Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ForFarmers: De boer is troef

ForFarmers: De boer is troef

Gisteren begon één van mijn favoriete programma's Boer Zoekt Vrouw weer. De meesten van u zullen er wel niets aan vinden, maar alle mensen met een boerenachtergrond smullen van het programma. En voor de 'burgers' die het niet pruimen, is er altijd nog het vaak hilarische commentaar op Twitter.

Sterke agrarische basis

Nederland heeft een sterke agrarische basis, met bedrijven die toonaangevend zijn op hun eigen terrein.  Helaas zijn veel van die bedrijven niet op de beursgenoteerd. Uitzondering op die regel is ForFarmers, dat veevoeder levert aan boeren in Nederland, Duitsland, Belgie en Engeland.

Vorige week publiceerde het bedrijf de halfjaarcijfers. ForFarmers, dat op 24 mei j.l. in de officiele notering kwam, was Brexit suspect numero uno: het haalt ruim een derde van de omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Mooi moment om eens te kijken wat de impact daarvan was.    

ForFarmers

Die officiele notering had verder weinig om het lijf omdat ForFarmers al verhandelbaar was op een platform bij een kleine bank. Geen nieuw geld, of nieuwe aandelen, puur een technische kwestie bedoeld om meer liquiditeit in het aandeel te krijgen én, niet onbelangrijk, op de radar te komen van de grote pensioenfondsen en beleggingsinstellingen. 

 

     •  Op 24 mei stond een truck van ForFarmers voor dag en dauw al op het Damrak. (foto: Collin Ernst)

Problemen bij afnemers

Er spelen een paar kwesties bij de Lochemers. Ten eerste heeft de achterban het niet gemakkelijk. De prijzen van vlees, eieren en vooral melk liggen onder druk. Volgens boerenorganisatie LTO gaat het met de melkprijzen dit najaar de goede kant op: 

 

Huilen met de pet op

Dat mag dan zo zijn, maar voorlopig is het nog huilen met de pet op. Kijk hier hoe het de veeboeren vergaat vandaag de dag, in weerwil van de positieve geluiden van hun frontmannen:  

 

    •  Garantieprijs per 100 liter melk (bron: Campina)

 

In 2014 was de melk niet aan te slepen, maar toen de verhoudingen met Rusland in die zomer achteruitholden, dook de melkprijs snel omlaag. Momenteel bedraagt de garantieprijs 25 cent per liter. De kostprijs van een liter melk verschilt per boer (financiering is een belangrijk onderdeel) maar ligt voor de meesten rond de 28-30 cent.  

Brexit

Een andere kwestie is dus de Brexit. ForFarmers haalde 34,5% (inmiddels nog 30,8%) van haar omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat de Britse regering nog weinig aanstalten maakt is het Britse pond al wel vast 10 a 12% lager gezet. Hier ziet u de verdeling van de fabrieken van FF. 22 van de 42 productiefaciliteiten staan in het Verenigd Koninkrijk, al zijn het veelal de kleinere fabrieken:

 

 

Lagere pond

Die lagere pond kost ForFarmers omzet en winst, maar er is meer aan de hand dan alleen die valuta. Als we wat beter kijken, zien we dat de afzet in volumes weliswaar met 1,1% gestegen is, maar daar zit gekochte omzet bij. Autonoom daalde het afzetvolume met 3,6%.

Door o.a. lage melkprijzen bestellen Britse boeren minder, en bovendien producten waar minder marge op zit. Het Britse pond is dus een probleem, maar niet het enige probleem voor de omzet uit Engeland. Onderstaand ziet u de omzet per regio.

Omdat de grondstofprijzen (tarwe, mais, soja, etc) goedkoper ingekocht worden vallen ook de verkoopprijzen tegen. De omzet in volumes steeg overall wel (met 2,9%), maar in geld viel het dus wat tegen. Vooral in Engeland.   

 

regio omzet H12016 (mln. euro) omzet H1 2015 (mln. euro) +/-
Nederland 501,6 500,4 -0,2%
Belgie en Duitsland 261,4 262,4 -0,4%
Verenigd Koninkrijk 339,1 386,2 -12,2%

 

In geld komt daar de omzet 12% lager uit (van 386 maar 339 miljoen euro), ondanks het feit dat er per 1 mei 2015 nog omzet (Countrywide, jaaromzet 158 miljoen euro) bijgekocht is.

Aan brutowinst scheelt het 10,1 miljoen euro, waarvan bijna de helft door de valutadaling komt. De andere regio's compenseren dat gedeeltelijk, zodat het uiteindelijke effect slechts 3,9 miljoen euro is. 

 

 

Door naar EBITDA

Van de brutowinst gaan we dan door naar de EBITDA,  de Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. De kosten werden keurig teruggedrongen, dat ziet u terug in de post Overige bedrijfslasten, die daalde van 95,1 naar 85,9 miljoen euro. Hogere personeelslasten (+4%) een iets hogere afschrijving zorgen in totaal voor een 6,8% hoger bedrijfsresultaat.  

 

 

Onderliggende EBITDA

Wanneer dan de  incidentele posten (boekwinsten/verliezen, herstructureringskosten etc.) eruit worden gehaald, en het bedrag aan afschrijving en amortisatie er weer bij op wordt geteld, krijgen we de onderliggende EBITDA, en die bedraagt 47 miljoen euro.  

 

 

Zonder rente en belastingen

Om van de EBIT van 32,8 miljoen euro naar de nettowinst te komen moeten alleen nog de I en de T eraf. De rente dus (2,0 mln. euro) en de belasting (7,2 mln. euro). Daar bespeuren we een meevallertje. Onder de streep verdient de groep dus 0,236 euro per aandeel, en dat is 2,2% meer dan vorig jaar. Dat had volgens mij helemaal niemand verwacht.

