Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bank zonder Kas

Bank zonder Kas

 

Het kaartavondje vanavond van Rob Defares van IMC, Chris Oomen van DSW en ooit Optiver en Allard Jakobs van All Options in het Amsterdamse Café Scheltema schuin tegenover Kas Bank gaat niet door. Defares is vast zijn Cohiba's aan het opeten, want - oei! - IMC heeft de Chinese toezichthouder achter zich aan.

Oomen en Jakobs hebben allebei een belang van ruim 5% in Kas Bank en dat haalt geweldig bakzeil vandaag. Waardeloze KW2-cijfers, maar het is denk ik vooral het skippen van het dividend dat het fonds doet kelderen. Want waarvoor zou je anders in het aandeel zitten? Dood geld zijn grote woorden, maar veel fantasie is er niet.

 

 

Toevallig had ik gisteren nog een dividendstukje over AEX en AMX. Ondanks dat het Damrak duur is en er wereldwijd een jacht gaande is op yield, valt er nog genoeg dividend te scoren in Nederland. Ja, daar staat risico tegenover, maar no guts no glory. Helaas. Kas Bank deed bijna 7% dividendrendement and... it's gone.

Misschien goed om dat stuk te lezen, want in prinicipe duidde die bijna 7% er ook op dat beleggers het niet helemaal vertrouwden dat Kas Bank het dividend kon handhaven. Dat wantrouwen blijkt vandaag helaas terecht. De hele handelsdag staat er al om en nabij -11% op het bord en die bevestigt de anderhalf jaar durende downtrend.

 

 

What can possibly go wrong?

Hoeveel fondsen zijn er op het Damrak waar u alleen voor het dividend in zit, omdat er nul komma nul fantasie in zit en u per saldo voor koerswinst elders moet zijn? Royal Dutch Shell, PostNL, de vastgoedfondsen schieten mij te binnen en intussen kan ik de banken er ook weer aan toevoegen. Kas Bank vind ik er ook één.

Het aandeel is eingelijk een no-brainer. Zolang er een beurs is, er wordt gehandeld en belegd en dat allemaal moet worden afgewikkeld, heeft Kas Bank business. Als particulier hebt u er nooit direct mee te maken. Als u Kas Bank slecht kent, zo omschrijft ze zichzelf:

Kas Bank. is de Europese specialist voor de bewaarneming en administratie van effecten en hoogwaardige risico- en rapportagediensten. Wij richten ons volledig op zakelijke effectendienstverlening aan professionele partijen in de pensioen- en effectenwereld. Op dit moment bewaren en beheren wij ruim € 450 miljard aan Assets under Administration.  

Onze dienstverlening is gebaseerd op duidelijke principes over de rol en werkwijze van custodians in de financiële industrie. Integriteit, transparantie en onafhankelijkheid zijn de belangrijke waarden van onze bank, net als risicomijdend gedrag. 

De onafhankelijke en neutrale positie van Kas Bank waarborgt dat er geen belangenverstrengeling is met de kernactiviteiten van onze klanten. Ons lage risicoprofiel weerspiegelt zich in de kwaliteit van de balans en een hoge solvabiliteitsratio.

What can possibly go wrong, denk je dan bij zo'n fonds. Nou, dat de rente maar blijft dalen. Dat is wat Kas Bank vooral parten speelt. Dat is niet nieuw. Waarom heeft ze dan niet eerder een winstwaarschuwing gegeven? Misschien was dat wel zo netjes geweest, maar maak u geen illusies: de koers was dan ook gekelderd.

Dat Kas Bank het dividend skipt, is voor lange termijnbeleggers, pensioen- of dividendbeleggers meteen een bindend verkoopsignaal. De conclusie ligt dan voor de hand dat het fonds nog jarenlang dood geld kan blijven. Misschien juist niet! Hoop beleggers zijn vertrokken vandaag en wellicht komen daar handelaren voor terug.

Want door die witte vlag van vandaag keert gek genoeg ook de de fantasie weer terug: rentebewegingen en markturbulentie kunnen voelbaar worden. Stel dat de rentes stijgen en het weer drukker wordt op de beurzen. Dan kunt u Kas Bank kopen in anticipatie dat haar business herstelt en ze weer dividend gaat betalen. Leuk bedacht, hé?

Let wel, dit is heel speculatief. Een AScX fonds waar normaal niet zoveel handel in is en dat amper wordt gecoverd door analisten kunt u beter ook niet te groot in zitten. Hotel California drama's genoeg gezien op de beurs.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. k2es 29 augustus 2016 00:38
    Tja, Ik heb kasbank nu verkocht, dankzij het ontvangen dividend valt de schade nog wel mee, maar ik heb er geen vertrouwen in dat ze weer een behoorlijk dividend gaan uitkeren, omdat ze te weinig inkomsten hebben, ook al verkopen ze hun pand.
    Echter vastgoedaandelen moet je niet alleen voor het dividend hebben,Wereldhave b.v. geeft nu minstens 7% dividend (ze keren nu elk kwartaal uit, dus ideaal voor mensen die regelmatig inkomen willen hebben)en staat op bijna het laagste niveau van de afgelopen 5 jaar (nu 42-43), vorig jaar stond het veel hoger, terwijl de laatste cijfers zonder meer goed waren. Dat kan in potentie zeker weer naar 60 en hoger stijgen (dus 50%), want mensen krijgen bijna geen rente op bankrekeningen. Kortom een ideale instapkans met een topdividend, dat stabiel is.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links