dan worden obligaties gekocht. Wil niemand meer iets weten van vastgoed, dan gaat het geld in stenen.

Hoe meer een beleggingscategorie uit de gratie is, hoe koopwaardiger. Welkom in de wereld van de contraire belegger. Voordeel van de contraire aanpak is dat de gekozen belegging nooit te duur is. Nadeel van de aanpak is dat er misschien wel een reden is waarom niemand die bepaalde belegging wil hebben.

Wie contrair belegt, hoeft nu niet lang na te denken over de beleggingsbestemming van z’n geld. Er is een beleggingssegment, dat echt niemand nu wil hebben, en dat zijn de financials, de banken en de verzekeraars. Tenminste, dat is de uitkomst van een onderzoek van de firma Alpha Research die keurig de adviezen van beleggingshuizen in kaart brengt.

Nu nog negatiever

Analisten die de banken en verzekeraars volgen, zijn dit jaar steeds negatiever geworden. In januari zetten o% van de analisten de financials op een verkoop. Dat is nu bijna 50%. Inmiddels gelooft nog maar 6,3% van de analisten in de kansen van financials. Een laagterecord!

De Italiaanse bankencrisis en de keuze voor Brexit hebben het negatieve sentiment flink aangewakkerd. Ook de lage rente speelt de financials parten. Vooral de verzekeringsmaatschappijen hebben daar flink last van. Veel zal afhangen van de toekomstige rentestanden.

Mocht de Fed de rente gaan verhogen en mocht Europa over niet al te lange tijd volgen, dan komen de financials vanzelf weer in de belangstelling te staan.

Royaal dividend

Er zijn nog meer positieve zaken over banken en verzekeraars te zeggen. Hun beurswaarde is in de meeste gevallen fors lager dan het eigen vermogen. Beleggers betalen thans voor de sector 12 maal de winst. Dat is ook niet duur. Dan is er nog het dividend.

Acht jaar na het uitbreken van de kredietcrisis is er voor de banken en verzekeraars weer ruimte om een mooi dividend te betalen. Op dit moment bedraagt het gemiddelde wereldwijde dividendrendement van financiële aandelen volgens Alpha Research 3%. Dat is 1% meer dan de MSCI World Index.

Fondsen

Twee Nederlandse fondsen die niets anders doen beleggen in financials zijn:

Het fonds van Robeco, de naam zegt het al, is iets technologischer georiënteerd. Verantwoordelijk portfoliomanager Patrick Lemmens is bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkelingen van fintech. Bijna 10% van het de portefeuille van Robeco New World Financial Equities bestaat uit techbedrijven.

Desondanks heeft het fonds van Robeco, net als dat van NN overigens, de kredietcrisis flink gevoeld. Over de laatste tien jaar hebben beide fondsen negatief gerendeerd.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • NN Financials: -1,3%
 • Robeco New Financials: -1,0%

Maar, en dat is dat het goede nieuws, over de laatste vijf jaar waren de rendementen meer dan behoorlijk. Beide fondsen geven elkaar weinig toe.

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • NN Financials: +14,6%
 • Robeco New Financials: +14,7%

Bijzonder groot is het rendementsverschil over de laatste twaalf maanden.

Rendement 1 jaar

 • NN Financials: +8,0%
 • Robeco New Financials: +3,1%

Wie van dividend houdt, koopt het NN Financials Fund, al houdt het dividend van 1,4% niet over.

Dividend

 • NN Financials: 1,4%
 • Robeco New Financials: geen

Beide fondsen zijn niet duur en niet goedkoop. NN rekent iets minder.

Kosten

 • NN Financials: 0,83%
 • Robeco New Financials: 0,94%

Wel beweegt het Robecofonds harder op en neer, hetgeen het risicovoller maakt.

Risico (standaarddeviatie)

 • NN Financials: 14,30
 • Robeco New Financials: 15,36

Wat betreft spreiding, houdt het fonds van Robeco meer dan twee maal zo veel posities aan als het fonds van NN. Dat maakt het beter gespreid.

Aantal posities

 • NN Financials: 53
 • Robeco New Financials: 117

Top 3-posities

 • NN Financials: Citygroup, Berkshire Hathaway, Toronto-Dominion Bank
 • Robeco New Financials: Citygroup, Ping An Insurance, Aegon

Conclusies

NN Financial Fonds heeft beter gerendeerd, is iets minder risicovol en een tikkeltje goedkoper dan het concurrerende fonds van Robeco. en komt daarmee het beste uit deze eenvoudige fondsenvergelijking uit de bus.

Peildatum: 25 augustus 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

financials

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

fondsvergelijking

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Financials Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Robeco Capital Growth Funds Robeco New World Financials D EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
eltollo
0
De toelichting is niet altijd consistent met de cijfers:
Robeco rekent iets minder (0.94%) dan NN (0,83%)?!
NN houdt meer dan twee maal zoveel posities aan (53) dan Robeco (123)?
Wat is de waarheid? En hoe zit het met de toelichting op de andere cijfers die ik niet meteen kan checken?
eltollo
0
Bij kosten en bij het aantal posities, zijn de cijfers juist omgekeerd zijn aan de toelichting. Wat is de waarheid? Hoe zit het bij de andere cijfers + toeliching, is dat wel in orde?
EENHORN64
0
Ik heb nogal moeite met uw conclusie dat het NN Financial Fonds minder risicovol is op basis van de historische standaarddeviatie van het rendement. Ten eerste bestaat risico enkel in de toekomst, en kan risico niet met terugwerkende kracht noch a priori gemeten worden. Daarnaast is de bewegelijkheid van de prijzen één van de risico's waar beleggers zich het minst druk over zouden moeten maken, ook al heeft de academische wereld deze maatstaf van risico omarmd. Het grootste risico bij investeren is het risico op kapitaalverlies. Ondanks dat het zich moeilijk laat kwantificeren, kan de belegger hier een idee bij krijgen door zijn huiswerk te doen en een idee te krijgen bij de kansen op verschillende toekomstscenario's.
[verwijderd]
0
quote:

eltollo schreef op 1 sep 2016 om 10:29:


Bij kosten en bij het aantal posities, zijn de cijfers juist omgekeerd zijn aan de toelichting. Wat is de waarheid? Hoe zit het bij de andere cijfers + toeliching, is dat wel in orde?


goed gezien, e.e.a. is aangepast.

Rob
Ronald Engels
0
De beste dagen om in te stappen in financials aandelen (ING-Euro 8,5, UBS-CHF 12.5, enzv.) dit jaar waren vrijdag 24 juni 2016 na de Brexit en maandag 27 juni 2016 en voor het NN Financials Fund dinsdag 28 juni 2016 op koers 15.77 euro.

Door toevallige Brexit avond voorgevoel op 23 juni-20h00 goed gegokt, ook met engelse aandelen. Komt zelden voor!
Met Effekt
0
Voor de durfals, kijk eens naar Tetragon Financial. Geven een goed dividend en de koers ligt stukken onder de NAV. De bestuurders hebben 12.5M opties met strike 10$ op april 2017. Dat legt een stevige bodem onder de koers.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gesponsorde links