Eigenlijk een enorm meevallend cijfer, gezien het klimaat in Engeland, de lagere grondstof- en dus afzetprijzen en het nog steeds lage marktprijzen voor melk, vlees en eieren. 

Efficiencyslag in Engeland?

Volgens mij  valt er nog wel wat te bezuinigen in Engeland gezien de personele bezetting daar. Ondanks dat minder dan een derde van de omzet uit het VK komt, loopt daar wel bijna de helft van het personeel rond. Ik voel daar nog wel een efficiencyslagje aankomen. 

 

De productiefaciliteiten in het VK zullen gemiddeld genomen een stuk kleiner zijn dan in Nederland. Overigens bespeur ik een opmerkelijke man/vrouw-verhouding wat betreft het personeel van ForFarmers. Niet alleen de te beleveren boeren, ook ForFarmers zelf moet nog op zoek naar meer vrouwen....

Duur of niet duur?

De koers van het aandeel werd richting het overgaan naar Euronext even gehyped (op de eerste dag steeg het tot bijna 7 euro), maar de vreugde was van korte duur. Op dit moment staat het rond de 6 euro, even hoog als kort na het Brexitreferendum. 

 

 

     •  Het koersverloop sinds 24 mei. Eind vorig jaar sloot het aandeel op 5,30 euro.

 

Het risico

Wel, er zit natuurlijk enig risico aan, gezien de problemen bij de achterban (het aantal laat-betalers is opgelopen van 20,5 naar 22,5%), de mindere verkopen in Engeland en het valutarisico. Maar anderzijds presenteert men desondanks die problemen toch keurige cijfers, die (dankzij wat acquisities, dat wel) gewoon beter zijn dan een jaar geleden. 

Onder de radar

Daarom vind ik 6 euro helemaal geen rare prijs voor dit aandeel. Er zijn nog wel wat triggers te bedenken voor een hogere koers. Sowieso mag het aandeel wel wat meer bekendheid najagen, zou het agrarisch klimaat wat kunnen aantrekken en daarbij kan het vrij eenvoudig wat kleine overnames plegen.

Er is geld in kas (52 miljoen euro) en op basis van het bedrijfsresultaat kan er nog gemakkelijk 200-300 miljoen euro bijgeleend worden. De langetermijnplannen, gebundeld onder de noemer Horizon 2020, voorzien erin dat de onderneming niet alleen autonoom, maar ook door overnames verder wil groeien. 

Krimpende omzetten?

We moeten ons dan ook niet teveel laten afleiden door krimpende omzetten, omdat dat (afgezien van de situatie in Engeland) ook en vooral een uitvloeisel is van lagere grondstofprijzen. Als mais, tarwe, gerst en soja goedkoper kan worden ingekocht, wordt het ook goedkoper doorverkocht. Dat scheelt dus in de omzet, maar niet per se in de winst.

Als we de lijn doortrekken zal FF dit jaar uitkomen op een winst van ca. 48-49 eurocent per aandeel. Dat hangt dan natuurlijk wel sterk af van de beweging in het Britse pond. Dat lamme pond heeft nog geen enkele serieuze herstelbeweging ondernomen, zodat ik daar de komende tijd nog weinig heil van verwacht. 

 

 

  

Maar gezien de groeiverwachtingen gecombineerd met de huidige winstgevendheid, alsmede het mooie dividend van bijna 4% vind ik het op 6 euro eigenlijk best een mooi aandeel om in portefeuille te hebben. En de melkprijs is van belang, maar normaal gesproken is de op dit moment vrij hoge en stabiele varkensprijs belangrijker. Waarvan akte.   

 

 

 

 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

KW2-cijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ForFarmers

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Lieps 29 augustus 2016 11:01
  Inderdaad mooi aandeel voor de langere termijn. De kwaliteit die ze leveren zorgt voor een concurrentievoordeel t.o.v. buitenlandse concurrenten. Op dit moment zit de agrarische sector in een moeilijke periode. Als FF hier gebruik van maakt en een paar fabrieken overneemt kunnen ze nog mooi groeien. Vervolgens alles goed integreren en de winst kan flink gaan stijgen. Brexit is niet zo'n probleem, omdat ze kosten en opbrengsten in ponden hebben. De winst uit GB is dus lager, maar dat zit al ruim in de koers verdisconteerd. Uiteraard zal er nog wel een tijdje verkoopdruk van verkopende boeren blijven, maar als de verhandelbaarheid stijgt krijgen we nieuwe vraag van de professionals. Mijn doel van € 10,- moet mogelijk zijn rond 2020.
 2. [verwijderd] 29 augustus 2016 19:35
  quote:

  Hopium schreef op 29 augustus 2016 15:09:


  Alweer zo'n TOP analyse, erg bedankt Nico!


  Zeker mooi!

  Zeldzaam ook.

  Wat betreft de melkprijs denk ik dat het afschaffen van het quotum en het massaal investeren in extra "capaciteit" ook een rol hebben gespeeld.

  Ik vond de reactie op de niet-zo-bijster-inspirerende halfjaarcijfers overigens teleurstellend gematigd. Wat me verder tegenstaat is dat de marges flinterdun zijn.

  Het hoge percentage wanbetalers is overigens nieuw(s) voor me, daar ga ik nog eens induiken.

  Per saldo wil ik er op zwakke dagen wel wat oppakken, het liefst op een koers beginnend met een 5!
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: KW2-cijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 03 jul Pharming: Goedkeuring in Zwitser... 6
 2. 02 jul BAM: Winstwaarschuwing nr zoveel
 3. 01 jul Sligro: Aflossing geregeld

Gerelateerde instrumenten

 1. ForFarmers 5,600 03 jul
  +0,050
  +0,90%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare